Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamuya Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun Teklifi PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2014

Image

Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların yeniden yapılandırılması konusunda 2/6/2014 tarihinde TBMM Başkanlığına “Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” verilmiştir.

Söz konusu kanun teklifi uygun bulunması halinde, TBMM’nin ilgili komisyonlarında görüşülüp, genel kurulda kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı’nın onayını takiben, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Bu çerçevede, şuanda TBMM’ye verilmiş olan kanun teklifinin komisyonlarda ve genel kurulda görüşülmesi sırasında değişikliğe uğrayabileceği gibi, ilave olarak yeni hükümlerin eklenmesi de söz konusu olabilecektir.

Dolayısıyla, bültenimizde milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına verilen ve henüz yasalaşmamış olan kanun teklifinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili hükümler hakkında özet ve genel bilgiler verilecektir.

1-Yapılandırılması öngörülen SGK alacakları

1.1.Kapsama Giren Borçların Türü

2014/Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan;

-5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) veya (c) bendi kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi kesenek, kurum karşılığı ve primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi

-İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi alacakları,

-5510 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesine istinaden Bağ-Kur’ luların durdurulan sigortalılık sürelerine ilişkin prim alacakları,

- Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten (asgari işçilik) kaynaklanan sigorta primi alacakları,

-İdari para cezası alacakları,

-SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı alacakları,

-5510/60-g bendi kapsamında sigortalı olanların genel sağlık sigortası primi

Borçlarının yeniden yapılandırılması öngörülmektedir.

2.2.Yapılandırmaya esas borcun hesaplanma şekli

Yeniden yapılandırmaya esas borcun hesaplanması sırasında, borç asıllarının ödeme vadesinin sona erdiği tarihten, Kanunun yayımlanacağı tarihe kadar geçen her bir ay için ilgili aya ilişkin belirlenmiş TEFE/ÜFE aylık değişim oranları basit usulde uygulanmak suretiyle, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine tahsil edilecek tutar hesaplanacaktır.

Gecikme cezası ve gecikme zammının yerine dikkate alınacak tutarın bu şekilde hesaplanmasının ardından bulunan bu tutar ile alacak aslı toplanarak yeniden yapılandırılacak olan alacak tutarı hesaplanacaktır.

Ancak, 30/05/2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin olup, Kanunun yayımlanacağı tarih itibariyle ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının % 50’si ile bu % 50 alacak aslına ödeme vadesinin sona erdiği tarihten, Kanunun yayımlanacağı tarihe kadar geçen her bir ay için ilgili aya ilişkin belirlenmiş TEFE/ÜFE aylık değişim oranları basit usulde uygulanmak suretiyle hesaplanacak tutar toplanarak, yapılandırılacak alacak tutarı hesaplanacaktır.

Bu suretle, tahakkuk ettirilen idari para cezası asıllarının %50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.

2.3.Başvuru süresi

Yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlulardan;

-5510/60-g bendi kapsamında genel sağlık sigortası primi borcu olanların Kanunun yayımlanacağı tarihi izleyen ay başından itibaren 4 ay içinde

-Diğer borçluların ise, Kanunun yayımlanacağı tarihi izleyen ay başından itibaren 3 ay içinde

SGK’ ya başvurmaları gerekmektedir.

2.4.İlk taksitin ödenme süresi ve taksit sayısı

Yeniden yapılandırmadan yararlanacak olan borçlular, borçlarını en fazla 18 eşit taksitte ödeyebileceklerdir.

Ayrıca, yeniden yapılandırma hakkından yararlanacak olan borçlulardan:

-5510/60-g bendi kapsamında genel sağlık sigortası primi borcu olanların Kanunun yayımlanacağı tarihi izleyen ay başından itibaren 5 ay içinde,

-Diğer borçluların ise, Kanunun yayımlanacağı tarihi izleyen ay başından itibaren 4 ay içinde

ilk taksit ödemelerini yapacaklardır.

İlk taksit ödemesi dışındaki diğer taksitler ise 2’şer aylık dönemler halinde ödenebilecektir.

2.5.Taksitlendirmede uygulanacak faiz

Yeniden yapılandırılacak borçların taksitlendirilerek ödenmek istenmesi halinde, hesaplanacak olan tutar;

-Altı eşit taksit için (1,05),

-Dokuz eşit taksit için (1,07),

-Oniki eşit taksit için (1,10),

-Onsekiz eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır.

2.6.Taksitlendirmenin ihlali/bozulması

Taksitle ödeme yolu tercih edilmiş olmasına rağmen, bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması ya da bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde, ödenmeyen taksitler yönünden yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.

2.7.Hacizlerin kaldırılması ve alınmış teminatların iadesi

Kapsama giren alacaklarla ilgili yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde, kapsama giren alacaklarla ilgili daha önce uygulanmış olan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, söz konusu ödemelere isabet eden tutardaki teminatlar ise iade edilecektir.

2.8.Taksitlendirme dönemindeki cari ay primlerinin ödenmesi

Borçlarını yeniden yapılandırılan ve taksitle ödeme yolunu seçen borçluların, taksit ödeme süresince tahakkuk edecek sigorta primlerini çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedeceklerdir.

Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına verilen ve henüz yasalaşmamış olan kanun teklifine aşağıdaki link aracıyla ulaşabilirsiniz. pwc

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.