Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigortalılık Çakışması ve Geçersiz Sigortalılık Statüsünde Yatan Primlerin Geçerli Sigortalılık Statüsüne Aktarılma İşlemleri Hakkındaki SGK Genelgesi yayınlandı. PDF Yazdır e-Posta
11 Kasım 2014
Image

Bilindiği üzere, 5434, 506, 1479, 2925 ve 2926 sayılı kanunlardan birine tabi sigortalı iken aynı sürede bir diğer sosyal güvenlik kurumunda adına prim ödenen sigortalıların yersiz olarak tahsil edilen prim asıllarının geçerli sayılan sigortalılığa aktarılması işlemleri çeşitli kanun, genelge ve iç genelgeler gereğince yapılmaktadır.

Diğer taraftan, 5510 sayılı Kanunun Sigortalılık hallerinin birleşmesi başlıklı 53 üncü maddesinin birinci fıkrasında,

- 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) ile 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olanların öncelikle 4/c kapsamında,

- 4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olanların öncelikle 4/a kapsamında,

Sigortalı sayılacakları hüküm altına alınmış ve sigortalılık çakışması durumunda söz konusu olan diğer hususlar açıklanmıştır.

Aynı maddenin beşinci fıkrasında ise, “Birinci fıkra hükmü saklı olmak üzere sigortalının, bu madde hükmüne göre sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.” hükmü yer almaktadır.

Bu çerçevede, 5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine göre uygulamanın usul ve esasları SGK’nın 2014/28 sayılı Genelgesiyle yeniden düzenlenmiştir.

Bültenimizde, söz konusu Genelgede önemli olan bazı hususlar özetlenecektir.

1) Prim aktarımı yapılacak sigortalılık statüsünün belirlenmesi

2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun, 5510 sayılı Kanunun 106 ncı maddesiyle 2008 yılı Ekim ayından itibaren kaldırılmış olmakla birlikte, 5510 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi gereğince 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalılığı bulunup bu tarihten sonra emekli olacakların farklı sosyal güvenlik kurumlarına ya da 5510 sayılı Kanunda belirtilen sigortalılık hallerinden birden fazla sigortalılık statüsüne tabi olanlara aylık bağlanmasına esas alınacak sigortalılık statüsünün belirlenmesi amacıyla yürürlüğünü devam ettirmektedir.

Buna göre, 2829 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi gereğince sosyal güvenlik kurumlarına tabi olanların hizmet süreleri, aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla aylık bağlanmasına hak kazanıldığında birleştirilmektedir.

Birden fazla sosyal güvenlik kurumuna aynı anda tabi olan sigortalıların geçerli sigortalılık statüsü devredilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarafından 18/9/1998 tarihinde imzalanan 2829 sayılı Kanunun uygulamasından doğan işlemlere ilişkin “Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesiyle Bu Kurumlar Arasında Diğer İşlemlere İlişkin Protokol”ün “Hizmet Çakışmaları” başlıklı 10 uncu maddesi uyarınca; Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmetlerin Bağ-Kur veya SSK hizmetleri ile çakışması halinde, Emekli Sandığında geçen hizmetler geçerli sayılmakta, SSK ile Bağ-Kur arasındaki hizmet çakışmalarında ise ilgili kanunlarda aksine bir hüküm olmadığı takdirde önce başlayan hizmetin geçtiği kurumdaki sigortalılık sona ermedikçe diğer kurumdaki sigortalılık geçerli sayılmamaktadır.

5510 sayılı Kanunun 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe giren 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ile sigortalıların 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde; öncelikle (4/c) kapsamında, (4/c) kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak işlem yapılmakta iken 6111 sayılı Kanunla 1/3/2011 tarihinden itibaren yapılan değişiklik ile sigortalıların (4/a) ve (4/b) sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışmaları halinde (4/a) kapsamındaki sigortalılık geçerli sayılmıştır.

Buna göre, aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne tabi olunması halinde geçerli olan sigortalılık statüsü öncelikle yukarıda belirtilen genel hükümler ve 22/2/2013 tarihli ve 2013/11 sayılı Genelgenin dokuzuncu kısımda belirtilen hususlar doğrultusunda belirlenecektir.

