Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirket defterlerinin açılış ve kapanış onayları PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2014
Image

Türk Ticaret Kanunu uyarınca gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir; yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebir tutmakla yükümlüdür.

Anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, bu defterlere ek olarak pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmak zorundadırlar. Limited şirketlerin ise ilk sayılan defterlere ek olarak pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmaları gerekmektedir.

Yevmiye, defteri kebir, envanter ile yönetim kurulu ve müdürler kurulu karar defterlerinin açılış onaylarının her hesap dönemi için yapılması zorunludur. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen hesap dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

Bahsi geçen bu defterlerin açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar yapılmalıdır. Buna göre 2015 yılında kullanılacak olan söz konusu defterlerin açılış tasdikinin 31 Aralık 2014 akşamına kadar yaptırılması unutulmamalıdır.

Açılış onayı noter tarafından yapılmaktadır. Açılış onayı esnasında noter, ticaret sicili tasdiknamesinin aslını talep etmekte ve bir örneğini kendisinde saklamaktadır.

Bu defterlerden sadece yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defteri (limited şirketlerde tutuluyorsa müdürler kurulu karar defteri) kapanış onayına tabidir. Yevmiye defterinin kapanış onayı izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim/müdürler kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılmalıdır. Yevmiye defterlerini elektronik ortamda tutan tacirler için notere kapanış onayı yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bu düzenlemeler çerçevesinde 2014 yılına ilişkin yönetim/müdürler kurulu karar defterinin kapanış onayının 2015 Ocak ayının sonuna, yevmiye defterlerinin kapanış onayının ise 2015 Haziran ayının sonuna kadar yaptırılması gerekmektedir.

Söz konusu tasdik işlemlerini yaptırmayanlara 4 bin 934 TL idari para cezası kesilecektir. E&Y


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.