Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri (2015/6) PDF Yazdır e-Posta
14 Şubat 2015
Image

Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesi çerçevesinde, vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından tereddüt edilen konular hakkında Gelir İdaresi’nden açıklama (özelge) istenebilmektedir.

Özelge talepleri için başvurular, Vergi Dairesi Başkanlığı bulunan illerde bu birimlere, bulunmayan illerde ise Defterdarlıklara yapılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı merkezine doğrudan başvurma olanağı yoktur.

Özelge başvuruları, özelge talep formu ile yapılabilmekte, başvurulan birimler tarafından hazırlanan özelge taslağı GİB merkezine onay için gönderilmekte, onay süreci Özelge Komisyonu onayı ile sonuçlanmaktadır. Özelge Komisyonunca onaylanan özelgeler, otomasyon sistemi üzerinden yetkili birimlere aktarılmakta ve yetkili birimce imzalanarak özelge talep eden mükellefe gönderilmektedir.

Onaylanan özelgeler Gelir İdaresi’nin bütün yetkili birimlerinin görebildikleri bir havuza atılmakta ve özelge havuzunda örneği oluşan özelgeler için merkeze tekrar onaya gönderilmemektedir.

Gelir İdaresi’nce verilen özelgelerden özelliği olması nedeniyle seçilmiş olan bir kısmı zaman zaman Vergi Bültenleri’ne konu edilmektedir.

Son zamanlarda verilen özelgelerden önemli bazılarının özeti aşağıda yer almaktadır.

1. Gelir Vergisi Kanunu

Kollektif şirketin nevi değişikliğinde ortaklara verilecek A.Ş. hisselerinin iktisap tarihi nedir?

(29.09.2014 tarih ve 2301 sayılı özelge)

Gelir Vergisi Kanunu’nun 81. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında, kollektif şirket statüsünde olan şirketin nev'i değişikliği yapılarak anonim şirkete dönüştürülmesi halinde, ortakların anonim şirketten devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermaye tutarında alacakları ortaklık paylarını temsil eden hisse senetlerinin ilk iktisap tarihi olarak nevi değişikliğine ilişkin kararın ticaret sicilinde tescil edildiği tarihin dikkate alınması gerekmektedir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesine göre müteahhitin arsa rayiç bedeli maliyete eklenebilir mi?

(27.08.2014 tarih ve 831 sayılı özelge)

Gelir Vergisi Kanunu’nun 38.i maddesinde; "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip ve sahiplerce:

1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur

Buna göre, kat karşılığı inşaat sözleşmesine göre arsa karşılığı olarak arsa sahibine verilecek taşınmazların emsal bedelinin ticari kazancın tespitinde hasılat olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Serbest Bölgede faaliyet gösteren şirketin ana faaliyeti dışında tamamlayıcı hizmetlerinin gelir vergisinden istisna olur mu?

(02.04.2014 tarih ve 721 sayılı özelge)

Şirkete ait ruhsatta yazılı esas faaliyeti kapsamında serbest bölgelerde elde edilen kazançlar istisna kapsamında değerlendirilmekle birlikte, şirketin ek olarak tamamlayıcı hizmet vermesi şirket ruhsatlarında yer alan faaliyet konuları kapsamında değerlendirilemeyecek olan bakım, onarım ve montaj faaliyetlerinden elde edilen kazançlar ile ilgili olarak gelir vergisi istisnasından yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

Müteahhit firma tarafından kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında kira gelirlerinin tazmini için yapılan ödemelerin vergilendirilmesi nasıl olmalıdır?

(27.08.2014 tarih ve 831 sayılı özelge)

Kat karşılığı taşınmaz satış vaadi ve inşaat sözleşmesine istinaden kira gelirlerinin tazmini için yapılan ödemelerin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesine göre menkul sermaye iradı olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, anılan Kanun’un 86. maddesinde belirtilen tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul sermaye iratlarına ilişkin beyan haddinin aşılması durumunda söz konusu ödemelerin tamamının beyan edilmesi gerekir.

