Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2015
Image

ÖTV Kanunu ekinde yer alan dört ayrı listedeki malların vergilendirilmesine ilişkin olarak bugüne kadar yayınlanmış olan ÖTV genel tebliğlerini 4 ayrı tebliğde birleştirme çalışmaları yapan Gelir İdaresi Başkanlığının Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği 05.03.2015 tarihli ve 29286 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Tebliğde yer alan yeni düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir.

1. ÖTV Tevkifatı Kapsamının Genişletilmesi

34 seri no.lu ÖTV Genel Tebliği ile (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki 38.11 tarife pozisyonundaki madeni yağ katıklarının, rafineri haricindeki satıcılardan alımında hesaplanan ÖTV’nin sanayi sicil belgeli alıcılar tarafından satıcılara ödenmeyip, kendi vergi dairelerine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi öngörülmüştü.

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (I-Ç/2.2.1.) bölümünde ÖTV tevkifatının kapsamı genişletilerek, 2710.12.90.00.11, 2710.12.90.00.19, 2710.19.29.00.00 G.T.İ.P. numaralarında yer alan solventler ile 2710.20.90.00.00 G.T.i.P. numarasındaki mallardan yalnız 2710.12.90.00.11, 2710.12.90.00.19, 2710.19.29.00.00 G.T.i.P. numaralı biodizel ihtiva eden diğer yağların tesliminde de sanayi sicil belgeli alıcılar tarafından tevkifat uygulanması öngörülmüştür. Tevkifat uygulaması, sanayi sicil belgeli imalatçıların (rafinerilerden aldıkları hariç olmak üzere) söz konusu malları imalatçılarından veya ithalatçılarından alımıyla sınırlı olarak uygulanacaktır.

2. ÖTV’ li Malların Aynen İhraç Edilmesi Halinde ÖTV İadesi

1 seri no.lu ÖTV Genel Tebliğinin (5.1.2.) bölümünde, ihraç edilen mallara ait alış faturaları veya benzeri belgelerde gösterilen ve beyan edilen ÖTV'nin ihracatçıya iade edilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II-A/2.) bölümünde, ÖTV ödenerek satın alınan malların herhangi bir işlem görmeden olduğu gibi (aynen) ihraç edilmesi halinde, bu mallar için yüklenilen ÖTV’nin iade edilebileceği, ÖTV ödenerek satın alınan maldan ÖTV’ye tabi olan veya olmayan bir mal üretilerek bu malın ihraç edilmesi halinde, imalatta kullanılan mal için ödenen ÖTV’nin iade edilmeyeceği açıklanmıştır.

3. Serbest Bölgelere ve Yetkili Gümrük Antrepolarına Gönderilen Mallar

KDV Kanunu’nun 12/1. maddesinde düzenlenen, serbest bölgelere gönderilen veya yetkili gümrük antrepolarına konulan malların ihracat sayılacağına dair hükümler ÖTV Kanunu’nda yer almamaktadır. Bu nedenle ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II-A/4.) bölümünde, ÖTV mükelleflerinin serbest bölgelere göndereceği veya yetkili antrepolara teslim edeceği mallar için ÖTV istisnası uygulanamayacağına dair açıklama yapılmıştır.

Ayrıca ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II-Ç/2.) bölümünde, serbest bölgeye veya yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılan teslimlerde ihracat istisnası uygulanmadığından, bunlara teslim edilecek malların ÖTV mükelleflerinden satın alınmasında Kanun’un 8/2. maddesi kapsamında tecil-terkin uygulanmayacağı da belirtilmiştir.

4. Yolcu Beraberi Eşya İhracı

KDV Kanunu’nun 11/1-b maddesinde yapılan, Türkiye’de ikamet etmeyen yolcuların satın alıp yurt dışına götürdükleri mallarla ilgili istisna düzenlemesi ÖTV mevzuatında yer almadığından, ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II-A/5.) bölümünde, bu teslimler için ÖTV istisnası uygulanmayacağı ve ÖTV iadesi yapılmayacağı açıklanmıştır.

Ayrıca ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II-Ç/2.) bölümünde, Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimlerde ihracat istisnası uygulanmadığından, bunlara teslim edilecek malların ÖTV mükelleflerinden satın alınmasında Kanun’un 8/2. maddesi kapsamında tecil-terkin uygulanmayacağı da belirtilmiştir.

