Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Patentli Ürünlere Getirilen Kurumlar Vergisi İstisnası PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2015
Image

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6518 sayılı Kanun, 19.02.2014 tarihindeki Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bilindiği üzere, “Torba Yasa” olarak da anılan 6518 sayılı Kanun ile patentli üretim yapan firmalara vergi desteği geldi.. Düzenleme, 01.01.2015 tarihinden itibaren elde edilen kazanç ve iratlar ile bu tarihten itibaren yapılacak vergi kesintilerine uygulanacaktır.

Ayrıca, 9 Seri Numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı ile Sınai Mülkiyet Haklarından elde edilecek kazanç ve iratların kapsamı ile istisnadan yararlanma şartları açıklanmıştır. Tebliğ; taslak niteliğinde olup, henüz yayımlanmamıştır.   

13-14 Mart 2015’te yapılan Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde gündeme gelen Patent ve Patentli Ürünlere sağlanan Vergisel Teşvikler ve bu kapsamda mevzuattaki düzenlemelere göz atalım…

AR-GE ve Yazılım Faaliyetleri Sonucu Ortaya Çıkan Buluşlardan Sağlanan Kazançlarda Kurumlar Vergisi İstisnası

6518 sayılı Kanun’un 82. Maddesi uyarınca;  5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/A maddesinden sonra gelmek üzere eklenen 5/B bendi  ile Türkiye'de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların;

 

a) Kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratların,

b) Devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların,

c) Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları hâlinde elde edilen kazançların,

ç) Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının,

%50’si kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın kapsamına, buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi neticesinde elde edilen gelirler ile buluş nedeniyle alınan sigorta veya diğer tazminatların da dahil olacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan; söz konusu istisna gelir vergisi mükellefleri içinde uygulanacaktır.

Burada dikkat edilecek husus; söz konusu düzenlemenin 01.01.2015 tarihinden itibaren elde edilen kazanç ve iratlara ve bu tarihten itibaren yapılacak vergi kesintilerine uygulanmak üzere, Kanun’un yayın tarihi olan 19.02.2014 tarihinde yürürlüğe girmiş olmasıdır. 

İstisnadan Yararlanma Şartları

Söz konusu istisnadan yararlanılabilmesi için istisna uygulamasına konu buluşun; 

​a) 24/6/1995 tarihli ve 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar arasında yer alması ve buluşa ilişkin incelemeli sistem ile patent veya araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alınması, 

b) İstisna uygulamasından yararlanabilecek kişilerin, 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen nitelikleri taşıması ve bu kişilerin patentli veya faydalı model belgeli buluşu geliştirme yetkisini haiz bulun​​ması şartıyla, patent veya faydalı model belgesinin sahibi ya da patent veya faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliğinde özel bir ruhsata sahip olması, 

c) İstisnadan yararlanılacak ilk yıl, buluşun oluşturacağı katma değer dikkate alınarak devir veya satış hâlindeki değerinin tespitine yönelik Maliye Bakanlığı tarafından değerleme raporu düzenlenmesi 

gerekmektedir.

Kurumlar Vergisi İstisnasının Geçerli Olduğu Süre ve Azami ​Tutar

İstisna uygulamasına patent veya faydalı model belgesinin verildiği tarihten itibaren başlanır ve ilgili patent veya faydalı model belgesi için sağlanan koruma süresi aşılmamak kaydıyla bu istisnadan yararlanılabilir. 

Her bir mükellef tarafından yararlanılabilecek istisna tutarı; değerleme raporunda belirtilen bedelin %50’sini, bu madde kapsamında yararlanılabilecek toplam istisna tutarı ise değerleme raporunda belirtilen bedelin % 100’ünü aşamaz. 

Buluşun üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların, patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmı ayrıştırılmak suretiyle transfer fiyatlandırması esaslarına göre tespit edilir.

Gelir Vergisi Mükellefleri için Avantajlar

Düzenleme, gelir vergisi mükellefleri için de uygulanacak olup;  düzenleme kapsamında istisnadan yararlanılan serbest meslek kazançları ile gayrimenkul sermaye iratları üzerinden yapılacak vergi kesintisi, yüzde 50 oranında indirimli uygulanacaktır. Bu şekilde kazanç ve iradı kesinti yoluyla vergilenen ve beyanname vermesi gerekmeyen mükellefler için indirimli vergi kesintisi uygulaması en fazla 5 yıl süre ile uygulanabilecektir.

Katma Değer Vergisine İlişkin İstisna

6518 sayılı Kanun’un 32’nci maddesiyle eklenen bent ile 01.01.2015 tarihinden itibaren yapılacak teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17'nci maddesinin dördüncü fıkrasına (z) bendi uyarınca;

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/B maddesi kapsamındaki araştırma ve geliştirme, yenilik ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşa ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışının katma değer vergisinden istisna tutulması sağlanmıştır. 

9 Seri Numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı’nın bu haliyle çıkması halinde, özellikle “Patent ve Patentli Ürünlerdeki Vergi Teşvikleri” nden yararlanacak mükellef sayısında artış olacağı şüphesizdir.

 

Buna ilave olarak, sinai mülkiyet haklarından elde edilen kazanç ve iratlara ilişkin istisnadan yararlanan kurumlar vergisi mükelleflerinin, kurumlar vergisi beyannamelerinde yararlanılan istisna tutarının doğru hesaplandığına ve uygulandığına ilişkin YMM tasdik raporunu ilgili mevzuatta belirtilen süre içinde bağlı bulundukları vergi dairelerine vermeleri gerektiğini de hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bora Yargıç/ http://www.kpmgvergi.com/Blog


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.