Yurt dışında mukim şirkete verilen tasarım hizmetinden elde edilen kazanç Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesine göre indirim konusu yapılır mı?

(11.04.2014 tarih ve 869 sayılı özelge)

Yurtdışı mukimi firmaya tasarım hizmetinin Türkiye'de verilmesi ve bu hizmetten yalnızca yurt dışında yararlanılması halinde bu faaliyete ilişkin elde edilen kazancın % 50'si, gelir vergisi matrahının tespitinde yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilerek gelirden indirim konusu yapılabilir. Söz konusu indirimden yararlanabilmek için faturanın yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Muhasebecinin bağımsız denetçilik eğitimi için ödediği bedel ile müşterilerine hediye etmek üzere aldığı altın, ziynet eşyası, çiçek vb. harcamaları gider olarak indirim konusu yapılır mı?

(21.07.2014 tarih ve 1914 sayılı özelge)

Evlenen ve hastalanan müşterilerine hediye etmek üzere alınan altın, ziynet eşyası ve çiçek harcamalarının, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler kapsamında değerlendirilmeyecek olması nedeniyle serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Ancak, Bağımsız Denetçi Belgesine ilişkin eğitim (kurs) giderlerinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinin 2 numaralı bendinde yer alan şartların taşınması halinde, yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

2. Vergi Usul Kanunu

Yurt içi ve yurt dışında yapılan bedelsiz teslimler için nasıl belge düzenlenir?

(06.06.2014 tarih ve 349 sayılı özelge)

Yurtiçinde numune ürünlerin tesliminde, numunenin ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması, satışa konu olmayacak şekilde yapılması ve ilgili firmanın unvanını taşıması, ayrıca para ile satılamayacağının ürün üzerinde açıkça belirtilmesi şartıyla, bu malların numune olduğuna dair şerh düşülmek suretiyle sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmekte olup fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, bedelsiz ihracat işlemlerinde satılan emtia karşılığında bedelin sıfır veya bedelsiz olduğunu gösterecek şekilde fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesine göre kat karşılığı olmak üzere arsa sahibine bırakılan daireler için fatura düzenlenir mi?

(27.08.2014 tarih ve 831 sayılı özelge)

Müteahhit tarafından, kat karşılığı olmak üzere arsa sahibine bırakılan daireler için, söz konusu dairelerin teslim edilmesinden (inşaatın tamamlanarak mülkiyetin alıcıya geçmesinden veya tescilden önce dairelerin alıcıların kullanımına terk edilmesinden) itibaren yedi gün içerisinde arsa sahibi adına Vergi Usul Kanunu’nun 267. maddesine göre tespit edilen emsal bedel üzerinden fatura düzenlenmesi gerekir.

Arsa sahibinin gerçek usulde mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde, arızi bir faaliyet olarak arsasını müteahhide tesliminde, arsa sahibinin mükellef olmamasından dolayı müteahhit tarafından arsa sahibi adına teslim edilen dairelerin emsal bedeli üzerinden gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.

Müteahhidin kendisine kalan daireleri üçüncü kişilere satması durumunda ise; tapuda tescil işleminin yapıldığı tarihten itibaren, tescilden önce dairelerin alıcıların kullanımına terk edilmesi durumunda, bu tarihten itibaren yedi gün içerisinde satış bedeli üzerinden fatura düzenlemesi gerekmektedir.

3. Katma Değer Vergisi Kanunu

Teşvik belgesi kapsamında alınan malın satışında KDV istisnası koşulları ihlal edilmiş sayılır mı?

(22.05.2014 tarih ve sayılı özelge)

Teşvik belgesi kapsamında temin edilen makine-teçhizatın Ekonomi Bakanlığınca satışına izin verilmesi halinde, satış izni verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler tahsil edilmez.

Ancak, teşvik belgesinin, satış iznini müteakip diğer nedenlerle iptali halinde satışına izin verilen makine ve teçhizata uygulanan desteklerin ilgili mevzuatı çerçevesinde kısmen veya tamamen geri alınması gerekmektedir.

