Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ağır Engelli Çocuğu Olan Annelere İndirimli Emeklilikte Yeni Düzenleme PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2014
Image

10.9.2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanun 11.9.2014 tarihli ve 29116 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

6552 sayılı Kanun’un 41. maddesiyle 5510 sayılı Kanun’un 28. maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “malûl” ibaresi “ağır engelli” şeklinde değiştirilmiştir.

Burada özellikle “Özürlülük(Engellilik) Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere(Engellilere) Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında” Yönetmelik hükümlerine göre tespit edilmesi ile birlikte Ağır Engelli tanımlamasında yer alan Engelli durumuna göre engel oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine engelli sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri ifadesi ile birlikte 2009/73 sayılı Genelgenin engelleri kaldırılmıştır.

5510 sayılı Kanun’a göre malul sayılmaya esas olan çalışma gücündeki kaybın çocuklar yönünden tespitinde yaşanan sorunlar yapılan düzenleme ile giderilmiştir.

Bu indirimin yapılabilmesi için kadın sigortalının bu durumunu belgelendirmesi koşuluna bağlı bulunmaktadır. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğun varlığı sağlık kurulu raporu ile belgelenecektir.

Bu hak 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden sonraki süreler için verilecektir.

Ağır engelli çocuğun ölümü veya bakıma muhtaçlığının kalkması halinde, 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden ölüm tarihine veya bakıma muhtaçlığın kalktığına karar verilen sağlık kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetlerin dörtte biri emeklilik yaş hadlerinden indirilecektir.

Kadın sigortalılar, çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olup olmadıklarının tespiti için SGK’ ya müracaatlarını, sigortalılıkları devam ederken yapabilecekleri gibi emeklilik aşamasında da bu haklarını kullanacaklardır. Vedat İLKİ E-Yaklaşım / Aralık 2014 / Sayı: 264


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.