Aynı anda her iki sigortalılık statüsüne tabi prim ödendiğinin anlaşılması halinde prim aktarımı yapılmayacak, geçersiz sigortalılık statüsü sona erdirilerek ödenmiş olan tutarlar 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi hükümleri doğrultusunda iade edilecektir.

1/3/2011 tarihinden itibaren sigortalıların talepleri halinde esas alınmayan sigortalılık statüsünde prim ödenmesi mümkün olduğundan sigortalıların (4/b) kapsamında prim ödeme talebinin bulunmaması halinde bu süreler de iade edilecektir.

Prim aktarımı bir statüden prim ödenip diğer statüden prim ödenmediği durumlarda yapılacaktır.

2) 4/a (SSK) kapsamındaki hizmetlerin iptali ve ödenen primlerin 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması

Çakışan süreler içerisinde geçersiz olan sigortalılık statüsünde ödenen primlerin geçerli olan sigortalılık statüsüne aktarılmasında SGK ünitelerinin sigortalı tescil ve hizmet servislerince “Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi” düzenlenecektir.

Çakışan süreler içindeki hizmetlerin birden fazla işyerinden bildirilmiş olması halinde, Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi her işyeri için ayrı ayrı düzenlenecektir.

Çakışan hizmet sürelerinin iptal edilmesi amacıyla, işverenlerden iptal nitelikte prim belgesi (aylık sigorta primleri bildirgesi, üç aylık/dört aylık sigorta primleri bordrosu veya aylık prim ve hizmet belgesi) düzenlenmesi istenilmeyecektir.

5510 sayılı Kanunun (4/a) kapsamındaki sigortalı hizmetlerinin iptali ve ödenen primlerin (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması sırasında;

i) Sadece sigortalı hissesine isabet eden uzun vadeli sigorta kolları, genel sağlık sigortası primi ile işsizlik sigortası priminin aktarımı yapılacaktır.

ii) Sigortalı hissesi (4/b) kapsamındaki çakışan dönemdeki prim borcunu karşılamasa dahi işveren hissesinden aktarım yapılmayacaktır.

iii) Çakışan dönemde (4/a) kapsamında ödenen primlerin sigortalı hissesinin aynı döneme karşılık (4/b) kapsamındaki prim borcundan fazla olması halinde yeteri kadar sigortalı hissesi ilgili dönem borcuna aktarılacaktır.

iv) Çakışan dönemde (4/a) kapsamında ödenen primlerin aynı dönemdeki (4/b) borcuna aktarılmasının ardından, (4/a) kapsamında artan tutarın kalması halinde, artan tutar (4/b) kapsamındaki en eski prim borcuna aktarılacak, yapılacak aktarım sırasında, primin hangi tarihte ödendiği üzerinde durulmaksızın yasal ödeme süresinin son günü esas alınacaktır.

v) Çakışan hizmet süresi içinde (4/a) kapsamındaki primlerden dolayı ilgili kanunlarda öngörülen sigorta prim teşviklerinden yararlanılmış ise prim aktarımı sırasında teşvik tutarlarının aktarımı yapılmayacaktır.

vi) Geçersiz olan sigortalılık statüsündeki primler ödenmemiş ise prim aktarımı yapılmayacak (4/a) tahakkukları ve hizmetleri, borçların ödenmesi beklenilmeksizin iptal edilecektir.

vii) Çakışan hizmet süreleri içinde yalnızca yersiz tahsil edilen sigorta primlerinin asıl tutarları aktarılacak, borç aslı ile birlikte tahsil edilmiş olan gecikme zammı ve gecikme cezası ile varsa faiz aktarılmayacaktır.

viii) 5510 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin birinci fıkrası gereği (4/b) kapsamında oldukları halde 1/10/2008 tarihine kadar (4/b) kapsamında kayıt ve tescil yaptırmayanların bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim aktarımı yapılmayacaktır.

ix) Aynı süreler içinde (4/b)’ye tabi olması nedeniyle (4/a) hizmetlerinin iptal edildiği işyeri dosyasının, ilişiksizlik belgesi verilmiş özel bina inşaatı ya da ihale konusu işyeri olması durumunda, çakışan hizmet süreleri içinde ödenmiş sigorta primlerinin aktarım işlemi yapılacaktır.

