Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
5225 sayılı Kanun kapsamında gelir stopaj teşviki PDF Yazdır e-Posta
21 Ağustos 2013

5225 sayılı Kanun kapsamında gelir stopaj teşviki

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

5225 sayılı Kanun kapsamında gelir stopaj teşviki hk.

Tarih

21/08/2013

Sayı

38418978-120.03.08.05[5225-13/1]-883

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, 5225 sayılı Kanun kapsamında Ankara İli Altındağ İlçesi … Ada … Nolu Parselde bulunan taşınmazın kültürel amaçlı kullanılması kapsamında … tarih ve … sayılı Kültür Yatırım Belgesi ile belgelendirildiğini belirterek, Vakfınızın, ayrıca Vakfınız ile yapım sözleşmesi imzalayan … Tic. A.Ş.’nin anılan Kanunda hüküm altına alınan gelir vergisi stopaj indiriminden yararlanıp yararlanamayacağı  hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimleri Teşvik Kanununun 5 inci maddesinin (b) bendinde;

            “Gelir vergisi stopajı indirimi; bu Kanun uyarınca belge almış kurumlar vergisi mükellefi yatırımcı veya girişimcilerin, ilgili idareye verecekleri aylık sigorta prim bordrolarında bildirdikleri, münhasıran belgeli yatırım veya girişimde çalıştıracakları işçilerin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, yatırım aşamasında üç yılı aşmamak kaydıyla %50′si, işletme aşamasında ise yedi yılı aşmamak kaydıyla %25′i, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

            Bu bendin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.”

             hükmüne yer verilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak 20.02.2009 tarihli resmi gazetede yayımlanan 1 Seri No’lu 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu Genel Tebliğinin “İndirim Uygulamasından Yararlanacak Mükellefler” başlıklı 3 üncü maddesinde;

            “Gelir vergisi stopajı indiriminden, kültür yatırımı ve kültür girişimi belgesi almış kurumlar vergisi mükellefleri yararlanacaklardır.

            İndirimin uygulanmasında tam veya dar mükellefiyet esasında vergilendirilmenin bir önemi bulunmamakta olup kamu kurum ve kuruluşlarına ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefi olması koşuluyla bu indirimden yararlanacaktır.”açıklamalarına yer verilmiştir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre stopaj indiriminden, Kültür Yatırımı ve Kültür Girişimi Belgesi almış olmaları şartıyla,  kurumlar vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefi olmaları koşuluyla kamu kurum ve kuruluşlarına ait iktisadi işletmeler yararlanabilmektedir.

            Bu itibarla, tüzel kişiliği itibariyle kurumlar vergisi mükellefi olmayan Vakfınızın gelir vergisi stopaj indiriminden faydalanması mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, sözleşme imzaladığınız şirketin kendi adına özelge talebinde bulunması halinde tereddüt edilen hususların Başkanlığımız tarafından değerlendirileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.