Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri (2015/12) PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2015

Image

Son zamanlarda verilen özelgelerde önemli bazılarının özeti aşağıda yer almaktadır.

1. Kurumlar Vergisi Kanunu

Aboneliği ve faturası başkası adına olan elektrik, su ve doğalgaz harcamaları gider yazılabilir mi?

(28.08.2014 tarih ve 116 sayılı özelge)

Abonelikleri mülk sahibi adına kayıtlı ve faturası mülk sahibi adına düzenlenmiş olan elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin, faaliyette bulunulan işyerine ait olduğunun ve işle ilgili olarak kullanıldığının ilgili kurumlardan alınacak belgelerle tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde, kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

2. Katma Değer Vergisi Kanunu

Millileşmemiş malın satışı ve ihracı katma değer vergisine tabi midir?

(02.10.2014 tarih ve 2322 sayılı özelge)

Yurt dışından satın alınan ve gümrükte henüz millileştirilmemiş malların başka firmalara teslimi KDV Kanunu’nun 16/1-c maddesi uyarınca KDV’den istisnadır. Söz konusu malların millileşmeden yurtdışına teslimi ise malların teslim anında Türkiye'de bulunma şartını taşımadığından KDV Kanunu’nun 6. maddesine istinaden KDV'ye tabi olmayacak ve yapılan işlemler ihracat olarak değerlendirilmeyecektir.

Uluslararası uçuşlarda sağlanacak internet hizmet bedelleri KDV’ye tabi midir?

(28.01.2015 tarih ve 150 sayılı özelge)

Bir hizmetin KDV'ye tabi olması için söz konusu hizmetin Türkiye'de yapılması veya hizmetten Türkiye'de faydalanılması gerekmektedir.

Bu nedenle, uluslararası uçuşlarda verilen hizmet Türkiye'de yapılan veya Türkiye'de faydalanılan bir hizmet niteliğinde olmadığından, söz konusu hizmet KDV'nin konusuna girmemektedir.

Söz konusu hizmetten Türkiye'de yararlanılması durumunda KDV’ye tabidir.

Yurt dışı mukimi firmaya sadece yurt dışında kullanılmak üzere faturalı hat satışı KDV’ye tabi midir?

(27.01.2015 tarih ve 11 sayılı özelge)

Hizmet ihracına ilişkin usul ve esaslar, KDV Genel Uygulama Tebliğinin "II/A-2.Hizmet İhracı" başlıklı bölümünde belirlenmiştir.

Ayrıca 60 no.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerinin "1.1.İşlemlerin Türkiye'de Yapılması" başlıklı bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Söz konusu Tebliğ ve Sirkülerde açıklandığı üzere, yurtdışında mukim firmaya verilecek olan hat satışına yönelik hizmet, yurtdışında gerçekleştiğinden ve söz konusu hizmetten yurtdışında yararlanıldığından bu işlem KDV'nin konusuna girmemektedir. Bu nedenle KDV'nin konusuna girmeyen işlemin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi de mümkün bulunmamaktadır.

Başkası adına düzenlenmiş elektrik, su ve doğalgaz faturalarında yer alan KDV indirim konusu yapılabilir mi?

(28.08.2014 tarih ve 116 sayılı özelge)

Aboneliği ve faturası mülk sahibi adına olan, elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin faaliyette bulunulan işyerine ait olduğunun ve işle ilgili olarak kullanıldığının ilgili kurumlardan alınacak belgelerle tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde, söz konusu ödemelere ait KDV nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

3. Diğer Kanunlar

İlk tesis amacıyla olmayan, abonelik bilgilerinin güncellenmesi amacıyla gerçekleştirilen abonelik işlemleri maktu özel iletişim vergisine tabi midir?

(11.04.2014 tarih ve 51 sayılı özelge)

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun 26.09.2012 tarihli ve 2012/DK-14/453 sayılı Kararının ekinde yer alan "Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar"da, yapılması gereken işlemin amacının, mobil telefon hizmetlerini kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmaksızın kullananların, kullandıkları hatları kendi üzerlerine kaydettirmek amacıyla abonelik işlemlerinin gerçekleştirilmesi olduğu ve kullanıcıların, kullanmakta oldukları hatlar için, bir kereye mahsus olmak üzere 01.10.2013 tarihine kadar, ilgili mobil telefon hizmeti sunan işletmeci ile abonelik sözleşmesi akdedebileceği belirtilmiştir.

Mobil telefon hizmetlerini kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmaksızın kullananların, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun 26.09.2012 tarihli ve 2012/DK-14/453 sayılı Kararı doğrultusunda 01.10.2013 tarihine kadar yapacağı abonelik işlemlerinin 6802 sayılı Kanun’un 39. maddesinde belirtilen "mobil aboneliğin ilk tesisi" olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığından, söz konusu Karara istinaden gerçekleştirilecek abonelik tesisinin maktu özel iletişim vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

Uluslararası uçuşlarda sağlanacak internet (wi-fi) hizmet bedelleri ÖİV’ye tabi midir?

