Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı 2015 Başvuruları Başladı PDF Yazdır e-Posta
12 Şubat 2015

Image

Programa başvurular başlamış olup, 2 Şubat-3 Nisan 2015 tarihleri arasında online olarak alınacaktır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, öncelikli teknoloji alanlarında yer alan ve Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürün/ürünleri ticarileştirmek, ülke ekonomisine katma değer oluşturmak, uluslararası pazarlarda yer alarak teknolojik ürün ihracatına öncülük etmek ve ülkemizde yerleşik işletmelerin yapacakları yatırımları desteklemek üzere Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı başlatılmıştır. Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı 2015 yılı başvuruları 2 Şubat-3 Nisan 2015 tarihleri arasında online olarak alınacaktır.

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ile ülkemizde yerleşik işletmelerin;

a) Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar veya yurtdışındaki kurum/kuruluş veya fonlar tarafından desteklenerek başarıyla tamamlanmış Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarının,

b) Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde başlatılıp sonuçlandırılan, Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarının,

c) Türkiye’de veya yurtdışında özkaynaklar kullanılarak yapılan Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ve patenti alınan teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarının

desteklenmesi hedeflenmektedir.

Programa başvurular başlamış olup, 2 Şubat-3 Nisan 2015 tarihleri arasında online olarak alınacaktır.

Programdan Yararlanma Koşulları:

Program kapsamında belirlenen öncelikli teknoloji alanlarında yer alan ve Türkiye’de ilk defa üretime konu olan teknolojik ürün/ürünlerin yatırımları aşağıdaki şartların herhangi birini taşıması halinde desteklenir.

a) Türkiye’de veya yurtdışında Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda başarı ile sonuçlandırıldığına dair belgeye (Ar-Ge ve yenilik projesinin hangi kurum/kuruluş tarafından desteklendiğine ve başarı ile tamamlandığına dair belge) sahip ve üretime uygun olan ve sonuçlandırıldığı tarihten itibaren 5 (beş) yıl içerisinde başvurusu yapılan teknolojik ürünlere destek sağlanır.

b) Türkiye’de veya yurtdışında, öz kaynaklar kullanılarak yürütülen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürüne ait; Türkiye için geçerli “İncelemeli Patent Belgesi” nin TPE onaylı suretine sahip olması halinde destek sağlanır. İncelemeli patentin, başvuru tarihinden itibaren en az 5 (beş) yıllık korumaya sahip olması şartı aranır.

c) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yönetmeliği’nin 25.madde hükümleri çerçevesinde; teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan işletmelerin bölgede başlatıp sonuçlandırdıkları Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürün ile ilgili, yönetici şirket tarafından oluşturulacak Teknolojik Ürün Değerlendirme Komisyonunca teknolojik ürün özelliği taşıdığına dair olumlu rapor veya bölge içerisinde yatırımı için yatırım izni verilmesi halinde işletmelerin gerek bölge içerisinde gerekse bölge dışında yapacakları yatırımlar destek kapsamında değerlendirilir. Yatırım izninin veya olumlu raporun başvuru tarihinden en çok 6 (altı) ay önce alınması şartı aranır.

Desteklenecek Yatırım Türleri:

Bu program kapsamında iki tür yatırıma destek sağlanır:

a) Komple yeni yatırım: Teknolojik ürün üretimine yönelik olarak ana makine ve teçhizat ile yardımcı makine ve teçhizatları içeren, yatırımın yapılacağı yerde yapılaşması tamamlanmış ve aynı üretim konusunda mevcut tesisi veya mevcut tesisi ile altyapı bütünlüğü bulunmayan yatırımlar,

b) Ürün çeşitlendirmeye yönelik yatırım: Mevcut tesisler ile altyapı müşterekliği olan, aynı işletmede mevcut makine ve teçhizata ilave edilecek makine teçhizat ile farklı bir nihai teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırımlar.

Desteklenecek Yatırım Harcamaları:

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında yatırıma konu teknolojik ürünün üretilmesi için gerekli olan;

a) Ana makine ve teçhizat

b) Yardımcı makine ve teçhizat

c) Taşıma ve sigorta

d) Montaj

e) Filibilite raporu gideri

Destek Unsurları:

İşletme sınıfları esas alınarak sağlanacak geri ödemesiz destek üst limitleri:

a) Büyük işletmeler; yalnızca makine ve teçhizat desteği unsurundan yararlandırılır ve sağlanacak destek üst limiti 2.000.000 TL’dir.

b) Orta büyüklükteki işletmeler; makine ve teçhizat destek unsuru ile kredi faiz destek unsurundan yararlandırılır ve toplamda sağlanacak destek üst limiti 10.000.000 TL’dir.

c) Küçük işletmeler; makine ve teçhizat destek unsuru, kredi faiz destek unsuru ile işletme gideri desteği unsurundan yararlandırılır ve toplamda sağlanacak destek üst limiti 10.000.000 TL’dir.