Diğer taraftan, beş yıllık süreyi doldurmamış makine ve teçhizatın tamamlama vizesinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın izinsiz satıldığının tespit edilmesi halinde satışı yapılan makine ve teçhizat ile ilgili yararlanılan desteklerin ve ziyaa uğratılan KDV’nin ilgili mevzuatı çerçevesinde uygulanacak ceza ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmesi gerekmektedir.

Yurt içi ve yurt dışında emsal bedel üzerinden fatura düzenlenerek, fatura üzerine bedelsizdir şerhi düşülerek yapılan bedelsiz teslimler KDV beyannamesinde nasıl gösterilir?

(06.06.2014 Tarih ve 349 Sayılı Özelge)

Bedelsiz olarak yapılan ihracat işlemlerinin beyannameye dahil edilmesi mümkündür. Ancak, bu işleme ilişkin olarak yüklenilen vergilerin iade edilebilmesi için söz konusu bedelsiz ihracat işleminin ihracatın yapıldığı dönem beyannamesiyle beyan edilmesi ve bu beyannamede iade talebinde bulunulması gerekmekte olup, beyan edilmeyen bedelsiz ihracat işlemleri ile ilgili olarak iade talebinde bulunulması söz konusu değildir.

Öte yandan, söz konusu teslimin yapıldığı döneme ait 1 no.lu KDV Beyannamesinin tam istisna kapsamına giren işlemler tablosundaki "teslim ve hizmet tutarı"nda gösterilmemesi ve "teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedel" toplamına dahil edilmemesi gerekmektedir.

Kiralama usulü ile satışı yapılan alarm sistemi cihazlarının kiralama süresi sonunda bedelsiz tesliminde düzenlenecek belgede KDV olmalı mıdır?

(09.04.2014 tarih ve 854 sayılı özelge)

Bedeli mukabili verilen alarm sistemi kurulum ve izleme hizmetinin yanında verilmek kaydıyla, faaliyet konusu olan alarm sistemi kurulum ve izleme hizmetine olan talebi artırmak amacıyla bu hizmete ilişkin ekipmanların sözleşme süresi sonunda müşteriye teslimi 50 seri no.lu KDV Genel Tebliği kapsamında değerlendirilebilecek ve söz konusu teslim, alarm sistemi kurulum ve izleme hizmeti içerisinde vergilendirileceğinden, ayrıca KDV’ye tabi tutulmayacaktır.

Serbest bölgede düzenlenecek iade faturalarında KDV’li fatura düzenlenip beyanname verilir mi?

(17.07.2014 tarih ve 430 sayılı özelge)

Münhasıran serbest bölgede faaliyet gösteren ve dolayısıyla işlemleri katma değer vergisinden istisna olan işletmelerin fatura ve benzeri belge karşılığında temin ettiği malların kısmen veya tamamen iade edilmesi halinde;

- İade amaçlı bir belge (fatura vb.) düzenlenerek bu belgede; malın alış faturasının tarih ve numarasının belirtilerek, iade edilen kısma ilişkin tutarın KDV dâhil olarak gösterilmesi ve ‘% ... KDV dâhildir' açıklamasına yer verilmesi,

-Malın iadesine ilişkin bu belgede toplam bedel içerisinde gösterilen KDV'nin serbest bölgede faaliyet gösteren firma tarafından KDV beyannamesi ile beyan edilmemesi,

-Malın iade edildiği firma tarafından ise mal bedeli içindeki KDV tutarının iç yüzde yoluyla hesaplanarak genel hükümler çerçevesinde "İndirilecek KDV" olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Taşınmazın sat ve geri kirala işlemi ile alımında yüklenilen KDV'nin düzeltilmesi gerekir mi?

(28.05.2014 Tarih ve 73 Sayılı Özelge)

Leasing sözleşmesine konu taşınmazın KDV Kanunu’nun 17/4-y maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanılarak teslim edilmesi halinde, bu istisna düzenlemesi kısmi istisna niteliğinde olduğundan, taşınmaz nedeniyle yüklenilen KDV’nin, Kanun’un 30/a maddesi uyarınca indirim konusu yapılmaması, daha önce indirim konusu yapılmış ise istisnanın gerçekleştiği dönem beyannamesinde "ilave edilecek KDV" satırına yazılmak suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir.

