Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit Usulün kira hadlerinde brüt tutarın dikkate alınıp alınmayacağı PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2014

Basit Usulün kira hadlerinde brüt tutarın dikkate alınıp alınmayacağı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

Basit Usulün kira hadlerinde brüt tutarın dikkate alınıp alınmayacağı

Tarih

30/05/2014

Sayı

38418978-120[46-14/7]-534

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, terzilik faaliyetiniz dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olduğunuzu ve basit usule geçmek istediğinizi belirterek, Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yer alan yıllık kira tutarının tespitinde,  kira tutarı olarak gelir vergisi tevkifatının dikkate alınıp alınmayacağı  hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 46′ncı maddesinde;

            “47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

            …

            (6322 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük 15.06.2012)Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarını haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden, 47 nci maddede yazılı şartları taşıyanlardan arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi 48 inci maddede yazılı hadlerden düşük olanlar, yazılı talepleri üzerine bu şartın gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçebilirler. İşin eş ve çocuklara devri halinde iş hacminin hesabında devirden önceki süreler de dikkate alınır. Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmezler.

            (6322 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle eklenen fıkra; Yürürlük 15.06.2012)Gerçek usulde vergilendirilmekte iken işini terk eden mükellefler ile basit usulün şartlarını kaybedenlerden gerçek usulde vergilendirilmeye başlamadan önce işini terk eden mükellefler, terk tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönemezler. Bu hüküm, işin eş veya çocuklara devri halinde de uygulanır.

            …” hükmüne yer verilmiştir.

            Aynı Kanunun basit usule tabi olmanın genel şartlarının yer aldığı 47 nci maddesinin 2 numaralı bendinde ise; “İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı (285 Seri No.lu Gelir Vergisi genel tebliği ile 01.01.2014 tarihinden itibaren) büyükşehir belediye sınırları içinde 5.500 TL’yi, diğer yerlerde 3.800 TL’yi aşmamak,” hükmü yer almaktadır.

            Gerçek usulden basit usule geçiş ile ilgili açıklamalar, 27.07.2012 tarihli ve 28366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 18/12/2013 tarihli ve 93 Seri No.lu Gelir Vergisi Sirkülerinde yapılmıştır.

            Öte yandan, anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında kira ödemeleri üzerinden   istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmak zorunda olanlar sayılmış olup tevkifat oranlarına maddenin (5) numaralı bendinde yer verilmiştir. Vergi tevkifatında uyulacak esasları ise aynı Kanunun 96 ncı ve müteakip maddelerinde düzenlenmiştir.

            Buna göre, ödemiş olduğunuz yıllık kira bedeli toplamının Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinin 2 numaralı bendinde yer alan “yıllık kira bedeli sınırını” aşıp aşmadığının tespitinde gelir vergisi stopajı  dahil tutarın dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle, kira sözleşmesi uyarınca ödenen kira bedelinin  net veya brüt olduğuna  ilişkin sözleşmede bir belirleme/hüküm bulunmaması halinde, bu tutar brüt kabul edilerek kira sözleşmesinde yazılı tutarın  dikkate alınması,   kira sözleşmesinde ödenen kira bedelinin  net olarak belirtilmesi halinde ise bu tutara gelir vergisi tevkifat tutarı eklenmek suretiyle brüte iblağ edilmesi ve  bulunan tutarın karşılaştırmada  dikkate alınması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.