Makine ve teçhizat desteği

- Yatırım proje tutarının 10.000.000 TL’ye kadar olan kısmı, yatırım harcamaları olarak desteklenir. Yatırım harcamaları üzerinden işletmelere en fazla aşağıdaki oranlar kadar geri ödemesiz destek sağlanır.

Destek Oranları

İthal Alım

Yerli Alım

Büyük İşletmeler

%10

%20

Orta Büyüklükteki İşletmeler

%30

%40

Küçük İşletmeler

%40

%50

Kredi faiz desteği

- Yatırım projelerinde 50.000.000 TL’ye kadar olan yatırım harcamaları desteklenir.

- Yatırım harcamalarına yönelik aracı kurumlardan alınacak en az 1 yıl vadeli yatırım kredisi için geri ödemesiz faiz desteği sağlanır.

- Faiz desteği, Bakanlıkça belirlenen puan esas alınarak sağlanır.

- Yatırım proje tutarının 10.000.000 TL’ye kadar olan kısmı için alınacak kredinin faizine, belirlenen puanın tamamı kadar destek sağlanır.

- Yatırım proje tutarının 10.000.000 TL’nin üstünde olan yatırım harcamaları için alınacak kredinin faizine, belirlenen puanın yarısı kadar destek sağlanır.

- İşletmelere sağlanacak faiz destek üst limiti 10.000.000 TL dir.

İşletme Gideri Desteği

- Destek unsurundan yalnızca küçük işletmeler faydalanabilir.

- İşletmenin, “Tamamlama Belgesi”nin verildiği tarihten itibaren 1 (bir) yıl içerisinde Genel Müdürlüğe yazılı olarak başvuruda bulunması şarttır.

- Kira, Enerji, Personel gideri desteği sağlanır.

Program Destek Süresi:

- Makine ve Teçhizat Destek unsurunda 36 ay (ihtiyaç duyulması halinde bir defaya mahsus 6 aya kadar ek süre verilebilir),

- Kredi Faiz Desteği unsurunda 36 ay,

- İşletme Gideri Destek unsurunda 1 yıldır.

Başvuru Süreci:

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı 2015 yılı başvuruları 2 Şubat-3 Nisan 2015 tarihleri arasında online olarak alınacaktır.

Sistemden başvurusunu tamamlayan işletmeler başvuru formunun çıktısını ve ek belgeleri ıslak imzalı/kaşeli olarak, en geç 3 Nisan 2015 günü mesai bitimine kadar Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’ne teslim etmek zorundadırlar. Süresi içinde Genel Müdürlüğe teslim edilmeyen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Islak İmzalı Başvuru Tesliminde

1) Başvuru formunun her sayfası temsil ve ilzama yetkili kişi tarafından imzalanıp kaşelenecektir.

2) Ek belgeler, Başvuru Formuyla beraber teslim edilecektir.

Değerlendirme Süreci:

Projenin ön değerlendirmesi Bakanlık tarafından yapılır. Ön değerlendirmeyi geçen başvurular, 5 üyeden oluşan Değerlendirme Komisyonları tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Karar, başvuru sahibi işletmeye 10 iş günü içerisinde e-posta ve yazı ile bildirilir. Bakanlıkça desteklenmesine kara verilen yatırım projeleri, Bakanlık ile başvuru sahibi işletme arasında yapılan sözleşme tarihi itibariyle başlar.

Ödemeler:

- Makina ve Teçhizat Destek unsurunda; Bakanlık tarafından “Tamamlama Belgesi” verilen işletmeye, yatırım harcamaları üzerinden destek ödemesi yapılır.

- Kredi Faiz Destek unsurunda; aracı kurumlar ile Bakanlık arasında yapılacak protokoller çerçevesinde Bakanlıkça belirlenecek destek faiz puanı esas alınarak kredi faiz desteği ödemesi yapılır.

- İşletme Gideri Destek unsurunda; giderlerin belgelendirilmesi kaydıyla bir defada yıllık ödeme yapılır.

Söz konusu programın detaylarına ve başvuru formlarına aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz. pwc


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.