Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli, Gayrifaal işyeri sahipleri ve Şirket ortakları SGDP ödeyecekler mi? PDF Yazdır e-Posta
11 Şubat 2015
Image

Emekliler kapalı iş yeri için destek primi mi ödüyordu ki?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet, aynen öyleydi. İş yeriniz kapandı ve gayri faal, ortaksınız ama şirketin kapısında kepenk var, buna karşın Ticaret Odası kaydınız açık kalmış ise SGK sizi emekli iken çalışıyor kabul ediyor ve emekli aylığınızdan yüzde 15 SGDP kesintisini yapmaya devam ediyordu.

BAĞ-KUR’LU NE YAPIYOR?

Yani emeklilerin vergi mükellefi, meslek odası kaydı veya esnaf sicil kaydı olanların fiiliyatta kapalı ama kaydeden açık bulunan hizmetleriyle ilgili sosyal güvenlik destek primi kesintileri uygulanıyordu.

Zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmak için yasaya göre;

22.03.1985 - 04.10.2000 döneminde vergi, meslek kuruluşu kaydı veya ticaret sicil kaydından herhangi biri, 04.10.2000’den itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları, aranıyordu.

Bu durumda 1985-2000 arasında başlayan vergi kaydı daha sonra kapanmış olsa bile oda kaydı veya esnaf sicili açık ise Bağ-Kur sigortalılığı sona ermemiş sayılıyordu.

SGK RESMEN VAZGEÇTİ

Bağ-Kur emeklilerine 1999'dan beri, SSK, özel banka sandıkları, T.C.Emekli Sandığı emeklileri için 2003 yılından bu yana bağımsız çalışmaları halinde uygulanan sosyal güvenlik destek primi uygulamasında özellikle açık kalan meslek odası veya esnaf sicili kayıtları nedeniyle faaliyetleri olmasa, vergi kayıtları kapalı olsa dâhi destek primi ödemek zorunda kalıyorlardı.

Apaçık haksızlık olan bu uygulamadan vazgeçtiğini SGK, 27.01.2015 tarihli Genel Yazısı ise teşkilatına duyurmuş bulunuyor.

NASIL OLACAK

Buna göre, faaliyetlerinin olmadığını belgeleyen gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile şirket ortakları hakkında sosyal güvenlik destek primi yönünden aşağıdaki şekilde işlem tesis edilecek.

DESTEK PRİMİ SONLANIR

1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi SGK’ ya ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacak.

2) Şirket ortaklarının, ticaret sicil memurluğundan şirketin faaliyetine ilişkin belgeyi aldıktan sonra bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek şirketin gayri faal olduğunu belgelemeleri gerekmekte. Ticaret sicil memurluğundan temin edilecek belgeye istinaden bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi SGK'ya ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren şirket ortaklarının sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacak.

3) Yukarıda açıklanan şekilde sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılanlardan yersiz tahsil edilen sosyal güvenlik primi iade edilecek.

Darısı emekli olmayanların başına

Ne diyelim darısı normal çalışanların başına diyoruz. Zira emekli olmayan bağımsız çalışanlardan vergi mükellefiyetleri kapalı bile olsa açık kalan oda veya esnaf sicil kayıtlarından dolayı Bağ- Kur sigortalısı sayılmaları yönündeki haksız uygulama devam ediyor. Ali Tezel

http://www.millet.com.tr/emekliler-kapali-isyeri-icin-destek-primi-odeyecek-mi-yazisi-1266899


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.