Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bavul Ticaretinde KDV İstisnası uygulamasında yapılan son değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
11 Ağustos 2014
Image

A- İSTİSNANIN BEYANI VE KDV İADESİNDE DÖVİZ ALIM BELGESİ ARANILMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

61 Seri No.lu KDV Tebliği ile yapılan düzenlemeye göre, bavul ticaretinde KDV istisnası uygulamasında aranılan belgelerden birisi ve en önemlisi döviz alım belgesiydi. Bu belge ibraz edilmeden bu kapsamda yapılan satışlar KDV istisnası kapsamında beyan edilememekte, aksine KDV’li yurt içi satış olarak beyan edilmesi gerekmekteydi. Bu durum ise, istisna düzenlemesi nedeniyle müşteriden alınmayan KDV’nin beyan edilmesine, hatta KDV ödemesine neden olmaktaydı. Ayrıca, döviz alım belgesi ibraz edilmeden KDV iadesi de yapılmamaktaydı.

Yeni yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği ile 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren bavul ticaretinde KDV istisnası uygulaması açısından gerek istisnanın beyanında, gerekse KDV iadesinde döviz alım belgesi aranılma zorunluluğu kaldırılmıştır. Aşağıda ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere, Mayıs 2014 ve sonraki dönemlerde istisna kapsamında yapılan satışların beyan edilmesinde ve bu istisnadan doğan iade taleplerinde döviz alım belgesi aranılmayacaktır. Yapılan bu değişiklik, istisna kapsamında işlem yapan binlerce mükellef açısından son derece olumlu bir gelişme olup, bu mükelleflerin beyan ve iadelerini kolaylaştırma yönünde atılmış önemli bir adımdır.

B- BAVUL TİCARETİ KAPSAMINDAKİ SATIŞLARDA BEYAN USULÜ DEĞİŞTİ, ARTIK BU SATIŞLAR DA MAL İHRACATI GİBİ BEYAN EDİLECEK

Önceki uygulamada; bu kapsamda yapılan satışlar, satışın yapıldığı döneme ilişkin KDV beyannamesi verilinceye kadar mal yurt dışına çıkarılır, onaylı özel fatura ve döviz alım belgesi temin edilirse ihracat istisnası olarak beyan ediliyordu. Ancak, özel fatura düzenlenerek vergi tahsil edilmeden yapılan bu satışlarda beyanname verme süresi içinde döviz alım belgesinin temin edilememesi ve gümrükte onaylanmış özel faturanın intikal etmemesi halinde, yurt içi satış yapılmış gibi beyan edilmekte, beyanname üzerinde KDV hesaplanarak beyan edilmektedir. Söz konusu belgelerin geldiği dönemde ise, hesaplanan KDV tutarı indirilecek KDV olarak dikkate alınmakta ve indirimin mümkün olmaması halinde ise iade olarak talep edilmektedir. Bu durum ise, birçok karmaşayı ve mağduriyeti beraberinde getirmekteydi.

KDV Genel Uygulama Tebliği ile yapılan yeni düzenlemede ise, bavul ticaretinde de mal ihracatı istisnasının beyanında geçerli olan uygulamaya geçilmektedir. KDV ihracat istisnası ihracatın ger­çekleş­tiril­diği dönemde uygulandığından, ih­racat faturası önceki bir tarihte düzenlense dahi, ihracat istisna­sına ait bedeller faturanın düzenlendiği dö­nemin değil, malın fiilen yurt dışı edildiği (gümrük beyannamesinin kapanış tarihinin ait olduğu) dönemin KDV be­yannamesi ile beyan edilmektedir. Bu husus, satış fatura­larının düzenlendikleri vergilendirme dö­nemine ilişkin KDV beyanname­sine dahil edilme ilkesinin de bir istis­nası niteliğindedir. 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren bavul ticareti kapsamında KDV’den istisna olarak yapılan satışların ve bu satışlara ilişkin istisnanın Özel faturanın düzenlendiği dönemde değil, Kanun’da belirtilen 3 aylık süre aşılmamak koşuluyla bu malların yurt dışı edildiği dönemin KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Örneğin, özel faturası 10 Haziran 2014 tarihinde düzenlenen bavul ticareti kapsamındaki malların 20 Ağustos 2014 tarihinde yurt dışı edilmesi ve buna ilişkin onaylı özel faturanın satıcıya intikal etmesi halinde, bu satış ve istisna beyanı Haziran ayında değil, Ağustos ayı KDV beyannamesi ile beyan edilecektir. Yapılan değişiklik ile bu kapsamda yapılan satışların beyanındaki karmaşa ortadan kaldırılmış ve beyan kolaylaştırılmış, mükelleflerin kendi kendilerine KDV hesaplamalarının önüne geçilmiştir. Bu nedenle, yapılan bu düzenleme de, sektör açısından son derece değerli ve olumludur.

C- BAVUL TİCARETİ KAPSAMINDA SATILAN MALLARIN YURT DIŞI EDİLME SÜRESİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Önceki düzenlemede, malların satın alma tarihinden itibaren 3 ay içinde belirlenecek gümrük kapılarından yurt dışına çıkarılması gerekmekteydi. Ancak, yeni yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği ile  satın alınan malların özel fatura tarihini izleyen aybaşından itibaren üç ay içinde gümrük kapılarından yurt dışına çıkarılması uygun görüldü. Yeni düzenlemede, malların yurt dışı edilme süresine ilişkin 3 aylık süre, malların satın alındığı tarihten değil, izleyen aybaşından itibaren başlayacaktır. Bu şekilde, diğer benzer uygulamalarla da paralellik sağlanmıştır.

D- BAVUL TİCARETİ YOLUYLA İHRACATA KONU OLACAK MALLARA SINIRLAMA GETİRİLDİ

Önceki uygulamada, bu kapsamda satın alınıp yurt dışı edilecek mallarla ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktaydı. Yeni yapılan düzenleme ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) sayılı listede yer alan mallar için bu kapsamda işlem yapılamayacağı açıklandı. Yani, ÖTV Kanunu’na ekli I sayılı listede yer alan akaryakıt ve madeni yağ ürünlerinin bavul ticareti kapsamında KDV’den istisna olarak teslim edilmesi söz konusu olamayacaktır.

E- BAVUL TİCARETİ KAPSAMINDA YAPILACAK SATIŞLARDA ASGARİ SATIŞ TUTARI ARTIRILDI

Önceki düzenlemede, bu kapsamda yapılan satışlarda söz konusu istisnanın uygulanabilmesi için, mal satışlarının özel faturada gösterilen vergisiz bedelleri toplamının 600 TL’nin üzerinde olması gerekmekteydi. Yeni yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği ile bavul ticareti kapsamında yapılacak asgari satış tutarı olan 600 TL., 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren 2.000 TL’ye yükseltilmiştir. Bavul ticareti kapsamında KDV tahsil edilmeden satış yapılabilmesi için, satılan malların vergisiz bedellerinin toplamının 2.000 TL’nin üzerinde olması gerekmektedir. Engin Özer Yaklaşım / Temmuz 2014 / Sayı: 259

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.