Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım Teşvik Sisteminde Önemli Değişiklikler Yapıldı PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2015

Image

Mevcut Karar, üzerinde beklenen değişiklik yapılarak 8 Nisan 2015 tarih ve 29320 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ek Karar ile bu tarihte yürürlüğe girmiş oldu. Bu ek Karar ile yapılan değişiklikler aşağıda kısaca özetlenmiştir.

Gümrük Vergisi Muafiyeti

  • Gümrük vergisi muafiyeti uygulaması ile ilgili olarak; teşvik belgesine başvurulmuş ancak henüz belgeye bağlanamamış yatırımlara ait makine ve teçhizat ithalinde, teşvik belgesi kapsamında muafiyet tanınabilecek ve istisna edilebilecek vergi ve kesintilerin toplam tutarı kadar teminatın yatırılması ile makine teçhizatının ithali mümkün kılınmıştı. Ancak; teşvik belgesinin 6 ay içerisinde düzenlenmiş olması gerektiği, belge düzenlenemediği takdirde bu sürenin uzatılmasının mümkün olduğu açıklanmıştı. Ek Karar ile buradaki süre uzatımının yapılması için süre bitiminden itibaren 3 ay içerisinde uzatma için başvurunun yapılması gerektiği netleştirilmiş ve uzatımın sürenin bitiş tarihinden itibaren geçerli olacağı açıklanmıştır.
  • Buna ek olarak, teminatla ithalat işlemi yapılmış, ancak öngörülen süre içerisinde süre uzatımı için müracaat edilmemiş ve teminatı henüz irat kaydedilmemiş olan yatırımlar için, bu maddenin yayımını müteakip iki ay içerisinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na süre uzatımı talebinde bulunulabilecektir. Bununla beraber, bu hükmün önceki Kararlara istinaden teminatla ithalat izni verilmiş yatırımlar için de uygulanacağı açıklanmıştır. 

Desteklerde Süre Uzatımı ve Uygulama Değişiklikleri

  • Faiz desteği, sigorta primi işveren hissesi süreleri ve kurumlar vergisi indirimi uygulamasına ilişkin 01/01/2015 tarihi itibarıyla başlayan yatırımlar için sona eren avantajlı süre ve oranlar birer yıl uzatılmıştır. (31 Aralık 2014 tarihleri; 31 Aralık 2015 olara, 1 Ocak 2015 tarihi ise 1 Ocak 2016 olarak değiştirilmiştir)        
  • Genel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen, tersanelerin gemi inşa yatırımlarında yatırım süresi boyunca (tamamlama vizesi şartı aranmaksızın) ve 18 ay ile sınırlı olmak üzere geminin yapımında istihdam edilen işçiler için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı Bakanlıkça karşılanabiliyordu. Ek Karar ile bu kapsama maden arama yatırımları da eklenmiş ve 2. fıkrada (aşağıda) belirtilen süreler dikkate alınarak faydalanılabileceği açıklanmıştır.
  • Münhasıran 2015 ve 2016 yılları içerisinde gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için  yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazancına uygulanacak indirimli gelir ve kurumlar vergisine ilişkin önemli bir destek sağlanmıştır. Ek Karar ile beraber, 2015 ve 2016 yıllarına münhasır yatırım harcamaları için, yatırım döneminde kullanılabilecek yatırıma katkı tutarının oranları bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar için ciddi oranda artırılmıştır. 

http://www.kpmgvergi.com/PublishingImages/Lists/Mali%20Bltenler/AllItems/jpeg1.png

 

Öncelikli Yatırım Konularında Değişiklik

  • Sağlık Bakanlığı’ndan alınacak proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari yirmi milyon Türk Lirası tutarındaki biyoteknolojik ilaç, onkoloji ilaçları ve kan ürünleri üretimine yönelik yatırımlar “Öncelikli Yatırım konuları arasından çıkartılmıştır.
  • Buna ek olarak, “Öncelikli Yatırım Konuları” arasında yer alan Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan alınacak, proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari yirmi milyon Türk Lirası tutarındaki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımların kapsamı “savunma alanındaki” yatırımlar ile sınırlandırılmıştır.
  • Ancak OECD’nin teknoloji yoğunluk tanımına göre yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar “öncelikli yatırım” kapsamına dahil edilmiştir. Bu kapsamda teşvik edilen yatırımların detayına bakıldığında (Aşağıdaki US-97 kodlarına göre) “hava ve uzay” araçlarının imalatına ve “eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin üretimine” ilişkin yatırımların belirlenen kod altında yer alan yatırım konuları ile sınırlı olmak üzere teşvik edildiği anlaşılmaktadır.

http://www.kpmgvergi.com/PublishingImages/Lists/Mali%20Bltenler/AllItems/jpeg2.png

  • Maden Kanunu kapsamında düzenlenmiş arama ruhsatı ve sertifikası sahibi yatırımcıların maden arama yatırımları “Öncelikli Yatırım” konularına eklenmiştir. 

Minimum &Yatırım Tutarlarında Değişiklik

  • Yukarıdakilere ek olarak, mevcut Karar’ın Ek-2A (Sektörler ve yatırım konularına ilişkin tablo) tablosunda yer alan 14, 32, 34 ve 37. satırlarındaki asgari yatırım tutarları 1. ve 2. bölgeler için 1 milyon TL, 3 üncü, 4 üncü ve 5 inci bölgeler için 500 bin TL olarak değiştirilmiştir (aşağıda sunulmuştur)

http://www.kpmgvergi.com/PublishingImages/Lists/Mali%20Bltenler/AllItems/jpeg3.png

 

Yatırımın Sektörü ve Konusundaki Diğer Değişiklikler 

  • Mevcut Karar’ın Ek-2B tablosunda (İller ve yatırım konularına ilişkin tablo) yer alan ve bölgesel desteklerden faydalanabilecek olan asgari 2 milyon TL tutarındaki ve "hava ve uzay taşıtları imalatı" ile bunların aksam ve parçaları konusundaki yatırımlar Dipnot’dan çıkarılmıştır. Bu değişiklik ile bölgesel teşviklerden yaralanacak yatırım olarak yalnızca "demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı" bırakılmıştır. Buna ek olarak 4. ve 5. bölgelerde yapılacak “cam ve cam ürünleri imalatı konusundaki yatırımlar” eklenmiştir.
  • Kararın EK-4‘ünde “Teşvik Edilmeyecek Yatırımlar” arasında yer alan doğalgaza dayalı elektrik üretimi yatırımlarına bir istisna getirilmiş ve 19/06/2012 tarihinden önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisansı alınmış olan komple yeni ve tevsi yatırımlar ile özgül yakıt tüketimini asgari %15 oranında azaltmaya yönelik modernizasyon cinslerindeki yatırımlar hariç tutulmuş ve teşvik edilen yatırımlar arasına dahil edilmiştir. 

http://www.kpmgvergi.com/PublishingImages/Lists/Mali%20Bltenler/AllItems/jpeg4.png

 kpmg


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.