Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6637 Sayılı Kanun’un Vergi Düzenlemeleri PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2015

Image

27.03.2015 tarihinde TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri tamamlanarak kabul edilen 6637 sayılı Kanun’da çeşitli vergi düzenlemeleri bulunmaktadır.

Kanun’un başlığı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”dur.

Toplam 28 maddeden oluşan Kanun’da, vergi düzenlemesi yapan 6 madde bulunmaktadır.

Yasalaşan Kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri öncesinde teklifte 9 vergi maddesi bulunmaktayken, halka açık şirketlerin kâr dağıtımında farklı oranlarda stopaj yapılması konusunda Bakanlar Kuruluna yetki veren üç madde ile sigortacılıkla ilgili bir maddenin çıkması ve aşağıda yer verilecek bir katma değer vergisi düzenlemesinin eklenmesi sonucunda, madde sayısı altıya olmuştur.

Henüz Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmeyen 6637 sayılı Kanun’da yer alan vergi düzenlemeleri aşağıda özetlenmiştir.

1. Katma Değer Vergisi Düzenlemeleri

a) Uluslararası kuruluşlar ve bunların mensuplarına sağlanan istisnanın kapsamında değişiklik

Kanun’un 3. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 26. maddesinde değişiklik yapılması önerilmektedir.

Yapılması öngörülen değişiklikle, sadece mevcut fıkrada sayılan kuruluşların (BM, NATO VE OECD ile bunlara bağlı özel ihtisas kuruluşları) değil, ev sahibi hükümet anlaşmaları ile ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde ülkemizde faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların, bunlara bağlı program, fon, temsilcilik ve özel ihtisas kuruluşlarının ve bunların T.C. vatandaşı olmayan yöneticilerinin alımlarında KDV istisnası uygulanması öngörülmektedir.

b) Transit petrol boru hattı projelerinin inşa ve modernizasyonunu gerçekleştirenlere yapılan teslim ve hizmetlerde istisna

Kanun’un 24. maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanunu’na geçici 34. madde eklenmiştir.

Eklenen geçici maddede yapılan düzenlemeyle, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten önce usulüne uygun olarak yürürlüğe giren ve 4586 sayılı Petrolün Boru Hatları ile Transit Geçişine Dair Kanun kapsamında bulunan milletlerarası andlaşma hükümleri çerçevesinde katma değer vergisinden istisna edilmiş olan transit petrol boru hattı projelerinin inşa ve modernizasyonunu gerçekleştirenlere 01.01.2014 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinden müstesna tutulmuştur.

Getirilen istisna tam istisna niteliğinde olup, istisna kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indiriecek, indirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

2. Özel Tüketim Vergisi Düzenlemesi

Kanun’un 4. maddesiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 6. maddesinde değişiklik yapılması önerilmektedir.

Düzenlemeyle, diplomatik temsilcilik ve konsolosluklar ile bunların diplomatik haklara sahip mensuplarının yanı sıra ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarının akaryakıt, madeni yağ, solvent, kara, hava ve deniz araçları, alkollü içecek ve tütün mamulü alımlarında KDV istisnasına paralel olarak ÖTV istisnası da tanınması öngörülmektedir.

3. Vergi Usul Kanunu Düzenlemeleri

a) Elektronik tebligatta tebligatın yapılma zamanı

Kanun’un 5. maddesiyle, Vergi Usul Kanunu’nun geçici 107/A. maddesinde değişiklik yapılması önerilmektedir.

Düzenlemeyle, elektronik tebligatta, tebligatın yapılma zamanı belirlenmekte, tebligatın, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı hükme bağlanmaktadır.

Maddenin gerekçesinde, Tebligat Kanununa paralel düzenleme yapıldığı belirtilmiştir.

b) Elektronik yoklama

Kanun’un 6. maddesiyle, Vergi Usul Kanunu’a bir madde eklenmesi önerilmektedir.

Eklenen maddeyle, yoklamanın elektronik ortamda yapılabilmesine olanak sağlanmaktadır.

4. Kurumlar Vergisi Düzenlemesi

Kanun’un 9. Maddesinde yapılan düzenlemeyle, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde değişiklik yapılarak, sermaye şirketlerinin nakit sermaye artırımları teşvik edilmektedir.

Düzenlemeyle özetle, yeni kurulan şirketler ve nakit sermaye artıran sirketlerde, konan veya artırılan sermaye üzerinden, Merkez Bankası tarafından ilgili yıl için açıklanan bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak hesaplanacak tutarın % 50’sinin, kurumlar vergisi matrahından indirimine olanak sağlanmaktadır.

Düzenlemeyle;

- Finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri kapsam dışında bırakılmakta,

- Nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklananlar dahil olmak üzere, birleşme, devir ve bölünme işlemlerinden kaynaklanan ya da ortaklar veya ortaklarla ilişkili kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle gerçekleştirilen sermaye artırımlarının indirim hesaplamasında dikkate alınmaması öngörülmekte,

- Matrahın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen tutarın sonraki dönemlere devredilebilmesi öngörülmekte,

- Düzenlemeyle ilgili olarak Bakanlar Kuruluna geniş yetkiler verilmektedir.

Kanun’un 29. maddesiyle bu düzenlemenin yürürlük tarihi 01.07.2015 olarak öngörülmüştür. Bu nedenle, halen sermaye artırma aşamasında olan şirketlerin, mümkünse sermaye artırım işlemini bu tarih sonrasına bırakmayı değerlendirmeleri önerilmektedir.

Kanun’un kısa süre içinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

NOT: 6637 sayılı Kanun henüz Resmi Gazetede yayımlanmamış ve dolayısıyla yürürlüğe girmemiştir. Kanun’un yayımı ayrıca duyurulacaktır.

Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz. pwc


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.