Bu bağlamda, ilişiksizlik belgesi verilmiş ihale konusu veya özel bina inşaatı işyerlerinde, çakışan hizmetlerin iptal edilmesinin ardından (4/a) kapsamında bildirilen sigorta primine esas kazanç tutarının, daha önce yapılmış olan ön değerlendirme veya araştırma işleminin sonucuna göre ya da işin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik miktarının tespiti hususunda düzenlenen müfettiş, serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavir raporuna istinaden, bildirilmesi gereken kazanç tutarının altına düşmüş olup olmadığına bakılmayacaktır.

x) İhale konusu veya özel bina inşaatları ile ilgili olarak ilişiksizlik belgesi verilmeden önce, ön değerlendirme, araştırma veya inceleme yapılan işyeri dosyasından gerek gerçek kişi olan gerekse tüzel kişi olan işverenlerin şirket ortaklarının, kendilerini sigortalı olarak bildirip bildirmediklerinin kontrolü mutlaka yapılarak sigortalıların doğru sigortalılık statüsüne prim aktarımının yapılması sağlanacak, ancak, araştırma, ön değerlendirme ve inceleme işleminde çalışmanın fiili olmadığının anlaşılmadığı ya da tespit edilmediği sürece (4/a)’dan bildirilen süreler asgari işçilik hesaplamasında dikkate alınacaktır.

xi) Çakışan hizmetlerin bildirildiği işyeri dosyasının/dosyalarının ize ayrılmış olması halinde, çakışan dönem;

2004 yılı Nisan ayı ve öncesi bir dönem ise (çakışan süredeki hizmetlerin iptali 3270 işveren sistemi üzerinden yapılacağından) öncelikle sistemdeki iz kaydı kaldırılarak, çakışan sürelere ilişkin tahakkuklar ve hizmetler iptal edilecek, ardından çakışan hizmet sürelerine ilişkin ödenen prim asılları (4/b) kapsamındaki prim borçlarına aktarılacaktır. İşyeri dosyalarının ize ayrılabilmesi için işverenlerin Kuruma (SGK) borçlarının bulunmaması gerekmekte olup, ize ayrılan işyeri dosyalarının imha edilmiş olması halinde, bu işyerlerinin iz kaydı kaldırılacak, ardından prim ve hizmetlerin iptalinin yukarıda belirtildiği şekilde yapılmasını müteakip (yalnızca imha edilen dosyalarla ilgili olarak) prim asılları (4/b)’ye aktarılacaktır.

2004 yılı Mayıs ayı ve sonrası bir dönem ise (çakışan süredeki hizmetlerin iptali MOSİP programları üzerinden yapılacağından) yapılacak işlemler sırasında işyeri dosyasının ize ayrılıp ayrılmadığına bakılmayacaktır.

xii) 1/1/1999 tarihinden önce muaccel hale gelmiş alacakların tahsili sırasında, tahsil edilen tutarların öncelikle borç aslına, ardından gecikme zammı ve faizlere mahsup edildiğinden, çakışan hizmet süreleri içinde tahakkuk etmiş sigorta primlerinin (1/1/1999 tarihinden önce) yasal süresi dışında yalnızca borç aslı ödenmiş olmasına rağmen gecikme zammının ödenmemiş olması halinde bu dönemlere ilişkin sigorta prim asılları (4/b) kapsamındaki prim borçlarına devredilmeyecektir.

xiii) Kurumun (SGK) denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından yapılan inceleme sonucunda çakışan hizmetlerin sahte olduğunun tespiti halinde hizmet aktarımı yapılmayacaktır.

3) Kendi işyerinden veya ortak olduğu işyerinden 4/a (SSK) kapsamında bildirilen sigortalılar

5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında (4/b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, (4/a) kapsamında sigortalı bildirilemezler hükmü bulunduğundan, bu durumdaki sigortalıların tespiti 22/2/2013 tarihli ve 2013/11 sayılı Genelgenin dokuzuncu kısım birinci bölümde belirtilen hususlar doğrultusunda yapılacaktır.

Sigortalı tescil ve hizmet servislerince gerek sigortalılık statüsünün belirlenmesinde, gerek hizmet bildirme gerekse aylık bağlanması sırasında yapılacak hizmet birleştirme işlemlerinde sigortalıların kendi işyerlerinden bildirilip bildirilmediği hususu kontrol edilecektir.

