Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taksi bot faaliyetinin basit usule tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
05 Eylül 2012

Taksi bot faaliyetinin basit usule tabi olup olmadığı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

Başlık

Taksi bot faaliyetinin basit usule tabi olup olmadığı hk.

Tarih

05/09/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.48.15.01-120[37-46-2012/7]-149

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 13 metre  boyunda, 4 metre eninde, 7,8 gros tonilatolu, 26 yolcu kapasiteli piyade tipli tekneyi … Beldesi Bağlama İskelesine kayıt yaptırarak taksi bot faaliyetinde kullanmak istediğinizi belirterek, bu faaliyetinizden ötürü basit usul vergi mükellefi olup olmayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Ticari kazancın tarifi” başlıklı 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiştir.

            Aynı Kanunun “Basit usulde ticari kazancın tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinin birinci fıkrasında “47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.” hükmüne yer verilmiş olup, basit usule tabi olmanın genel şartları 47 nci maddede, özel şartları ise 48 inci maddede sayılmıştır.

            Buna göre, taksi bot işletmesinin basit usulde vergilendirilmesiyle ilgili Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesine göre, 47 ve 48 inci maddelerinde yer alan genel ve özel şartları haiz olmanız ve aynı Kanunun  51 inci maddesinin 10 numaralı bendinde belirtilen şehirlerarası yük ve yolcu taşınmaması kaydıyla kazancınızın basit usulde vergilendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birinin ihlali halinde gerçek usulde vergilendirileceğiniz tabiidir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.