Yurtdışında mukim firmadan vinç kiralaması nedeniyle yapılan ödemelerin vergilendirilmesi nasıl olur?

(31.07.2014 tarih ve 1960 sayılı özelge)

Hizmet ithali kapsamında değerlendirilecek kiralama yolu ile vinç alımı hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV beyannamesiyle beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca söz konusu vinçlerin gümrükten geçirilmesi sırasında gümrük mevzuatına göre herhangi bir KDV tahakkuk etmesi halinde gümrük makbuzunda ayrıca gösterilecek KDV’nin de gümrük idaresine ödeneceği tabiidir.

Öte yandan, 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenen kiralama bedeline ilişkin KDV nin Kanunun 29/1-b; vinçlerin ithali sırasında gümrük idaresine ödenecek KDV'nin bulunması halinde söz konusu KDV nin Kanunun 34/1 inci maddelerine istinaden indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Şirket ortağına ait arsa üzerine yüksekokul yaptırılıp üniversiteye bağışlanması halinde KV ve KDV uygulaması nasıl olur?

(21.07.2014 tarih ve 1915 sayılı özelge)

Şirket ortağı'na ait arsa üzerine Şirket tarafından yaptırılacak yüksek okul ve yerleşkesinin Üniversiteye bedelsiz teslimi KDV’den istisna olup bu teslime ilişkin olarak KDV hesaplanmayacaktır.

Öte yandan, Şirket tarafından yaptırılacak ve Üniversiteye bedelsiz teslim edilecek bahse konu yüksek okul ve yerleşkesi ile ilgili yüklenilen KDV’nin vergiye tabi teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanan KDV’den indirimi mümkün olmayıp, söz konusu verginin işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kat karşılığı inşaat işlerinde bağımsız birimlerin tesliminden önce arsanın veya arsa payının müteahhide devrinde düzenlenecek faturalarda KDV oranı ne olmalıdır?

(02.06.2014 tarih ve 1550 sayılı özelge)

İnşaat başlamadan veya inşaat devam ederken bağımsız birimlerin müteahhit tarafından teslim edilmesinden önce arsanın veya sözleşmedeki paylaşım oranına göre arsa paylarının müteahhit adına tapuda devri halinde, arsa teslimi bakımından vergiyi doğuran olay tapuya tescil anında gerçekleşecektir.

Öte yandan, arsa payının inşaat tamamlandıktan sonra bağımsız birimlerin arsa sahibine teslimi ile eş zamanlı olarak arsa sahibi tarafından tapu sicilinde müteahhide devrinde vergiyi doğuran olay karşılıklı olarak vuku bulmakta ve tapuya tescil anında gerçekleşmektedir.

Diğer taraftan, müteahhit tarafından arsaya karşılık olarak arsa sahibine yapılacak net alanı 150 m2den küçük konut teslimlerinde emsal bedel üzerinden (% 1), net alanı 150 m2den büyük konut teslimleri ile işyeri teslimlerinde ise emsal bedel üzerinden (% 18) oranında KDV uygulanacaktır.

Muhasebecinin bağımsız denetçilik eğitimi için ödediği bedel ile müşterilerine hediye etmek üzere aldığı altın, ziynet eşyası, çiçek vb. harcamaları gider olarak indirim konusu yapılır mı?

(21.07.2014 tarih ve 1914 sayılı özelge)

Bağımsız denetçilik eğitimi için ödenen bedel ile evlenen ve hastalanan müşterilere hediye etmek üzere alınan altın, ziynet eşyası ve çiçek harcamaları Gelir Vergisi Kanunu’na göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen gider olarak değerlendirildiğinden, KDV Kanunu’nun 30/d maddesi uyarınca, bu harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Yurt dışında yerleşik firmadan alınan pazarlama, isim hakkı ve masraf yansıtması faturalarında KDV uygulaması nasıl olmalıdır?