Kendi işyerlerinden (gerçek kişiler) kendilerini 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak bildirenlerin 4/a (SSK) hizmetleri iptal edildikten sonra ödenen primler sigortalı ve işveren hissesi ile birlikte,

Ortak oldukları işyerlerinden (tüzel kişiler) 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin ise sadece sigortalı hissesi 4/b’ye (Bağ-Kur) aktarılacaktır.

4) Prim aktarımı yapılacak belge türleri

Prim aktarım işlemleri sigortalının uzun vadeli sigorta kolları, genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası primi üzerinden sigortalı hissesi oranında yapılacağından, işverenlerin yalnızca kısa vade ya da genel sağlık sigortası primi ödediği süreler prim aktarımına dahil edilmeyecektir.

Prim aktarma işlemi 1/5/2004-30/9/2008 tarihleri arasında aylık prim ve hizmet belgesinin; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 (mahiyet kodu 9 olan yurt dışı topluluk sigortası aktarılacak olup, mahiyet kodu 5 ve 6 ile başlayan işverenlerin bildirimleri yapılmayacaktır), 13, 14, 15, 16, 17, 18 ve 20 numaralı belge türleri ile 1/10/2008 tarihinden itibaren ise 1, 2, 4, 5, 6, 13, 14, 20, 24, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ve 37 numaralı belge türleri ile yapılacaktır.

5) Çakışan süreler içinde 4/b (Bağ-Kur) kapsamında ödenmiş primlerin 4/a (SSK) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması

5510 sayılı Kanunun (4/b) kapsamında sigortalılık statüsünün geçersiz sayılması halinde hizmetlerin iptali ve ödenen primlerin (4/a) kapsamındaki sigortalılık statüsü ve prim borçlarına aktarılması sigortalıların talebine bağlı olup talepte bulunmayan sigortalıların (4/b) primleri (4/a) kapsamına aktarılmayacaktır.

5510 sayılı Kanunun (4/b) kapsamındaki hizmetlerin iptali ve ödenen primlerin (4/a) kapsamındaki prim borçlarına aktarılması sırasında;

i) (4/b) sigortalılarının primleri kendileri tarafından ödendiğinden uzun ve kısa vade sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primi, 1/10/2008 tarihinden önce de bulundukları gelir basamağı üzerinden ödenen primlerin tamamı aktarılacaktır.

ii) Çakışan dönemde (4/b) kapsamında ödenen primler aynı döneme karşılık gelen öncelikle (4/a) kapsamındaki prim borcunun sigortalı hissesine (sigorta primi + işsizlik sigortası primi), arta kalan kısmı işveren hissesine (sigorta primi + işsizlik sigortası primi) aktarılacaktır.

iii) Çakışan dönemde (4/b) kapsamında ödenen primlerin aynı döneme karşılık gelen (4/a) kapsamındaki prim borcundan fazla olması halinde prim borcu kadar prim aktarımı yapılacaktır. Fazlaya ilişkin kısmı sigortalının talebi halinde iade edilecektir.

iv) Çakışan hizmet süreleri içinde, (4/a) primlerinin de ödenmiş olması halinde (4/b) kapsamında yersiz olarak tahsil edilmiş primler talep halinde iade edilecektir.

v) (4/b) primlerinin aktarılmasında SGK anitelerinin sigortalı tescil ve hizmet servisleri tarafından “Çakışan Hizmet Sürelerine İlişkin İptal ve İade Edilen Primleri Gösterir Liste”nin (4/b) sigortalılarına ilişkin kısmı doldurularak muhasebe birimine intikal ettirilecektir.

vi) 2004 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin çakışan sürelere ait primlerin çeşitli kanunlar uyarınca yeniden yapılandırılarak veya 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine istinaden taksitlendirilerek tahsil edildiği durumlarda tahakkuk iptali ve tahsilat çıkış işlemi yapılmaksızın yalnızca hizmet iptali cihetine gidilecektir. Ancak, bu durumda 5073, 4382, 4857 sayılı kanunlar çerçevesinde işveren hissesinin prim tutarlarının yanı sıra Hazine hissesine isabet eden tutarların aktarımı yapılmayacaktır. Bu işlemlerin ardından (4/b) kapsamındaki prim borcuna aktarılacak tutarlar “630.12.02.01.01.01 Sosyal Güvenlik Gelirlerinin Ret ve İadesinden Kaynaklanan Giderler” hesabından karşılanacaktır.

