Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vito, Doblo, Caddy, Connect, Kango gibi Araçlar İçin KDV PDF Yazdır e-Posta
08 Kasım 2014
Image

Kanun hükmü uyarınca gerekse de vergi idaresinin vermiş olduğu özelgelerden de görüleceği üzere, binek otomobil için ödenen KDV, indirim konusu yapılamamaktadır. Dolayısıyla bu durum hangi araçların binek otomobil sınıfına dahil olup olamayacağı konusunu gündeme getirmiştir. Özellikle işletmelerde hem yük taşıma hem de insan taşıma özellikleri dolayısıyla kullanılan Doblo, Caddy, Transporter, kango, conncet, partner, fiorino vb. araçların alımında ödenen KDV’nin indirimi meselesi mükellefleri ikilemde bırakmaktadır. Öyle ya bu araçlar görünüş itibariyle normal taksi denilen araçlara göre hacimce büyük araçlar olup hem eşya hem de insan taşıyabilmektedir. Sırf bu özelliğinden dolayı da işletmelerin tercihlerinde ön planda yer almaktadır.

Bu araçlara ilişkin KDV’nin indirilip indirilemeyeceği bu araçların binek otomobil sayılıp sayılmayacağı konusuna bağlıdır. Şöyle ki Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 G.T.İ.P pozisyonunda yer almaları durumunda bu araçlar binek otomobil sayılmakta ve bu araçlar için ödenen KDV indirim konusu yapılamamaktadır. Aksine bu araçlar Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 posizyonu dışında bir pozisyonda yer alması durumunda ise binek otomobil sayılmamakta dolayısıyla bu araçların alımlarında ödenen KDV indirim konusu yapılabilmektedir.

Öte yandan  Doblo, Caddy, Transporter, kango, conncet, partner, fiorino vb. araçların G.T.İ.P pozisyonun 87.03 mü yoksa başka bir pozisyon mu  olacağı sorusunun cevabı da bu araçların üretilirken sahip olduğu özelliklerde yatmaktadır. En nihayetinde bu tür araçlar için ödenen KDV indirim konusu yapılamamaktadır.

Vergi idaresi vermiş olduğu birçok özelge de hangi araçların binek otomobil sayılıp sayılmayacağı konusunda, araçların Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan pozisyonlarına bakılması gerektiğinden bahsetmiştir. Konu ile ilgili olarak Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 2012 yılında vermiş olduğu bir özelge şöyledir. …Söz konusu aracın binek otomobil olup olmadığı, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 numaralı istatistik pozisyonunda yer alıp almadığına bakılarak belirlenecektir. 87.03 tarife pozisyonunda yer alan eşyaların belirlenmesine ilişkin olarak, 27/7/2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 8 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) ile 6/2/2010 tarih ve 27485 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinde (Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları) açıklamalar yapılmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, müşterilere ait bakım ve onarımı yapılacak koltukların işyerinize taşınması ve tekrar müşterilere tesliminde kullanmak amacıyla satın aldığınız Volkswagen Transporter 2.0 TDI Cityvan marka aracınızın yukarıda belirtilen tarife-sınıflandırma kararları uyarınca 87.03 tarife pozisyonu kapsamında yer alması durumunda aracınızın alımında ödediğiniz katma değer vergisinin Kanunun 30/b maddesi uyarınca indirim konusu yapılması mümkün değildir. İndirim konusu yapılamayan bu KDV gelir vergisi bakımından doğrudan gider veya söz konusu aracın amortismana esas değeri yönünden maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

Yine Erzincan Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü tarafından 2011 yılında verilen bir özelge de: …Bu çerçvede, faaliyetiniz kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmadığı ve belirtmiş olduğunuz Doblo, Connect, Kango, Expres, Combi, Partner, Caddy, Transpoter, Starex vb. model araçların 8 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinde 87.03 tarife pozisyonunda yer aldığı takdirde, bu araçların alımında yüklendiğiniz katma değer vergisini KDV Kanununun 30/b maddesi gereğince indirim konusu yapmanız mümkün değildir. açıklamalarına yer verilmiştir.

Yukarıda örnek olarak verilen her iki özelgede de işletmede kullanılmak üzere alınan otomobillerin binek otomobil olarak kabul edilmesinin Gümrük Tarife cetvelinin 87.03 G.T.İ.P pozisyonunda yer alması şartına bağlandığı görülmektedir.

KDV’Sİ İNDİRİLEBİLECEK ARAÇLAR

Yukarıdaki bölümlerde anlatılan 87.03 tarifesine girmeyen ve binek otomobil sayılmayan aşağıdaki özelliklere sahip araçlara ait KDV, mükellefler tarafından indirim konusu yapılabilir.

-     Açık kasalı kamyon ve kamyonetler, TIR çekicisi,

-     Açık kasalı olmak kaydıyla çift kabinli 4X4 arazi taşıtları,

-      Doblo, kango, connect, partner, berlingo, caddy, fiorino, kapalı kasalı, tek sıra koltuklu ve (şoför sırasının arkasındaki) yanlarında cam olmayan ticari araçlar,

-     Starex, vito, viano, transporter, caravelle, transit gibi kapalı kasalı tek sıra koltuklu ve (şoför sırasının arkasındaki) yanlarında cam olmayan küçük ticari araçlar,

-     Minibüs, midibüs, otobüs, kurtarıcı, vinç, beton karıştırıcı yol süpürme, tohum, gübre, su veya zift saçma, sondaj, merdiven aracı gibi belli bir fonksiyonu yerine getiren araçlar. Fırat DEMİR E-Yaklaşım / Kasım 2014 / Sayı: 263


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.