Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım ve ara mallarının vadeli ithalatında % 6 olan KKDF oranı sıfıra indirildi PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2015

Image

10 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) hakkında 2015/7511 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmıştır.

Yapılan düzenleme özet olarak aşağıdaki şekildedir:

a) Anılan karara eklenen listede belirtilen eşyaların vadeli ithalatında (ödeme şekli mal mukabili, kabul kredili, vadeli akreditif olan ithalat işlemleri) KKDF oranı % 0 (sıfır) olarak tatbik edilecektir. Ekli liste incelendiğinde herhangi bir şirket, sektör ya da koşul aranmaksızın gümrük tarife faslı esas alınarak belirlenen yatırım ve ara mallarının vadeli ithalatında KKDF oranının sıfıra indirildiği anlaşılmaktadır. Ancak her şirketin kendisinin ithalata konu ettiği ürünleri dikkate alarak, anılan BKK ekindeki listeyi gözden geçirmelerini tavsiye ederiz.

b) Bu Karar'ın yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili mevzuat uyarınca ithalatında KKDF kesintisi yapılmayacağı belirlenen mallara ilişkin olarak yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre uygulamaya devam edilecektir. Böylece 88/12944 sayılı KKDF Hakkındaki Karar'ın 4'üncü maddesinde tanımlanan fon kesintisi yapılmayacak haller ile yatırım teşvik mevzuatı uyarınca tatbik edilen KKDF muafiyetine devam edileceği anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan gelir idaresinin ithalat bedelinin ihracatçı dışında, başka bir firmaya ödenmesi durumunda KKDF uygulanacağına ilişkin görüşünün, bu Karar ile yatırım ve ara malı ithalatlarında (bundan sonraki işlemler için) uygulama yeri bulamayacağı düşüncesindeyiz. E&Y


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.