Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Kazası nedeni ile İş gücü kaybı tazminatı PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2014
Image

İş kazası meydana geldikten sonra bir takım cezai ve hukuki sonuçlar doğmaktadır. İş kazası geçiren işçi, ruhen veya bedenen zarara uğramışsa, ruhen ve bedenen uğranılan bu zararın giderilmesi için kusurlu ve hukuka aykırı bir fiili dolayısıyla ilgili kişilere özellikle işverenlere tazminat davası açabilecektir. İş kazası sonucu ölüm halinde hukuken destekten yoksun kalma tazminatı davası açılırken, bedensel zarar durumunda iş gücü kaybı tazminatı davası açılmaktadır.

İş kazası sonucunda meslekte kazanma gücü kayıp oranı % 10 ve daha fazla ise, sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmakta, %10’un altında olduğu durumlarda geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. Yapılan bu ödemeler gerçek zararın tazmini mahiyetinde olmayıp, sosyal güvenlik geliri niteliğindedir.

Bu nedenle iş kazası nedeniyle iş görme gücünde azalma olan veya tamamen iş göremez duruma düşen işçi iş gücü kaybı tazminatı davası açarak bir nevi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan zararını işverenden talep edebilmektedir.

İş gücü kaybı tazminatı miktarının hesabı için kaza tarihi, işçinin yaşı,  kaza tarihindeki yaşına göre PMF Yaşam Tablosundan tespit edilen bakiye ömrü, aktif çalışma dönemi, pasif çalışma dönemi, kusur oranları, iş göremezlik derecesi, oranlarının tespit edilmesi neticesinde aktif ve pasif dönemler için ayrı ayrı yapılmaktadır. Tuncay Kaya//E-Yaklaşım / Kasım 2014 / Sayı: 263


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.