Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir Vergisi Stopajı Teşviki PDF Yazdır e-Posta
11 Eylül 2012

Gelir Vergisi Stopajı Teşviki

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

Başlık

Gelir Vergisi Stopajı Teşviki

Tarih

11/09/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.44.15.01-120[5084-2012-1]-33

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 2011 yılında işe başlayan şirketinizin, 2012/Şubat ayında 2. Organize Sanayi Bölgesine taşınarak imalat faaliyetine başladığı belirtilerek, bu işletmenizde 40 işçi çalıştırmaya başlamanızdan dolayı 5615 sayılı Kanun hükümlerine göre gelir vergisi stopajı teşvikinden faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, 5084 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde;

            “31/12/2009 tarihine kadar uygulanmak üzere 2 nci maddenin (a) bendi kapsamındaki illerde;          

            a) 1.4.2005 tarihinden itibaren yeni işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, en az on işçi çalıştırmaları koşuluyla, bu iş yerlerinde çalıştırdıkları işçilerin,

            b) 1.4.2005 tarihinden önce işe başlamış olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden asgarî on işçi çalıştıranların iş yerlerinde fiilen çalışan işçilerin,

            Ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin; organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu iş yerleri için tamamı, diğer yerlerdeki iş yerleri için yüzde sekseni, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

            Terkin edilecek tutar, işçi sayısı ile asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisinin çarpımı sonucu bulunacak değer üzerinden yukarıda belirtilen oranlara göre saptanan tutarı aşamaz.

            Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.

            hükmü yer almaktadır.

             Öte yandan, 1 Seri No.lu Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Genel Tebliğinin 3.1. bölümünde, “Bu Kanunun uygulaması bakımından yeni işe başlamaktan maksat, gelir veya kurumlar vergisi açısından ilk kez mükellefiyet tesisi veya kapsama dahil illerde yeni bir işyerinin kurulmasıdır.” açıklamasına yer verilmiştir.

            Buna göre, 5084 sayılı Kanunda yer alan gelir vergisi stopajı teşviki 31.12.2009 tarihine kadar tamamlanan yatırımlar için uygulandığından, 2011 yılında işe başlayan şirketinizin, gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 .

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.