Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Elektronik Defter Uygulaması Webservis Kılavuzu PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2014
Image

421 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen Elektronik Defter Uygulaması kapsamında elektronik defterlerin webservis aracılığıyla başkanlık sistemine aktarılması, aktarılan defterlerin beratlarının indirilmesi ve yollanan defter paketlerinin durumunun sorgulanması süreçlerini açıklayan “e-defter Webservis Kılavuzu” Gelir İdaresine ait www.edefter.gov.tr adresinde yayınlanmıştır.

e-Defter Beratlarının Başkanlık Sistemine Aktarımı

Web sayfasından beratların GIB sistemine yüklenmesine ek olarak beratların gönderimi webservis üzerinden de sağlanabilecektir. Başkanlığın belirlediği webservis tanımları doğrultusunda e-Defter izni alan mükellefler veya e-Defter hizmeti veren sayfada yayınlanmış uyumlu yazılım üreticileri, verileri göndermek için e-Defterwebservis istemcisi hazırlayabileceklerdir. Webservis tanımı aşağıdaki linkteki WSDL’de mevcuttur:

Gönderim servisinde sendDocumentFile, receiveDocumentFile ve getBatchStatus olmak üzere üç metot bulunmaktadır.

sendDocumentFile metodu, UUID formatında olması gereken paket ismini ve gönderilmesi gereken paket dosyasını alır. Gönderilmesi gereken paket ziplenmiş olmalıdır. Zip dosyası içinde aynı isimde XML formatında berat (YB veya KB) dosyaları bulunmalıdır. Zipli dosyanın açık boyutu en fazla 1 MB olmalıdır. Bu boyutu geçen beratlara hata mesajı dönülecektir. Paket bütün kontrolleri başarıyla geçtiğinde sendDocumentFile metodu “[paketAdı] paketi işleme alındı” mesajını döner.

receiveDocumentFile metodu input parametresi olarak paket ID’yi almaktadır. Metod verilen paket ID’sine sahip başarılı yüklenmiş beratın GIB onaylı berat dosyasını döndürür.

getBatchStatus metodu da input parametresi olarak paket ID’yi almaktadır. Aynı paket ID’sinde birçok berat olabilir (bunlardan en fazla bir tanesi başarılıdır, başarılı berattan sonra aynı paket ID ile berat yüklenemez), getBatchStatus metodu verilen paket ID’ye sahip en güncel olan paketin durumunu döndürmektedir.

İlgili kılavuzların detaylarına aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz. pwc

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.