Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Öngörülen Değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
08 Ağustos 2014
Image
  • Külçe metallerin Tebliğ'in (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlara tesliminde ve  bakır külçe teslimi yapan satıcıların beyanında (7/10) olan tevkifat oranı (5/10) olarak düzenlenmiştir.
  • Aşağıda yer alan tam istisnalara ilişkin olarak; miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporuna göre yerine getirilen ve teminat verilmesi halinde, teminatın vergi inceleme raporu sonucuna göre çözüleceği nakden iade talepleri ile ilgili bölümlerde yer alan" vergi inceleme raporu" ibaresinden sonra "veya YMM raporuna" ibaresi eklenerek söz konusu nakden iadelerin YMM raporuna bağlı olarak da alınabilmesi amaçlanmıştır.

     
    • Hizmet İhracatı,
    • Araç ve Tesislerin Tadil, Onarım ve Bakım Hizmetleri,
    • Araç ve Tesisleri Bizzat İmal veya İnşa Edenler,
    • Araç ve Tesisleri Sipariş Vererek İmal ve İnşa Ettirenler,
    • Araç ve Tesisleri Sipariş Üzerine Fiilen İmal ve İnşa Edenler,
    • Faaliyetleri Deniz Taşıma Araçları ile Yüzer Tesis ve Araçların İmal ve İnşası Olanlara Bu Araçların İmal ve İnşası ile İlgili Teslim ve Hizmetler,
    • Liman ve Hava Meydanlarında Yapılan Hizmetlere İlişkin İstisna,
    • Altın, Gümüş, Platin ile İlgili Arama, İşletme ve Zenginleştirme Faaliyetlerine İlişkin İstisna,
    • Limanlar ve Hava Meydanlarına Bağlantı Sağlayan Demiryolu Hatları ile Liman ve Hava Meydanlarının İnşası, Yenilenmesi ve Genişletilmesine İlişkin İstisna.

  • İade tutarının hesabına yönelik olarak tebliğ taslağında yer alan ve önemli gördüğümüz diğer bir düzenleme ise aşağıda ayrıca belirtilmiştir.
     

A. İade Tutarının Hesabı Ve İadeye Dayanak İşlem Ve Belgeler

1.3. Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerde İade Uygulaması

Güncel Tebliğ

Taslak Tebliğ

Bu durumda ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı, ihracat bedeline genel vergi oranı uygulanması sonucu hesaplanan tutar ile ihraç kayıtlı teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV arasındaki farkı aşamaz.

Bu durumda ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı, ihracat bedeli ile ihraç kaydıyla teslim bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.

1.5. DİİB Sahibi Mükellefin İhraç Kaydıyla Tesliminde İade Edilecek KDV

Güncel Tebliğ

Taslak Tebliğ

Bu durumda iade edilecek KDV, ihracata genel vergi oranı uygulamak suretiyle bulunacak tutardan, DİİB kapsamında girdi temininde ödemediği KDV tutarının düşülmesi suretiyle bulunan tutarı aşamaz.

Bu durumda iade edilecek KDV tutarı, ihracat bedeli ile DİİB kapsamında KDV ödemeksizin temin edilen girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.

Yukarıda bahse konu edilen iade hesaplarına ilişkin sınırlama ile ilgili olarak; mevcut uygulamada KDV tutarları arasındaki fark dikkate alınırken, Taslak'ta tutarlar arasındaki farka genel vergi oranının uygulanması suretiyle sınırlama getirilmek istenmektedir. Bu husus, mükelleflerin ihraç kaydıyla veya DİİB kapsamında indirimli orana tabi malları alıp kullanması ya da ihraç etmesi açısından değerlendirildiğinde, iade edilebilir KDV tutarının gereğinden fazla azaltılmış olmasına neden olabilecektir.

Taslak Tebliğ'de yer alan değişikliklerden daha önce sadece vergi inceleme raporuna bağlı yerine getirilen bazı nakden iade taleplerinin YMM raporuna istinaden de yerine getirilmesi uygulamasını olumlu bir değişiklik olarak değerlendirmekle birlikte; özellikle bültenimizin son bölümünde yer alan iade hesaplamasına yönelik düzenlemede mevcut uygulamanın devam etmesinin vergi tekniği bakımından daha doğru ve adil olacağını düşünmekteyiz.kpmg

Anılan Tebliğ Taslağı, bültenimizin ekinde yer almaktadır.

Bu tebliğin tam metni ektedir

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.