Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
e-Ticaret Kanunu ile İstenmeyen SMS İletileri Engellenebilecek PDF Yazdır e-Posta
28 Ocak 2015
Image

21 Ekim 2011 tarihinde TBMM’ye sunulan ve oldukça uzun bir süre yasa tasarısı olarak bekleyen “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” (“Kanun”) 23 Ekim 2014 tarihinde kabul edildi.

1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek olan Kanun, SMS, elektronik posta gibi istenmeyen elektronik iletilerin önlenmesi başta olmak üzere, elektronik ticaret hizmetine ilişkin hususlara yönelik düzenlemelere yer veriyor..

Dünyada istek dışı haberleşme konusunda; alıcının ilk elektronik postadan sonra reddetme hakkı olarak tanımlanan “opt-out” ve ilk elektronik iletide dahi önceden izin alma şartı getiren “opt-in” sistemi olarak adlandırılan iki farklı düzenleme bulunuyor. Redde dayalı sistem ABD ve Uzak Doğu’da benimsenmiş durumda. Avrupa Birliği üye ülkelerinin genelinde ise 2002/58/AT sayılı AB direktifi ile önceden izin alma yönteminin uygulanması kararı alınmış bulunuyor. Ülkemizin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci ve uyum çalışmaları göz önüne alınarak Kanun’da önceden izin alma yöntemi uygulanıyor. 

Kanun’un Ticari Elektronik İleti Gönderme Şartı başlıklı 6. Maddesi, AB direktifine uygun olarak, kişilerin müdahalesi olmadan çalışan faks, elektronik posta, SMS gibi arama sistemleri vasıtasıyla kişilere önceden izin almaksızın pazarlanamayacağını veya reklam amacıyla istenmeyen elektronik iletilerin gönderilemeyeceğini ifade eder. Böylelikle, kişinin rızası ve onayının alınması zorunlu kılınmıştır. Söz konusu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim aracıyla alınabilecektir. Alıcının, kendisi ile iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi halinde ise temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay aranmamaktadır.

Ancak, Kanun’un kabul tarihi ile yürürlük tarihi arasında altı aylık bir geçiş süresi öngörülerek, Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla onay alınarak oluşturulmuş olan veri tabanları hakkında önceden onay alma sisteminin uygulanmayacağı kaleme alınmıştır. Konuyu somutlaştırmak gerekirse, bugüne kadar bazı şirketler tarafından toplanmış olan ve kendilerine ticari ileti göndermek için izin alınmış olan kişilerin bilgilerinden oluşan veri tabanları için yeniden izin alınması gerekmeyecektir. Bunun yanı sıra, Kanun, ticari hayatın gerekliliklerini göz önünde bulundurarak, esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari nitelikli elektronik iletilerin gönderilmesi istisnası tanımıştır.

Ayrıca, alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecektir. Söz konusu red bildirimlerinin elektronik iletişim araçlarıyla (internet, e-posta, SMS vs.) kolay ve ücretsiz olarak iletilmesi için hizmet sağlayıcıların (göndericilerin) bu ortamı sağlaması ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bir başka ifadeyle;, eğer e-posta iletisinden söz ediyorsak, göndericinin e-posta metninin sonuna “Artık buna benzer e-posta iletileri almak istemiyorsanız lütfen buraya tıklayınız” şeklinde bir açıklama ve bağlantı linki ekleyerek, alıcının dilediği zaman ileti almayı reddedebileceği iletişim aracının sunulması; eğer söz konusu bir SMS ise, göndericinin metnine bu tür iletilerin alınmak istenmemesi halinde ücretsiz ve kolay bir şekilde red bildirimini iletebileceği iletişim aracı bilgisini sunması gerekmektedir.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile izne dayalı AB sistemine geçilmiştir. Bu sayede, kişiler diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecekler; iletiyi gönderenler ise red bildiriminin elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlama yükümlülüğünü alıcılara sunmakla yükümlü hale gelecekler. Söz konusu yükümlülüğe uyulmaması halinde, bir başka ifadeyle, alıcılara izin alınmaksızın gönderim yapılması veya alıcının, öncesinde verdiği izni reddetmesi için ortamın sunulmamış olması halinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gönderim yapan kişi ya da kurumlara 10.000 TL ile 100.000 TL arasında idari para cezası verilebilecek. Nimet Öztürk http://www.kpmgvergi.com


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.