5. Askeri Kuruluşlara Doğalgaz Tesliminde ÖTV İstisnası

1 seri no.lu ÖTV Genel Tebliğinde, askeri kurum ve kuruluşlara yapılacak akaryakıt teslimlerinde ÖTV istisnası uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştı. Ancak doğalgaz teslimleri için bir açıklama yapılmadığından, askeri kuruluşlara doğalgaz teslimlerinde istisna uygulaması konusunda belirsizlik bulunmaktaydı.

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II-C/1.) bölümünde, gerek ÖTV mükellefi olan doğalgaz ithalatçısı veya imalatçısının, gerekse ithalatçı veya imalatçıdan doğalgaz satın alan dağıtım kuruluşlarının askeri kurum ve kuruluşlara yaptığı doğalgaz tesliminde ÖTV istisnası uygulaması konusunda açıklamlar yapılmıştır.

6. Petrol Arama ve İstihsal Faaliyetinde Bulunanlara (I) Sayılı Listedeki Malların Tesliminde ÖTV İstisnası Uygulaması

1 seri no.lu ÖTV Genel Tebliğinde, ÖTV mükellefi olan ithalatçı veya imalatçıların (I) sayılı listedeki malları petrol arama ve istihsal faaliyetinde bulunanlara satışında ÖTV istisnası uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştı. Ancak akaryakıt dağıtım kuruluşlarının rafineriden satın aldığı akaryakıtları petrol arama ve istihsal faaliyetinde bulunanlara satışında istisna uygulaması konusunda bir açıklama yapılmadığından, rafineriden alınan akaryakıtlar için ÖTV istisnası uygulanıp uygulanmayacağı konusunda belirsizlik vardı. Ayrıca petrol arama ve istihsal faaliyetinde bulunanlara yapılan doğalgaz teslimlerinde istisna uygulaması konusunda bir açıklama yapılmamıştı.

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II-C/2.) bölümünde, rafineriden akaryakıt satın alan akaryakıt dağıtım şirketleri ile doğalgaz ithalatçısı, imalatçısı veya dağıtıcısı kuruluşların, bu malları petrol arama ve istihsal faaliyetinde bulunanlara satışında ÖTV istisnası uygulanması konusunda açıklamalar yapılmıştır.

7. İhraç Edilecek Elektrik Üretiminde Kullanılacak Fuel-Oil Tesliminde Sıfır ÖTV Uygulaması

2006/10798 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ihraç edilecek olan elektriğin üretiminde kullanılacak fuel-oil teslimlerinde ÖTV’nin sıfır olarak uygulanmasına ilişkin olarak daha önce herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (III-B/3.) bölümünde, ihraç edilecek elektrik üretiminde kullanılacak fuel-oil tesliminde sıfır ÖTV uygulamasına ilişkin olarak ilk defa açıklama yer almaktadır.

8. Etilen Üretiminde Kullanılacak L.P.G. Tesliminde Sıfır ÖTV Uygulaması

2008/14061 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile etilen üretiminde kullanılacak sıvılaştırılmış petrol gazı (L.P.G.) teslimlerinde ÖTV’nin sıfır olarak uygulanmasına ilişkin olarak daha önce herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (III-B/4.) bölümünde, etilen üretiminde kullanılacak sıvılaştırılmış petrol gazı (L.P.G.) teslimlerinde ÖTV’nin sıfır olarak uygulanmasına ilişkin ilk defa açıklama yapılmaktadır.

9. Vergisiz Hava Yakıtlarında Teminat Uygulaması

ÖTV Kanunu eki (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 2710.11.31.00.00 G.T.İ.P. numaralı uçak benzini, 2710.11.70.00.00 G.T.İ.P. numaralı benzin tipi jet yakıtı ve 2710.19.21.00.00 G.T.İ.P. numaralı jet yakıtının (kerosen) vergi tutarı 6111 sayılı Kanun’un 87. maddesi ile 2,5000 TL/lt. olarak tespit edilmesine rağmen, 2011/1435 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sıfır olarak uygulanması kararlaştırılmıştı. 26 seri no.lu ÖTV Genel Tebliğinde, dağıtıcıların rafinericilerden satın aldıkları hava yakıtlarının teslimlerine ilişkin olarak "Rafinericiden Satın Alınan Hava Yakıtlarının Teslimine İlişkin Bildirim Formu" düzenlemeleri ve elektronik ortamda internet vergi dairesine göndermeleri uygun görülmüştü.

