Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tasfiye Halindeki Kooperatiflerin Genel Kurul yapmamasından dolayı Cezai Sorumlulukları PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2015

Image

1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 45/1. maddesinde “Genel Kurul olağan ve gerektiğinde olağan üstü toplanır. Olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda 1 defa yapılması zorunludur.” denilmekte ve genel kurulu toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri hakkında da anılan kanunun Ek:2/2. maddesi gereği cezai müeyyide öngörülmektedir.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, hesap döneminden itibaren genel kurullarını altı ay içerisinde yapmayarak sorumlu duruma düşen kooperatif ve üst kuruluşlarını, ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına bildirir. Ancak, tasfiye halinde olup da, olağan genel kurul toplantılarını süresinde yapmayan kooperatifler hakkında suç duyurusunda bulunulmuyordu.

Fakat,  

1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 45/1.maddesinde "Genel Kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanır. Olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur" hükmünün yer aldığı ve tasfiye halindeki kooperatiflerin de bu kapsamda bulunduğu Bakanlığımızın (Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü) 06.12.2013 tarih ve 72222617/11072 sayılı yazısı ile bildirilmiş olup ilan olunur. Yazısı ile Tasfiye halindeki Kooperatiflerinde aynı kapsamda olduğunu duyurmuştur. Mehmet Özdoğru, SMMM, Bağımsız Denetçi


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.