(28.01.2015 tarih ve 150 sayılı özelge)

4 no.lu Gider Vergileri Sirküleri'nin "3-Özel İletişim Vergisinin Uygulamasına İlişkin Açıklamalar" bölümünde, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yer alan istisnaların özel iletişim vergisi açısından da geçerli olduğu, yurt dışından alınan veya yurt dışındaki müşterilere ifa edilen telekomünikasyon hizmetlerinde Katma Değer Vergisi Kanunu hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağı ifade edilmiştir.

Bu hükümlere göre, uluslararası uçuşlarda uçak içerisinde yer alan kurulu donanım üzerinden bir yabancı ülke uydusuna bağlanarak verilen internet hizmetinden Türkiye dışında faydalanıldığından, düzenlenecek faturalarda özel iletişim vergisi hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

Müşterilere verilen özel numaralara ilişkin kullanım hakkı tahsis ücreti veya aktivasyonu işlemi, hizmet bedeli olarak ÖİV’ye tabi midir?

(26.05.2014 tarih ve 1448 sayılı özelge)

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sabit telefon hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen Şirketin müşterilerine vereceği özel numaralara ilişkin kullanım hakkı tahsis ücreti veya söz konusu numaraların aktivasyonu işlemi elektronik haberleşme hizmeti kapsamında olmadığından ÖİV’ye tabi bulunmamaktadır.

Ancak sunulan telefon hizmeti bedelleri üzerinden % 15 oranında ÖİV hesaplanması gerekmektedir.

Yurt dışı mukimi firmaya sadece yurt dışında kullanılmak üzere faturalı hat ve kullanım paketi satışı hizmeti ÖİV’nin konusuna girer mi?

(27.01.2015 tarih ve 11 sayılı özelge)

6802 sayılı Kanun’un 39. maddesinde;

- Özel iletişim vergisinin mükellefinin sayılan hizmetleri veren işletmeciler olduğu,

- Verginin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettiği,

- Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, 3065 sayılı KDV Kanunu hükümlerinin uygulanacağı

hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, yurtdışı mukimi firmaya sadece yurtdışında kullanıma yönelik verilen hizmet yurtdışında gerçekleştiğinden ve söz konusu hizmetten yurtdışında yararlanıldığından, bu işlem özel iletişim vergisinin konusuna girmemektedir.

Taşınmazların İş Ortaklığına ayni sermaye olarak konulmasında, tapuda yapılacak tescil işlemleri tapu harcından istisna tutulabilir mi?

(03.04.2015 tarih ve 612 sayılı özelge)

492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 123. maddesinin üçüncü fıkrasında, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemlerinin (yargı harçları hariç) bu Kanun’da yazılı harçlardan müstesna tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Yukarıdaki hükme göre, anonim, limited ve eshamlı komandit şirketler tarafından gerçekleştirilen kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler (yargı harçları hariç) harçtan müstesna tutulmuş olup, iş ortaklıkları bu madde kapsamına alınmamıştır.

Bu itibarla, gayrimenkullerin İş Ortaklığına ayni sermaye olarak konulması ile ilgili olarak tapuda yapılacak tescil işlemlerinin tapu harcından istisna tutulması mümkün bulunmamaktadır.

Şirket birleşmesi nedeniyle yapılan GSM hat devirleri özel iletişim vergisine tabii midir?

(24.04.2014 tarih ve 1162 sayılı özelge)

Gider Vergileri Kanunu’nun 39. maddesinde yer alan hüküm ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendi hükümleri birlikte ele alındığında, Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamındaki devir ve bölünme işlemleri dolayısıyla birleşilen kuruma yapılan GSM hat devirlerinde özel iletişim vergisi hesaplanmaması gerekmektedir.

Ancak, devir işleminin Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında gerçekleşmemesi durumunda, GSM hat devirlerinin devralan bakımından ilk defa yapılan mobil telefon aboneliği kapsamında değerlendirilerek özel iletişim vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Yurtdışından kullanılan kredinin, yurtiçinden bir bankadan temin edilen kredi ile kapatılması halinde, kredi tutarına KKDF hesaplanması gerekir mi?

(20.02.2015 tarih ve 15979 sayılı özelge)

Yurt dışından kullanılan üç yıldan uzun vadeli bir kredinin, kredinin kullanıldığı tarihten itibaren üç yıl içinde yurt dışına para transferi yapılarak kapatılması halinde söz konusu kredi üzerinden KKDF kesintisi yapılması gerekmektedir.

Kullanılan kredi üzerinden fon kesintisi yapılmama halinin devam edebilmesi için kredinin tamamının kapatılması amacıyla yurt dışına herhangi bir para ödemesinde bulunulmaması, kredinin vade yapısının bozulmaması başka bir ifade ile ortalama vadenin üç yılın altına düşmemesi gerekmektedir.

Yukarıda özetlenen özelgeler ile diğer çok sayıda özelgenin tam metnine www.gelirler.gov.tr internet adresinin mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz. pwc


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.