Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV Beyannamesinde Düzenleme PDF Yazdır e-Posta
14 Şubat 2015
Image

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV-A/1.5.) bölümünde, dâhilde işleme izin belgesi (DİİB) kapsamında KDV ödemeksizin yurt içi veya yurt dışından satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malları KDV Kanunu’nun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarının, ihraç kaydıyla teslimi nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu ürün için DİİB kapsamında aldığı girdiler nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamayacağı belirtilmiştir.

Hesaplanan vergi ile ödenmeyen KDV arasındaki farkın, ihracatın gerçekleştiği dönemde iade edilecek KDV tutarından mahsup edilip indirilecek KDV’ye dahil edilmesi için dilekçe verilmesi istenmekteydi.

1 No.lu KDV beyannamesindeki ihraç kaydıyla teslimlere ait bölüme yeni bir satır eklenmek suretiyle, (DİİB) kapsamında temin edilen girdiler nedeniyle ödenmeyen KDV tutarının beyannamede gösterilmesi sağlanmıştır. İhraç kayıtlı teslim bedeli üzerinden hesaplanan ancak tahsil edilmeyen KDV tutarından düşülen bu tutar, aynı dönemdeki devreden KDV tutarına eklenmekte, böylece bu tutarın ihracatın gerçekleşmesi beklenilmeden indirilecek KDV’ye dâhil edilmesi sağlanmaktadır.

(DİİB) kapsamında ithal edilen veya KDV Kanunu’nun geçici 17. maddesi kapsamında tecil-terkin uygulanarak satın alınan mallardan imal edilen malların Ocak 2015 döneminde KDV Kanunu’nun 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kaydıyla teslim edilmiş olması halinde, alışlarda ödenmeyen KDV’nin tespit edilerek 24 Şubat 2015 tarihine kadar verilecek olan 1 no.lu KDV Beyannamesinde bu şekilde gösterilmesi suretiyle indirilecek KDV’ye dâhil edilmesi sağlanacak ve dilekçe verilmesine gerek kalmayacaktır. pwc


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.