Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağış yoluyla intikal eden kooperatif hissesinin veraset ve intikal vergisine esas teşkil edecek matrahı PDF Yazdır e-Posta
17 Mart 2015
Image

Başlık

Bağış yoluyla intikal eden kooperatif hissesinin veraset ve intikal vergisine esas teşkil edecek matrahı hk.

Tarih

09/06/2014

Sayı

90792880-160.03.01[2013/62]-603

Kapsam

 


 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

90792880-160.03.01[2013/62]-603

09/06/2014

Konu

:

Bağış yoluyla intikal eden kooperatif hissesinin veraset ve intikal vergisine esas teşkil edecek matrahı hk.

   
         

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, kat karşılığı inşaatı devam eden, kura çekimi yapılmış ancak, müteahhit tarafından teslimi yapılmamış, iskanı ve tapusu bulunmayan babanıza ait kooperatif hissesi tüm hak ve vecibeleri ile birlikte ivazsız (bedelsiz) olarak şahsınıza bağışlanmış olup, tarafınıza babanızdan ivazsız olarak intikal eden söz konusu kooperatif hissesinin veraset ve intikal vergisine esas teşkil edecek matrahının  nasıl hesaplanacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmıştır.

              7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) fıkrasında ise ivazsız intikal tabirinin hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ettiği, aynı maddenin (b) fıkrasında da,''mal'' tabirinin, mülkiyete mevzu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hakları ve alacakları ifade ettiği, adı geçen Kanunun 5 inci maddesinde de veraset ve intikal vergisinin mükellefinin veraset yoluyla veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden şahıs olacağı hükme bağlanmıştır.

             Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin (d) fıkrasında, ivazsız suretle meydana gelen intikallerin 3.371 TL'sinin (2014 yılı için) vergiden istisna edildiği, anılan Kanunun 6 ncı maddesinin (a) fıkrasında, veraset yoluyla meydana gelen intikallerde ölen kimsenin, diğer suretle meydana gelen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgahının, hükmi şahıslarda ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu yer vergi dairesince tarh olunacağı, 7 inci maddesinin birinci fıkrasında, veraset yoluyla veya sair suretle ivazsız bir tarzda mal iktisap edenler, iktisap ettikleri malları, bir beyanname ile bildirmeye mecbur oldukları, 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında ise, diğer suretle meydana intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takibeden bir ay içinde beyannamenin verileceği hükme bağlanmıştır.

             Veraset ve İntikal Kanunun 10 uncu maddesinin (b) bendinde ise, gayrimenkuller ticari işletmeye dahil olsun veya olmasın emlak vergisine esas olan değerle değerleneceği, 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasında ise, bir şahsa ana, baba eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanacağı hükmüne yer verilmiştir.

              Bu hükümlere göre, malların veraset yoluyla veya her ne suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahısa intikali veraset ve intikal vergisine tabi olup şahsın verginin mükellefi olabilmesi ve kendisinden beyanname istenebilmesi için veraset yolu ile veya ne suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde mal intikal etmesi gerekmektedir.

            Başkanlığımızca çıkarılan, 17/1/1997 tarihli ve 1997/1 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu İç Genelgesininde; veraset ve intikal vergisi matrahına kooperatif hissesinin dahil olması halinde bu hissenin alacak olarak kabul edilerek 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 281 inci maddesine göre mukayyet değeri (ölüm tarihine kadar ödenen aidatlar toplamı) ile değerlendirilmesinin uygun görüleceği açıklanmıştır.

            Yukarıdaki yapılan açıklamalar çerçevesinde, tarafınıza babanızdan ivazsız olarak intikal eden kooperatif hissesine ilişkin veraset ve intikal vergisi matrahında, babanızın bağış tarihine kadar ödemiş olduğu aidatların toplam tutarı dikkate alınacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

  • Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413. maddesine dayanılarak verilmiştir.
  • İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
  • Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.