6) Çakışan sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi sürelerin prim aktarımı

Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş sürelerin çakışması halinde de prim aktarımı yapılacaktır.

Geçerli sosyal güvenlik destek primi statüsünün belirlenmesinde 1/3/2011 tarihine kadar, önce başlayan sigortalılık statüsü, bu tarihten sonra (4/a) sigortalılık statüsü esas alınarak işlem yapılacaktır.

- Çakışan süreler içinde (4/a) kapsamında ödenmiş sosyal güvenlik destek primi sürelerinin (4/b) kapsamına aktarılması sigortalıların talebine bağlı olarak yapılacak, (4/b) kapsamından (4/a) kapsamına sosyal güvenlik destek primi aktarımı yapılmayacaktır.

- Sosyal güvenlik destek priminin geçersiz sayılan (4/a) sigortalılık statüsünden geçerli olan (4/b) sigortalılık statüsüne aktarılmasında zorunlu sigortalılıkta olduğu gibi sadece sigortalı hissesi (% 7,5) aktarımı yapılacaktır.

- (4/b)’ye yapılan prim aktarımında 2/8/2003 tarihinden itibaren gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, 28/1/2004 tarihinden itibaren gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşuna usulüne uygun olarak kayıtlı olanlar ve şirket ortakları kapsama alındığından bu tarihlerden sonra 1479 sayılı Kanunun mülga ek 20 nci maddesi gereğince 50 nci maddeye göre belirlenen 12 nci gelir basamağının % 10’u oranında, 1/10/2008 tarihinden itibaren ise sigortalıya bağlanan emeklilik ve yaşlılık aylığının 2008 yılında % 12, 2009 yılında % 13, 2010 yılında % 14, 2011 yılında ve takip eden yıllarda % 15’i oranında kesinti yapılacaktır.

- 5510 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin birinci fıkrası hükmü sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalıları kapsamadığından yaşlılık ve emekli aylığı alıp 1/10/2008 tarihine kadar (4/b) kapsamında kayıt ve tescil yaptırmayanların bu tarihten önceki süreleri için sosyal güvenlik destek primi tescili yapıldıktan sonra prim aktarımı yapılacaktır.

- Kendi işyerlerinden kendilerini (4/a) kapsamında sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalı olarak bildirilenler hakkında da Genelgenin “2.3” başlıklı bölümünde belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır.

7) Primini kendi ödeyen sigortalıların prim aktarma işlemleri

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olup primini kendi ödeyen 5 inci maddenin birinci fıkrasının (g) bendine tabi isteğe bağlı sigortalı olanlar, 51 inci madde gereğince 30 günden az prim ödeyen isteğe bağlı sigortalılar, ek 5 inci ve ek 6 ncı maddeye tabi sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar, 1/10/2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanunun mülga 85 inci maddesine göre isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler ile mülga 86 ncı maddeye göre topluluk sigortasına tabi avukatlar ve noterlerin hizmetleri ile 1479, 2926 ve 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalıların hizmetlerinin çakışması halinde prim aktarımı yapılmaya devam edilecektir.

Bu durumda olan sigortalıların çakışan hizmetlerine ilişkin ödemiş oldukları prim tutarların tamamı aktarılacaktır.

Diğer taraftan, çakışan dönemde ödenen primlerin aynı döneme karşılık gelen prim borcundan fazla olması halinde prim borcu kadar aktarım yapılacak, fazlaya ilişkin kısım sigortalının SGK’ya başka bir borcu yoksa talebi halinde iade edilecektir.

8) Prim iade işlemleri

Çakışan hizmet sürelerine ilişkin prim aktarımı yapıldıktan sonra ya da her iki statü içinde prim ödendiğinin tespit edilmesi ve sigortalının SGK’ya başka prim borcunun bulunmaması halinde yanlış ve yersiz alınmış primler sigortalının ya da hak sahiplerinin talebi halinde sigortalılara, hak sahiplerine ve işverenlere hissesi oranında iade edilecektir.

