Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Seyyar hurdacılık faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
20 Ağustos 2013

Seyyar hurdacılık faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

Başlık

Seyyar hurdacılık faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk.

Tarih

20/08/2013

Sayı

38418978-120[9-13/33]-877

İlgide kayıtlı özelge talep formunda;  … plakalı aracınızla demir, bakır durumunda olan hurdalarla, zirai üretimde kullanılmış olan pulluk, mibzer, römork, patoz gibi ekipmanlardan özelliklerini yitirmiş olanların adet veya kilo ile alımını yaparak seyyar hurdacılık faaliyetinde bulunacağınız belirtilerek, bu faaliyetiniz nedeniyle esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş olup, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır.

            Aynı maddenin birinci fıkrasının (7) numaralı bendinde, “Ticari işletmelere ait atıkları mutat olarak veya belli aralıklarla satın alanlar hariç olmak üzere, bir işyeri açmaksızın kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşmak suretiyle her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanlar”hükmü yer almakta olup, maddenin mülga ikinci fıkrasından sonra gelen üçüncü fıkrasında, ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanların esnaf muaflığından faydalanamayacakları belirtilmiştir.

            Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 53 üncü maddesinin birinci fıkrasında,”Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. 54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler. Ancak, çiftçiye ait olmakla beraber zirai işletmeye dahil edilmeyen biçerdöver veya bu mahiyetteki bir motorlu araç veya on yaşına kadar ikiden fazla traktörün işletilmesinden elde edilen gelirler ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilir.” hükmüne yer verilmiştir.

            2001/1 sıra numaralı Gelir Vergisi Kanunun İç Genelgesinde, Gelir Vergisi Kanununun 53 üncü maddesinde yer alan “bu mahiyetteki bir motorlu araç” ifadesinden zirai faaliyette kullanılan kamyon, otobüs, uçak ve benzeri araçların anlaşılması gerektiği, dolayısıyla özel ihtiyaçlar için kullanılmaya elverişli olmayan otobüs, kamyon, uçak ve benzeri gayri ticari araç sahibi olan çiftçilerin bu araçları kendi zirai işletmelerinde kullanmaları halinde zirai kazançlarının biçerdöver sahibi olan çiftçilerde olduğu gibi gerçek usulde tespit edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak … Malmüdürlüğü ile yapılan yazışma neticesinde alınan 09.05.2013 tarihli ve 663 sayılı yazı ekinde yer alan yoklama fişinin tetkikinden; hurdacılık faaliyetinde kullanılacağı belirtilen … plakalı aracın cinsinin kamyon olduğu, ayrıca 2 adet traktörünüzün bulunduğu ve bunları  zirai faaliyetinizde kullandığınız anlaşılmıştır.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; zirai faaliyette bulunmanız  ve söz konusu kamyonu kendi zirai faaliyetinizde kullanmanız nedeniyle, zirai kazancınızın gerçek usulde vergiye tabi tutulması gerekmektedir.

            Bu durumda, zirai kazancınız nedeniyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olacağınızdan esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.