Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 421)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 448) PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2015

Image

A. E-fatura ve e-defter uygulamasının kapsamı genişletilmiştir.

14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 421 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile bazı mükelleflere elektronik fatura kullanma ve elektronik defter tutma zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre;

  • Madeni yağ lisansına sahip olan mükellefler ile
  • Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları (kolalı gazoz, alkollü içki, tütün ve tütün mamulleri) imal veya ithal edenlerin,

elektronik fatura düzenleme ve elektronik defter tutma zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca yukarıda sayılan mükelleflerden mal alan bazı mükellefler de uygulama kapsamına alınmıştır.

4 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 448 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile uygulamanın kapsamı genişletilmektedir.

Buna göre, elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükellefler; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev'i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev'i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler elektronik fatura uygulamasına geçmek ve elektronik defter kullanmak zorundadır.

Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemeyecektir.

B. Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler tarafından düzenlenen kağıt faturaların yaptırımı değiştirilmiştir.

421 sıra numaralı VUK Genel Tebliği'nde, elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kâğıt ortamında fatura düzenleyemeyecekleri, düzenlemeleri halinde kâğıt ortamında düzenlenen bu faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağına ilişkin hüküm bulunuyordu.

448 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile bu hüküm uygulamadan kaldırılmıştır. Konu ile ilgili yeni düzenlemeye, 397 sıra numaralı VUK Tebliği'nde değişiklikler yapan 447 sıra numaralı Tebliğ'de yer verilmiştir. Buna göre e-fatura yerine kağıt fatura düzenlenmesi durumunda, faturanın yok sayılması yerine, VUK uyarınca gerekli cezaların tatbik edileceği hükmü eklenmiştir.

Tebliğ'in ilgili bölümü şöyledir: "Elektronik fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere düzenleyecekleri faturaların elektronik fatura olması zorunludur. Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu'nda öngörülen cezai hükümler uygulanacaktır."

C. Entegrasyon izni iptal edilenlerin özel entegrasyon yöntemini kullanabilmelerine olanak sağlanmıştır.

421 sıra numaralı Tebliğ'de; bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin, sistemlerini kesintisiz 7 gün 24 saat fatura ve ilgili mesajları alabilir ve gönderebilir halde açık tutmak zorunda olduklarına dair düzenleme yer almaktaydı. İlgili bölümde ayrıca mücbir sebepler dışında bu zorunluluğa uymayan mükelleflerin entegrasyon izinlerinin iptal edileceği ve elektronik fatura uygulamasını sadece portal yöntemiyle kullanabilecekleri belirtilmekteydi.

448 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemi ile uygulamadan yararlanan mükelleflerin entegrasyon izinlerinin iptali halinde, elektronik fatura uygulamasını portal yöntemi dışında özel entegrasyon yöntemi ile de kullanabilmelerine olanak sağlanmıştır.

4 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete

Sayı: 29316

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’n dan:

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 421)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 448)

4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun1 ilgili maddelerinin verdiği yetki çerçevesinde yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 4212)’ nde aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasına gerek duyulmuştur.

1. Tebliğin “3,1. Kapsama Giren Mükellefler” bölümüne aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

3.1.7. Bu Tebliğ kapsamında elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükellefler; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler elektronik fatura uygulamasına geçmek ve elektronik defter kullanmak zorundadır. Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.”

2. Tebliğin “5. Sorumluluk ve Cezai Yaptırımlar” bölümünün 5,1. bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

5.1. 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükellefler, sistemlerini kesintisiz 7 gün 24 saat fatura ve ilgili mesajları alabilir ve gönderebilir halde açık tutmak zorundadırlar. Mücbir sebepler dışında bu zorunluluğa uymayan mükelleflerin entegrasyon izinleri iptal edilecek olup, Başkanlık tarafından portal hesapları otomatik olarak açılacaktır. Entegrasyon izni iptal edilen ve portal hesapları açılan mükellefler isterlerse Başkanlıktan izin almış bir özel entegratör ile de anlaşabilir ve elektronik fatura uygulamasını özel entegrasyon yöntemi ile de kullanabilirler.”

3. Tebliğin 5,4. bölümü bu Tebliğin yayım tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ olunur.

––––––––––––––––––––

1 10/1/1961 tarihli ve 10703 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

2 14/12/2012 tarihli ve 28497 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.