(28.05.2014 tarih ve 1495 sayılı özelge)

Yurt dışında yerleşik bir dergiden alınan oteli tanıtan tam sayfa ilan hizmeti, söz konusu hizmet yurt dışında ifa edildiğinden ve hizmetten yurt dışında faydalanıldığından KDV'nin konusuna girmemektedir.

Şirket tarafından kullanılan Plaza ismi için ödenen royalty bedelleri ve otelde konaklayan müşterilerden elde edilen gelirler üzerinden aylık gelirin belirli bir oranı kadar komisyon ücreti (rezervasyon ücreti ve seyahat acentesi komisyonları) ödenmesi KDV Kanunu’nun 1/1 inci maddesine göre KDV'ye tabidir.

Ana şirketi yurtdışında olan Şirketin yapmış olduğu pazarlama faaliyetinden oda gelirlerinin belli bir oranında pazarlama ücreti tahakkuk ettirilerek Şirkete yansıtılan ve Şirket tarafından ödenen tutarlar dolayısıyla, sorumlu sıfatıyla KDV hesaplanıp 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Bu KDV'nin genel usul ve esaslar çerçevesinde 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkündür.

Kargo firmalarınca toplu gümrük çıkış beyannamesi ile yapılan ihracatlarda GÇB'lerin edinilememesi halinde ihracat istisnası kapsamında KDV’siz fatura düzenlenebilinir mi?

(12.06.2014 Tarih ve 1622 Sayılı Özelge)

Posta ve hızlı kargo taşımacılığı yolu ile yapılan ihracatın, kargo şirketi adına düzenlenen, malı yurt dışına gönderilen mükellefin bilgisinin yer aldığı ve gümrük müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan ve VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) sistemine aktarılan ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile tevsiki mümkün bulunmaktadır. Bu şekilde yapılan ihracatın tevsiki için ETGB'nin çıktısının vergi dairesine ibrazı yeterli olup, ayrıca ıslak imzalı ve mühürlü ETGB'nin ibrazına gerek yoktur.

Öte yandan, söz konusu beyannamelerin kağıt ortamında dökümünün alınamadığı durumlarda, taşıma işini yapan kargo şirketi adına düzenlenen beyannameye ilişkin bilgileri içeren bir yazının kargo şirketinden alınarak beyanname eki listeyle birlikte vergi dairesine ibraz edilmesi halinde KDV iade taleplerinin yerine getirilmesi mümkün olup, bu bağlamda söz konusu yazı ve listelere istinaden, kargo firması aracılığıyla gerçekleştirilen ihracatlara ilişkin faturalar KDV'siz düzenlenebilmektedir.

Ötedenberi aktifte kayıtlı fabrika binası ve demirbaş satışında KDV istisnasından faydalanılır mı?

(23.05.2014 tarih ve 10 sayılı özelge)

İki tam yıldan fazla bir süredir kurumun aktifinde yer alan fabrika binasının satışının mutat gayrimenkul alım-satımı ticareti kapsamında olmaması koşuluyla Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-r maddesi hükmü uyarınca KDV'den istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.

Ancak fabrika binası içerisindeki müştemilat ve demirbaşın, bütünleyici parça olarak kabul edilemeyecek makinelerin fabrika binası ile birlikte tesliminde, makinelere isabet eden teslim bedelinin katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

4. Kurumlar Vergisi Kanunu

Yurt dışına sporcu transferi için yapılan bonservis ödemesi nasıl vergilendirilir?

(01.07.2014 tarih ve 1745 sayılı özelge)

Yabancı bir sporcunun Türkiye'deki bir kulüpte oynatılabilmesi hakkının devri karşılığı olarak sporcunun eski kulübüne ödenen bonservis bedelleri ve mahiyeti itibarıyla buna benzeyen ödemelerin gayrimaddi hak satış bedeli olarak değerlendirilmesi ve bunlarla ilgili olarak nakden veya hesaben yapılan ödemelerden, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca % 20 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekir.

