Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ATİK (Amortismana Tabi İktisadi Kıymet) Satışlarında KDV Beyanı Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
17 Haziran 2014
Image

01.05.2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği sonrası tereddüt yaratan hususlar ile ilgili 66 No.lu KDV Sirküleri 10 Haziran 2014 tarihinde yayımlanmıştır.

Anılan Sirküler’ in 3’üncü maddesinde; ATİK (Amortismana Tabi İktisadi Kıymet) satışlarında KDV beyanı hakkında yeni bir uygulama başlatılmıştır. Buna göre, “Mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymet satışları 1 no.lu KDV beyannamesinin ‘Matrah’ kulakçığının ‘Diğer İşlemler’ tablosunda ‘503’ kodlu ‘Amortismana tabi sabit kıymet (taşınmaz, taşıt araçları, demirbaş, makine ve teçhizat vb.) satışları’ satırında beyan edilecektir” denilmektedir. 

İlgili maddenin devamında ise; “Bu satışlar nedeniyle hesaplanan KDV’nin 1 no.lu KDV beyannamesinin “Matrah” kulakçığındaki “İlave edilecek KDV” satırına yazılmak suretiyle beyanı mümkün değildir” hükmü yer almaktadır.

Gerçek ve tüzel kişiler, aktiflerinde bulunan amortismana tabi iktisadi kıymetlerini satmaları durumunda fatura tanzim etmekte ve satış bedeli üzerinden KDV hesaplamaktadırlar.  Satışın gerçekleştiği ilgili ay KDV beyannamesinde ATİK'in satış tutarı teslim ve hizmet bedeline dâhil edilmekte; satış nedeniyle hesaplanan KDV ise, hesaplanan KDV'ye dâhil edilerek beyan edilmektedir.

Yerleşik uygulamada, ATİK’ lerin satışına ilişkin KDV’nin hesaplanan KDV satırında gösterilmesi halinde, KDV beyannamesinde teslim ve hizmet karşılığını teşkil eden kümülatif bedel ile gelir tablosundaki brüt satışlar arasında fark oluştuğundan; mükellefler ATİK satış tutarından kaynaklanan fark nedeniyle, idareye izahat vermek durumunda kalabilmekteydi. Bazı mükellefler de bu durumun önüne geçebilmek için, duran varlık satışına ilişkin hesaplamış oldukları KDV’leri “İlave edilecek KDV” satırında beyan etmekteydi.

İlave edilecek KDV ile ilgili 14.05.2005 tarih ve KDVK-24/2005-3 sayılı KDV Sirküleri ile yapılan açıklamalar doğrultusunda; ilave edilecek KDV satırında; “fazla ve yersiz hesaplandığı anlaşılan vergilerin, işlemin kısmi istisna kapsamına girmesi nedeniyle indirim hesaplarından çıkarılması gereken vergiler ve çeşitli nedenlerle düzeltme amacıyla ‘Toplam KDV’ içine alınması gereken vergiler beyan edilecektir.” hükmü yer almaktadır.

Yerleşik uygulamada ortaya çıkan karışıklığın önüne geçmek amacıyla 66 No.lu KDV Sirküleri ile ATİK satışlarına ilişkin KDV beyanı konusu netlik kazanmıştır.

Buna göre; 10.06.2014 tarih ve KDV-66/2014-1 sayılı Sirküler ile mükellefler, ATİK satışları nedeniyle hesapladıkları KDV’yi, 1 no.lu KDV beyannamesinin “Matrah” kulakçığının “Diğer İşlemler” tablosunda “503” kodlu “Amortismana tabi sabit kıymet satışları” satırında beyan edeceklerdir.  kpmg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.