Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2015 yılı Defter Tutma Hadleri PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2014
Image

Vergi Usul Kanunu'nun "Yetki" başlıklı mükerrer 414. maddesinde, Kanun'da yer alan maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan para ile ödenecek ceza miktarlarının, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı hükmü yer almaktadır.

Maddenin devamında ise bu şekilde hesaplanan maktu had ve miktarların yüzde beşini aşmayan kesirlerin hesaplama sırasında dikkate alınmayacağı, Bakanlar Kurulu'nun da bu suretle tespit edilen had ve  miktarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye, nisbi hadleri ise iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye veya tekrar kanuni seviyesine getirmeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

2014 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı % 10,11 olarak hesaplanmış ve 15 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete' de yayımlan 441 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile duyurulmuştur.

Maliye Bakanlığı tarafından, 2015 yılında uygulanacak olan;

- Bilanço esasına göre defter tutma hadleri,

- Fatura düzenleme sınırı,

- Doğrudan gider yazılabilecek demirbaşlara ait sınır,

bu oran dikkate alınmak suretiyle hesaplanmış ve 30 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 442 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile duyurulmuştur.

Söz konusu Tebliğ'deki bilgiler çerçevesinde, 2015 yılında uygulanacak olan tutarlar aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

1. Bilanço usulüne göre defter tutma hadleri (VUK md. 177)

 Yıllık alış tutarı

160.000 TL

 Yıllık satış tutarı

220.000 TL

 Yıllık gayrisafi iş hasılatı

88.000 TL

 İş hasılatının 5 katı ile yıllık satış tutarı toplamı

160.000 TL

2. Fatura düzenleme sınırı (VUK md. 232)

 Fatura düzenleme sınırı

880 TL

3. Doğrudan gider yazılabilecek demirbaşlara ait sınır (VUK md. 313)

 Amortisman uygulaması sınırı

880 TL

 



Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.