Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Asgari Geçim İndirimi Tutarları PDF Yazdır e-Posta
29 Nisan 2015

Image

6645 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinin ikinci fıkrası değiştirilerek, üçüncü çocuk için uygulanan asgari geçim indirimi tutarında artış yapılması öngörülmüştür.

Değişiklik öncesi üçüncü çocuk için asgari geçim indirimi tutarı, asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 5’i oranında iken, yeni düzenlemeyle bu oran % 10 olarak belirlenmiştir.

Değiştirilen maddenin önceki ve sonraki hali aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Mevcut düzenleme

Yeni Kanun’la yapılması öngörülen düzenleme

MADDE 32 –Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır.

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'idir. Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgarî geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.

MADDE 32 –Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır.

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5, üçüncü çocuk için % 10, diğer çocuklar için % 5'idir. Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgarî geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.

Yeni düzenleme çerçevesinde, 01.05.2015 tarihinden itibaren uygulanacak asgari geçim indirimi tutarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Mayıs –Aralık 2015

Medeni Durum

Aylık (TL)

Medeni Durum

Aylık (TL)

Bekâr

90,11

   

Evli eşi çalışmayan ve çocuksuz

108,14

Evli eşi çalışan ve çocuksuz

90,11

Evli eşi çalışmayan ve 1 çocuklu

121,65

Evli eşi çalışan ve 1 çocuklu

103,63

Evli eşi çalışmayan ve 2 çocuklu

135,17

Evli eşi çalışan ve 2 çocuklu

117,15

Evli eşi çalışmayan ve 3 çocuklu

153,19

Evli eşi çalışan ve 3 çocuklu

135,17

Evli eşi çalışmayan ve 4 çocuklu

153,19

Evli eşi çalışan ve 4 çocuklu

144,18

   

Evli eşi çalışan ve 5 çocuklu

153,19

NOT: Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamadığından, aylık asgari geçim indirimi tutarları, 2015 yılı için 153,19 lira ile sınırlıdır. pwc


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.