Ancak, bonservis bedeli ödemesi yapılan şirketin mukimi olduğu ülke ile Türkiye arasında bir çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bulunması ve söz konusu anlaşmada "Sermaye Değer Artış Kazançları" başlıklı hükümlerde yer alan oranın iç mevzuatımıza göre daha düşük oranda bir vergileme öngörülmesi halinde anlaşma hükümlerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Yurt dışı mukimi bankalarla yapılan forward anlaşmaları sonucu oluşan kur farkları kurumlar vergisinin hesaplanmasında gider olarak dikkate alınabilir mi?

(28.05.2014 tarih ve 1479 sayılı özelge)

Ticari faaliyetler nedeniyle kur farkından doğacak riskleri azaltmak üzere yurt dışında mukim bir banka ile yapılacak sözleşme kapsamındaki forward işlemlerinin fiziki teslimatla sonuçlandırılması halinde sözleşmenin vade tarihinde satın alınan döviz, sözleşmede belirtilen birim değer üzerinden kayıtlara alınacak olup bir mal alışından farksız olan bu işlem dolayısıyla kâr veya zarardan söz edilemeyecektir.

Ancak, forward işlemiyle fiziki teslimat olmaksızın sadece fark rakamının karşı tarafa ödenmesi sonucunu doğuran nakdi uzlaşı öngörülmüşse, işlemden doğan kâr veya zararın sözleşmenin vade tarihinde, sözleşmenin vadeden önce bozulması halinde ise bozulma tarihinde kayıtlara intikal ettirilmesi ve kurum kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.

Yurtdışında mukim firmadan vinç kiralaması nedeniyle yapılan ödemeler stopaja tabi midir?

(31.07.2014 tarih ve 1960 sayılı özelge)

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. maddesinde, dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiş olup maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde gayrimenkul sermaye iratlarından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.

2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca gayrimenkul sermaye iratları üzerinden yapılacak kurumlar vergisi kesintisi oranı, 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu kapsamındaki faaliyetlerden sağlanacak gayrimenkul sermaye iratlarından % 1, diğerlerinden % 20 olarak belirlenmiştir.

Konu ile ilgili olarak ayrıca mukim ülke ile ÇVÖA var ise onunda incelenmesi gerekmektedir.

Şirket ortağına ait arsa üzerine yüksekokul yaptırılıp üniversiteye bağışlanması halinde KV ve KDV uygulaması nasıl olur?

(21.07.2014 tarih ve 1915 sayılı özelge)

Şirket ortağı tarafından bağışlanmak suretiyle Üniversite adına tescil edilen arsa ve tarlanın, Şirket aktifinde kayıtlı bulunmaması nedeniyle, söz konusu arsa ve tarlaya ait maliyet bedelinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamakta olup, söz konusu üniversitenin inşaatına ilişkin yapılan harcamaların ise harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkündür.

Ancak, bağışın yapıldığı dönemde faaliyetin zararla sonuçlanmış olması veya kurum kazancının yetersiz olması durumunda indirilemeyen bağış tutarının daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devretmesi mümkün değildir.

Öteden beri aktifte kayıtlı fabrika binası ve demirbaş satışından elde edlen kazanç istisnaya tabi olur mu?

(23.05.2014 tarih ve 10 sayılı özelge)

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75'inin fon hesabına alınan kısmının kurum kazancının tespitinde istisna kazanç olarak dikkate alınacağı belirtilmiştir.

Kanunda belirtilen koşulların sağlanması ve 1 seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin Taşınmazlar başlıklı 5.6.2.2.1. kısmında yapılan açıklamalara uygun olması halinde, kurumun aktifinde kayıtlı olan gayrimenkul ile bu gayrimenkulün mütemmim cüzü niteliğinde olan sabit üretim vasıtalarının satışından doğacak kazanç için maddede belirtilen istisnadan yararlanılması mümkün olup, eklenti olarak kabul edilen kıymetlerin satışından elde edilen kazancın ise istisna hükmünden yararlanması mümkün değildir.

Yukarıda özetlenen özelgeler ile diğer çok sayıda özelgenin tam metnine www.gelirler.gov.trinternet adresinin mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz. pwc


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.