1/10/2008 tarihinden önce; (4/a) kapsamındaki primlerin sigortalı hissesi 506 sayılı Kanunun mülga 84 üncü maddesine göre, (4/b) kapsamındaki primler 1479 sayılı Kanunun mülga 55 inci maddesine göre alındıkları tarihten itibaren on yıl geçmemişse, (4/c) kapsamındaki primler ise 5434 sayılı Kanunun mülga 117 nci maddesine göre emekli keseneği ve kurum karşılıkları beş yıl geçmemişse, faiz uygulanmaksızın, 1/10/2008 tarihinden sonraki süreler ise 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi kapsamında alındıkları tarihten itibaren on yıl geçmemiş ise kanuni faizi ile birlikte iade edilecektir.

Primlerin iadesinde kanuni faiz alındıkları tarihi takip eden aybaşından iadenin yapıldığı ayın başına kadar hesaplanacaktır.

Yanlış veya yersiz tahsil edilmiş olan primlerin ilgililere iade edilebilmesi için, primlerin tahsil edildiği tarihten talep tarihine kadar on yıllık sürenin geçmemiş olması, işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine talepte bulunulması gerekmektedir.

9) 4/a (SSK) işveren prim hissesinin iade işlemleri

506 sayılı Kanunun mülga 84 üncü maddesinde yanlış veya yersiz olarak alınmış olan primlerin iadesinde yalnızca işveren hissesine kanuni faiz ödeneceği öngörüldüğünden, yanlış veya yersiz ödenen primlerin iadesi sırasında, kanuni faizin ne şekilde hesaplanacağı, primin 1/10/2008 öncesinde veya sonrasında tahsil edilmesine göre farklılık göstermektedir.

- 1/10/2008 ve sonrasında tahsil edilen primlerin iadesi

Yanlış veya yersiz olarak 1/10/2008 veya sonrasında tahsil edilmiş olan primlerin iadesi sırasında ödenecek kanuni faiz, primin Kuruma yatırıldığı tarihi takip eden ay başından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için hesaplanacaktır. Ayrıca, ödeme tarihi 1/10/2008 ve sonrası olan primlerin iadesi sırasında, hem sigortalı hissesi için, hem de işveren hissesi için kanuni faiz ödenecektir.

- 30/9/2008 ve öncesinde tahsil edilen primlerin iadesi

506 sayılı Kanunun mülga 84 üncü maddesinde yanlış veya yersiz tahsil edilen primlerin iadesi sırasında, yalnızca işveren hissesine kanuni faiz ödeneceği öngörüldüğünden, 30/9/2008 veya öncesinde tahsil edilmiş olan primlerin iadesi sırasında, sigortalı hissesine 1/10/2008 tarihinden iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için, işveren hissesine ise primin Kuruma yatırıldığı tarihi takip eden ay başından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için kanuni faiz ödenecektir.

- Gecikme cezası ve gecikme zammı ile veya tecil faizi ile birlikte tahsil edilmiş primlerin iadesi

Yanlış veya yersiz tahsil edilmesi nedeniyle iadesine karar verilen primlerin, yasal süresi dışında gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilmiş olması halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının işveren tarafından ödenmiş olması nedeniyle, yanlış veya yersiz tahsil edilmiş prime ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı, kanuni faizi ile birlikte işverene iade edilecektir.

Primlerin 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilerek ya da çeşitli kanunlar gereğince yeniden yapılandırılarak tahsil edilmiş olması halinde, yersiz tahsil edilen prime isabet eden faiz tutarı da yine işverene iade edilecektir.

Yukarıda önemli bölümlerini özetlediğimiz SGK’nın 2014/28 sayılı Genelgesinde; ayrıca (4/c) kapsamındaki primlerin aktarılması işlemleri, prim aktarımında kullanılacak proğramlar, hangi durumlarda Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesinin düzenleneceği ve prim aktarma işlemlerinde hangi mevzuatın uygulanacağı ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.pwc

İlgili Genelge metnine aşağıdaki bağlantı aracılıyla ulaşabilirsiniz:

Geçersiz Sigortalılık Statüsünde Yatan Primlerin Geçerli Sigortalılık Statüsüne Aktarma İşlemleri Hakkında SGK Genelgesi


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.