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (III-B/7.1.) bölümünde, vergisi sıfır olan bu malların 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren; ithalinde gümrüğe, rafineriden satın alınmasında ise rafinerinin bağlı olduğu vergi dairesine, kanuni vergi tutarı olan 2,5 TL/lt. tutarında teminat verilmesini öngörmüştür. Bu şekilde verilen teminat, vergi dairesince söz konusu yakıtların hava araçlarına teslim edildiğine dair tespit üzerine çözülecektir. Tebliğde tespit denildiğinden, inceleme raporu değil, yoklama ile bu tespitin yapılacağı anlaşılmaktadır.

Öte yandan, aşağıdaki şartları haiz olan dağıtım kuruluşlarından teminat alınmayacaktır.

a) Müracaat tarihi itibarıyla,

- Vadesi geçtiği halde ödenmemiş herhangi bir vergi borcunun bulunmaması,

- Şirketlerin yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin %10’undan fazlasına sahip olanların affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, iftira, irtikâp, rüşvet cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezasına veya Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkum olmamaları, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan hükümlü bulunmamaları veya Vergi Usul Kanununda yazılı kaçakçılık suçlarını işlememiş olmaları,

- İlgili vergi dairesine 10.000.000 Türk Lirası karşılığı, 6183 sayılı Kanun’un 10. maddesinde sayılan ((5) numaralı fıkrası hariç) teminatlardan herhangi birini vermiş olmaları (Kesin ve süresiz teminat mektuplarının, ilgili bankalardan teyit alınmak suretiyle gelecek yıllar için de kullanılabilmesi mümkün),

- KDV açısından sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme ya da kullanma fiili nedeniyle özel esaslara tabi olmaması,

b) Müracaat tarihinden önceki son üç takvim yılı itibarıyla;

- Hava yakıtı teslimlerine ilişkin EPDK’dan rafinerici/dağıtıcı/ihrakiye teslim lisansını haiz olmaları,

- Gelir veya kurumlar vergisi, geçici vergi, gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı, KDV (tevkifat hariç) ve mükellefiyeti varsa ÖTV uygulamalarından her birine ait beyanname verme ödevini her bir vergi türü itibarıyla ikiden fazla aksatmamış olması (süresinden sonra kendiliğinden verilen beyannameler hariç)

İlgili Vergi Dairesi Başkanlığı veya Defterdarlıkça gerekli kontrol yapıldıktan sonra menfi bir tespit bulunmaması halinde ÖTV mükelleflerine, iki takvim yılı için geçerli olan “Teminatsız Hava Yakıtı Alımı Sertifikası” verilecektir.

10. Müteselsil Sorumluluk Uygulaması

ÖTV istisnasına tabi olan veya indirimli ÖTV uygulanan mallarla ilgili olarak aşağıda belirtilen kişi ve kuruluşlar, ÖTV mükellefleri ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaklardır.

a) Alıcıların ÖTV tevkifatı uygulaması öngörülen malların satıcıları,

b) Diplomatik istisnadan yararlananlara teslimde bulunanlar,

c) Askeri amaçlı istisnadan yararlananlara teslimde bulunanlar,

d) Petrol arama ve istihsal faaliyetinde bulunanlara teslim yapanlar,

e) Elektrik üretiminde kullanılacak fuel-oil ve motorini istisna uygulayarak teslim edenler,

f) ÖTV’siz deniz yakıtı dağıtıcıları ve kullanıcıları,

g) Bioetanol üreticileri ve harmanlayıcıları,

h) Biodizel üreticileri ve harmanlayıcıları,

ı) Aerosol üretiminde kullanacağı L.P.G.’yi vergisiz satın alan aerosol üreticileri.

11. ÖTV’li Mal Satın Alanların Müteselsil Sorumluluğu

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (III-Ç/4.) bölümünde, Vergi Usul Kanunu’nun 11. maddesi dayanak alınarak, (I) sayılı listedeki mallarla ilgili olarak KDV uygulamasına benzer bir müteselsil sorumluluk uygulaması getirilmiştir. Buna göre (I) sayılı liste kapsamındaki malları ÖTV mükelleflerinden teslim alanlar, söz konusu malların teslimine ait ÖTV’nin Hazineye intikal ettirilmediğinin tespiti halinde, ÖTV mükellefi ile birlikte müteselsilen sorumlu tutulacaktır.

