Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetinin, bilgisayar ve kırtasiye malzemeleri ve CD toptan satışı faaliyeti ile birlikte yürütülmesi halinde vergilendirme PDF Yazdır e-Posta
06 Eylül 2012

İşletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetinin, bilgisayar ve kırtasiye malzemeleri ve CD toptan satışı faaliyeti ile birlikte yürütülmesi halinde vergilendirme

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

İşletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetinin , bilgisayar ve kırtasiye malzemeleri ve CD toptan satışı faaliyeti ile birlikte yürütülmesi halinde vergilendirme hk.

Tarih

06/09/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-120[65-2012/515]-2730

 İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … T.C.kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, işletme ve diğer idari danışmanlık hizmeti faaliyeti yanında bilgisayar ve kırtasiye malzemeleri, eğitim not ve CD toptan satışı faaliyetinizin de bulunduğunu belirterek, söz konusu faaliyetler nedeniyle nasıl vergilendirileceğiniz hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakla beraber konu hakkında Müdürlüğümüz görüşü aşağıda açıklanmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37′nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu, maddenin dördüncü fıkrasında ise ticari kazancın Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edildiği belirtilmiştir.

            Aynı Kanun’un 65′inci maddesin de ise,

            “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır…” hükmü yer almaktadır.

            Serbest meslek faaliyetinde ana unsur, faaliyetin sermayeden ziyade kişisel çalışmaya ilmi veya mesleki bilgi ve ihtisasa dayanmasıdır. Bu unsur, serbest meslek faaliyetini ticari faaliyetten ayıran en önemli özellik olup söz konusu faaliyetlerden elde edilen kazançların daha çok emek ürünü olduğunu göstermektedir.

            Burada, yalnızca emeğe dayanan organizasyon yeterli olmadığı gibi aynı zamanda geliri doğuran emeğin, ilmi veya mesleki ve ihtisasa dayanması koşulu da aranmaktadır.           .

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, işletme ve diğer idari danışmanlık  faaliyetinin bir işverene bağlı olmaksızın, sermayeden ziyade ilmi yada mesleki bilgiye bağlı olarak yapılması ve bir organizasyon kurmayıp kendi sorumluluğunuz altında gerçekleştirilmesi halinde söz konusu faaliyetin serbest meslek kazancının tespitine ilişkin hükümler çerçevesinde vergilendirilmesi, bilgisayar ve kırtasiye malzemeleri, eğitim not ve CD toptan satışı faaliyeti dolayısıyla elde edeceğiniz kazancın ise ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

          Diğer taraftan, işletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetinin, bilgisayar ve kırtasiye malzemeleri, eğitim not ve CD toptan satışı faaliyeti ile birlikte ticari bir organizasyonun bir unsuru olarak yürütülmesi halinde ise elde edilen gelirin tamamının ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 .

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.