Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Web Sitesi Yapma Zorun luluğu PDF Yazdır e-Posta
04 Haziran 2007

Yeni Türk Ticaret Kanunu tasarısı, Elektronik işlemler ve bilgi toplumu hizmetleri bölümünde, her sermaye şirketine bir web sitesi açma zorunluluğu getirilmiştir. Bu sitenin bir bölümü, pay sahiplerini, alacaklıları, sermaye piyasası aktörlerini ilgilendiren bilgilerin yayınlanmasına tahsis edilecek, yönlendirilmiş mesajlar bu siteye konacak, bu husus tescil ve ilan edilecektir.

Web sitesine konulması gereken bir bilgi, rapor, açıklama, ilgililere yönlendirilmiş mesaj vs. siteye konulmamışsa, bu hukuka aykırı bir eylem kabul edilerek bunun sonuçlarını doğuracaktır.

Sermaye şirketlerinde on-line oy kullanımları fiziki katılım ve oy kullanmayla eşit tutulmuş ancak bunun uygulamasının çıkarılacak Tüzükle belirleneceği esası getirilmiştir.

Web sitesinde yukarıdakilere ilaveten finansal tablolara ve dipnotlara, yıllık rapora, tüm denetçi raporlarına, pay sahiplerini ve sermaye piyasasını ilgilendiren konulara ilişkin cevap ve bildirimlerle diğer ilgili hususlara da yer verilecektir. Bu yükümlülüğe uymama, kanuna aykırılığın ve Yönetim Kurulunun görevini yerine getirmemesinin bütün sonuçlarını doğuracaktır.

Kural olarak, tarafların açıkça anlaşması ile ihbarlar, ihtarlar, fatura, teyid mektubu, toplantı çağrıları vs. elektronik ortamda düzenlenebilecek, yollanabilecek, itiraz veya kabul edilebilecektir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tasarısı'nda Web Sitesi Konusu

  Yeni "Türk Ticaret Kanunu Tasarısı", şimdiden tartışılmaya başlandı. Tartışmalar, yanında bilmemenin getirdiği birçok hatalı fikrin ortaya atılmasına da neden oluyor.

Web tasarımcılar, tüm şirketlerin web sitesi yapmak zorunda olduğuna şimdiden inanmış, tüm şirket sahiplerini de buna inandırıyor. Oysa TTK tasarısına göre, sanıldığının aksine, tüm şirketler site yapmak zorunda değil.

Yeni TTK Tasarısına Göre Ticaret Şirketi Türleri

Ticaret şirketleri, şahıs ve sermaye şirketleri olarak ikiye ayrılır. Şahıs şirketleri ki bunlar; kollektif ve adi komandit şirketlerdir- genellikle küçük çaplı, fazla sermaye gerektirmeyen ve eşgüdümlü faaliyetlerin yürütüldüğü şirketlerdir. Sermaye şirketleri -ki bunlar; limited, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerdir- genellikle ciddi miktarda sermaye gerektiren faaliyetlerin yürütüldüğü ve çok sayıda sermayedar ortağın bulunduğu büyük çaplı şirketlerdir.

İki ticaret şirketi türü arasındaki temel fark şirketi temsil yetkisidir. Şahıs şirketlerinde tüm ortaklar temsilciyken, sermaye şirketlerinde temsil yetkisi, yasayla, bazı organlara verilmiştir.

Tasarı Web Sitesini Zorunlu Kılmakla Neyi Amaçlıyor?

Web sitesi, herkesin, her yerden kolayca erişebileceği bir veri ortamıdır.

 
                                                                

Web sitesi, herkesin, her yerden kolayca erişebileceği bir veri ortamıdır. Yeni TTK tasarısı, web sitesini bu yüzden zorunlu kılmaktadır.

Şahıs şirketlerinde az sayıda ortak vardır ve bu ortaklar iletişim halindedirler. Bu yüzden şahıs şirketlerinin, ortaklarını web sitesi üzerinden bilgilendirmek gibi bir sorunları yoktur. Şahıs şirketlerinin ortaklarının yanında kamuyu bilgilendirmesi de beklenmemektedir. Çünkü şahıs şirketleri, kamunun genelini ilgilendirmeyecek kadar küçük çaplıdır. Dolayısıyla şahıs şirketlerinin web sitesi yapmasının zorunlu kılınması anlamlı olmayacaktır. Bu şirketlerin web sitesi yapması, kamuyu aydınlatmak ya da ortakları bilgilendirmekten ziyade, şirket tanıtımı yapması demektir.

Sermaye şirketlerinde çok sayıda -özellikle anonim şirketlerde milyonlara ulaşan sayıda- ortak mevcuttur. Ve bu şirketlerin sermayeleri de genellikle kamuyu ilgilendirebilecek kadar büyüktür. Sermaye şirketlerindeki gelişmeler doğrudan ya da dolaylı olarak milyonlarca insanı etkileyebilir. Sermaye şirketi ortaklarının çok sayıda olması; tamamının karar alıcı durumda olamaması ve tamamının şirket hakkında bilgi sahibi olamaması sonuçlarını doğurur. Ayrıca piyasayı etkileme güçleri yüksek olduğundan, bu şirketlerdeki gelişmeler kamuyu ilgilendirmektedir. İşte tasarının gerekçesi de tam olarak bu sorunları çözmek... Yani sermaye şirketlerinin ortaklarını ve kamuyu şirketteki gelişmeler konusunda daha etkin biçimde bilgilendirmeye zorlamak.

Hangi Şirketler Web Sitesi Yapmak Zorunda Kalacaklar?

Sanıldığının aksine, tüm şirketler değil, sadece sermaye şirketleri web sitesi yaptırmak zorundadırlar. Tasarıya göre sermaye şirketleri ise şunlardır:

  • Anonim Şirketler
  • Limited Şirketler
  • Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler

Dolayısıyla; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, tasarıya uygun biçimde hazırlanmış, web sitelerine sahip olmak zorundadırlar.

Tasarı Ne Demek? Yasa Ne Zaman Yürürlüğe Girecek? Web Sitesi Yapılması İçin Tanınan Süre Ne Kadar?

Tasarı

Hukuki bir işlemin, işlemi yapmaya yetkili kurul veya organ önüne getirildiği andaki durumudur.

 

Dolayısıyla "TTK tasarısı" deyimi, yasalaşmamış bir belgeyi ifade ediyor. Yasa, tasarı olmaktan çıkıp, yürürlüğe girmeden hiçbir şirket web sitesi yaptırmak zorunda değil. Tasarıya göre, tüm sermaye şirketleri, tasarının yasalaşmasını takiben 3 ay içinde, TTK tasarısı hükümlerine uygun bir web sitesi yaptırmak zorunda kalacak.

 

Hiç Web Sitesi Yaptırmayan ya da Yasaya Uygun Web Sitesi Yaptırmayan Sermaye Şirketleri Ne Olacak?

Tasarının yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde hiç web sitesi yaptırmayan ya da yasaya uygun web sitesi yaptırmayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklar altı aya kadar hapis ve yüz günden üçyüz güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacaklar.

Bunun yanında; web sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklardan failler (bu kişilerden söz konusu fiili işleyenler) üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacaklardır.