Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asıl İşveren ve Alt İşveren borçlarında yapılandırma PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2014
Image

Bilindiği üzere 5510 Sayılı Kanun’un 12. maddesinde alt işverenlerin Kurumumuza olan borçlarından alt işverenle birlikte asıl işverenin de sorumlu olduğu belirtilmiş ayrıca alt işverenlere uygulanan idari para cezalarından da asıl işverenler müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmuştur. Alt işvereni bulunan işverenlerin, 6552 sayılı Kanun’un geçici 60. maddesi kapsamındaki borçlarından dolayı Kuruma yapılandırma başvurusunda bulunması durumunda, asıl işverenin borçları yanında alt işverenlerin borçları da yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilecektir. Nitekim asıl işveren tarafından geçici 60. madde kapsamında yapılacak başvuruda eğer varsa alt işverene ait borçlar da yapılandırma kapsamına dahil edileceğinden asıl işverenin Kuruma başvuru yaparken, alt işverenlerinden “Asıl işverence yapılan başvuruya istinaden alt işveren olarak başvuruda bulunulmayacağına dair taahhütname” ile Kuruma başvurulması büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca, asıl işverenin başvurusundan önce alt işverenin kendi borcu için geçici 60. maddeye istinaden başvuruda bulunması halinde, başvuruda bulunan alt işveren, kapsama giren borcunu peşin veya taksitle ödeyebilecek ancak Kurumla ihtilaf yaratmayacağına ilişkin asıl işverenden alınmış “Alt işverence yapılan başvuruya istinaden asıl işveren olarak başvuruda bulunulmayacağına dair taahhütname” ile başvuruda bulunması gerekmektedir.

Bununla birlikte hem asıl işverenlerin hem de alt işverenlerin yapılandırma başvurusunda bulunmadan önce asıl/alt işverenden ayrıca yapılandırma başvurusu yapmayacağına dair taahhütnameyi alamaması durumunda asıl işverenlerin borçları, alt işverenlerin borçları da dahil edilerek elektronik ortamda hesaplanacak, alt işverenlerin borçları ise, yalnızca kendi borçlarını kapsayacak şekilde manuel olarak hesaplanacaktır.

Buna göre gerekli taahhütnamenin alınamaması durumunda asıl işverenlerce yapılan yapılandırma başvurusunda alt işverenlerin borcu da yapılandırmaya dahil edilerek hesaplama yapılacak fakat alt işverenlerin başvuru yapması durumunda sadece kendi borçları için hesaplama yapılacaktır. Böyle bir durumda hem asıl işverenin hem de alt işverenin yapılandırma kapsamına giren borçlarını ödemesi halinde (asıl işverence yapılan yapılandırmada alt işverenin borçları da yapılandırmaya dahil edildiğinden) alt işverence yapılan ödemeler mükerrer ödeme olacaktır. Mükerrer yapılan ödemeler de alt işverenin kapsama girmeyen borcunun bulunması halinde alt işverenin borcuna,  alt işverenin kapsama girmeyen borcunun bulunmaması halinde asıl işverenin veya diğer alt işverenlerin kapsama girmeyen borçlarına, asıl işverenin ve diğer alt işverenlerin kapsama girmeyen başkaca borcunun olmaması halinde ise alt işverene 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesine göre iade edilecektir. Mehmet KARAKOÇ/E-Yaklaşım / Kasım 2014 / Sayı: 263


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.