Ancak KDV Genel Uygulama Tebliği örnek alınmak suretiyle, ÖTV mükelleflerinden mal teslim alanların ÖTV dâhil toplam işlem bedelini;

a) Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar vasıtasıyla ödemeleri ve bankaya yapılacak ödeme sırasında düzenlenecek belgede satıcının (veya adına hareket edenlerin) adı-soyadı (tüzel kişilerde unvanı) ile bankadaki hesap numarasını ve vergi kimlik numarasını doğru olarak yazdırmaları,

b) Çekle ödemiş olmaları halinde, çekin Türk Ticaret Kanunu’nun 785. maddesinin (1) numaralı fıkrası kapsamında düzenlenmiş olması,

c) Kredi kartı (faturada yer alan kişi veya kuruma ait), tapu devri, kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla (ön ödeme avansı şeklinde kamu kurum ve kuruluşlarının veznesine ödeme gibi) ile ödemiş olmaları,

d) PTT yoluyla ödemiş olmaları halinde, ödeme sırasında düzenlenecek belgenin ibrazı (satıcının veya adına hareket edenlerin adı-soyadı (tüzel kişilerde unvanı) ile banka hesap numarası ve vergi kimlik numarası doğru olarak yazılmış olmalıdır)

kaydıyla müteselsil sorumluluk uygulaması ile muhatap tutulmayacaklardır.

Ancak alıcı ile satıcı arasında muvazaaya dayanan bir işlem yapıldığının veya menfaat sağlayan doğrudan bir ilişkinin veya hısımlık, sermayesine katılma, organizasyon veya yönetimi içinde yer alma şeklinde dolaylı bir ilişkinin bulunduğunun vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenmiş raporlarla tespit edilmesi halinde, ödeme yukarıdaki şekilde tevsik edilmiş olsa bile müteselsil sorumluluk kalkmayacaktır.

12. 1 kg. veya 1 lt.’den Fazla Olmayan Mallar İçin Sürekli Beyanname Verilmemesi

ÖTV Kanunu’nun 14/1. maddesi uyarınca, (I) sayılı listedeki malları ithal edenlerin, en geç ithalat tarihinde vergi dairesine mükellefiyet tesis ettirerek, 15’er günlük dönemler halinde boş da olsa ÖTV beyannamesi vermesi gerekmektedir.

Ancak ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV-B.) bölümünde, (I) sayılı listedeki mallar itibariyle ÖTV mükellefiyeti tesis ettirenlerin, her bir gümrük beyannamesi kapsamında ithal ettikleri mal miktarı toplamının ÖTV Kanunu’nda belirlenen ölçü birimine göre 1 kg. veya 1 lt. ya da altında olması halinde, sadece bu malların satıldığı ya da kullanıldığı dönem için ÖTV beyannamesi verilmesi, diğer dönemler için beyanname verilmemesi öngörülmektedir.

13. Bildirim Formlarının Gönderilmemesi

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV-C.) bölümünde, tebliğ ekinde yer alan bildirim formlarını süresinde göndermeyenler hakkında özel usulsüzlük cezası uygulanacağı belirtilmektedir.

14. (B) Cetvelindeki Malların Transit veya Gümrük Antreposu Rejimi Kapsamında İthalinde Genel Teminat

(I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan mallar malların ithali sırasında ÖTV tutarının tamamı için gümrük mevzuatı kapsamında teminat verilebilmekte iken, (B) cetvelinde yer alan malların ithalinde her bir gümrük beyannamesi kapsamı ÖTV tutarı için münferit teminat verilmekteydi. Ancak ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (V-A/1.) bölümünde, (B) cetvelinde yer alan malların yalnızca antrepo ve transit rejimleri kapsamındaki ithalinde, ÖTV için ilgili gümrük rejimleri çerçevesinde teminat verilebileceği açıklanmaktadır. İlgili gümrük rejimleri çerçevesinde birden fazla ithalat işlemini kapsayacak şekilde teminat verilmesi halinde, tamamlanan her bir ithalat işlemi için alınan teminat tutarı yeni ithalat işleminde kullanılabilecektir.

15. Tebliğde Öngörülen Belgelerin Geçerliliği

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (VI-B/1.) bölümünde, ÖTV uygulamalarına ilişkin olarak bu tebliğin yürürlük tarihinden önce alınmış olan belgelerin süresi bitinceye kadar, süresi olmayan belgeler ise 31.12.2015 tarihine kadar kullanılabileceği belirtilmektedir. Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren belge almak isteyenlere ise bu tebliğdeki düzenlemelere bağlı olarak belge verilecektir.

16. Yürürlük

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği 16.03.2015 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Vergisi sıfıra indirilmiş olan hava yakıtlarında teminat alınması işlemi ise 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yapılacak ithalat veya teslimlerde uygulanmaya başlanacaktır.pwc

Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

 


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.