Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Müzik organizasyonu faaliyeti ve müzik enstrümanları alım satımı faaliyetinin vergisel durumu ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
12 Eylül 2012

Müzik organizasyonu faaliyeti ve müzik enstrümanları alım satımı faaliyetinin vergisel durumu ve belge düzeni

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

Başlık

Müzik organizasyonu faaliyeti ve müzik enstrümanları alım satımı faaliyetinin vergisel durumu ve belge düzeni hk.

Tarih

12/09/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.18.02-010.01-848

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; orkestra hizmetleri ve müzik organizasyonu işiyle birlikte müzik aletleri ve enstrümanları alım satımı yaptığınız, ayrıca işyerinde şarkıcı olarak bir kişi çalıştırdığınız belirtilerek, vergilendirmenin nasıl olacağı ve defter tasdiki yönünden görüş talep edilmektedir.

             Konu ile ilgili olarak bağlı bulunduğunuz … Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan yazıdan; dairelerinin … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, 25.06.2009 tarihinde müzisyenlik, orkestracılık ve eğlence organizasyonu, 21.09.2010 tarihinde ise ilave olarak müzik aletleri ve enstrümanları satışı işine başladığınız, söz konusu faaliyetler ile ilgili olarak 2009 yılında serbest meslek kazanç defteri, ayrıca 20.09.2010 tarihinde işletme defteri, 2011 ve 2012 yıllarında da her iki defteri tasdiklettiğiniz, ticari faaliyetinizde kullanılmak üzere 09.10.2010 tarihinde ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başladığınız anlaşılmıştır.

            193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun; “Ticari Kazancın Tarifi” başlıklı 37 nci maddesinde; “Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.” hükmü yer almaktadır.

            Ticari kazançlar esas itibariyle sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğarlar. Bu kaynağa bağlı olarak devamlı bir organizasyona dayanan her türlü faaliyet ticari faaliyettir. Serbest meslek faaliyetinin ticari bir organizasyon içinde yapılması sağlanan gelirin yapısını değiştirmez. Sadece elde edenler yönünden ticari kazanç sayılmasını gerektirir ve ticari kazanca ait esas ve hükümlere tabi olur.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; yapmış olduğunuz, müzik organizasyonu ve müzik aletleri ile enstrümanları alım satımı işinin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi, gelir vergisi mükellefiyetinizin ise bu faaliyete göre tesis edilmesi gerekmektedir.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesi gereğince, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburi olduğundan, ticaret erbabınca Kanunun 229 uncu maddesine göre satılan emtia veya yapılan iş karşılığında, müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere müşteriye ticari bir vesika olarak fatura düzenlenmesi, 177 nci maddede 6 bent halinde sayılan şartlardan birinin taşınması halinde bilanço esasına göre, aksi takdirde işletme hesabı esasına göre defter tutulması gerekmektedir.

            Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, müzik organizasyonu ve müzik aletleri ile enstrümanları alım satımı yapmanız halinde bu faaliyetten elde edilen kazancın ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerektiğinden, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddede 6 bent halinde sayılan şartlardan birini taşımanız halinde bilanço esasına göre, aksi takdirde işletme hesabı esasına göre defter tasdik ettirilerek satılan emtia veya yapılan iş karşılığında fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim

                                                                               Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                            Gelir İdaresi Grup Müdürü V.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.