Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
09 Mayıs 2014
Image

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle yabancı çalışanların sigortalı işe giriş bildirgelerinin verilme süresi, sözleşmesiz sağlık kuruluşlarından alınan istirahat raporlarının onay işlemi konularında işveren ve sigortalılara kolaylık getirilmiştir.

 

Bilindiği gibi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi işyeri, işverenler, sigortalı, hak sahipleri ile diğer ilgili kişi ve kuruluşlar açısından, sosyal sigorta işlemlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği” çıkarılmıştı.

Bu defa, 3 Mayıs 2014 tarihli, 28989 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yabancı uyruklu çalışanların işe giriş bildirgelerinin verilme süresi, istirahat raporlarının düzenlenmesi ve yönetmelik eki bazı belgelerin içeriklerinde değişiklik yapılmıştır.

Yapılan değişikliklere ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

1-Yabancı uyruklu çalışanların işe giriş bildirgelerinin verilme süresi konusunda yapılan değişiklik

Yapılan yönetmelik değişikliği ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin “Sigortalılığın başlangıcı ve bildirim yükümlülüğü” 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.

“e) Yabancı uyruklu kişilerin; çalışma izin belgesindeki izin başlangıç tarihinden itibaren 45 gün içinde ya da çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihi ile çalışma izin tarihinin farklı olması halinde çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihinden itibaren 45 gün, 11/4/2014 tarihinden itibaren 30 gün içinde”

Eklenen bu bent uyarınca, 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı sayılanlardan yabancı uyruklu kişilerin;

- Çalışma izin belgesindeki izin başlangıç tarihinden itibaren 45 gün içinde ya da

-Çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihi ile çalışma izin tarihinin farklı olması halinde çalışma izin belgesinin işverene tebliğ tarihinden itibaren 45 gün içinde,

-11/4/2014 tarihinden itibaren ise 30 gün içinde

Sigortalı işe giriş bildirgelerinin SGK’ya verilmesi halinde, yapılan bildirimler de süresinde yapılmış sayılacak ve sigortalı işe giriş bildirgesinin geç verilmiş olmasından dolayı idari para cezası uygulanmayacaktır.

2-İstirahat raporlarının onayı konusunda yapılan değişiklik

Yapılan yönetmelik değişikliği ile, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinin;

“İstirahat raporlarının Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi şarttır. Kurumla sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi 10 günü geçmeyen raporlar, Kurumla sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporlar ise Kurumla sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli olur. (Ek cümle:RG-1/10/2013-28782) Ancak analık sigortasından düzenlenen istirahat raporları için onay şartı aranmaz.” şeklindeki birinci fıkrası,

“(1) İstirahat raporlarının sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi şarttır.” şeklinde

değiştirilmiştir.

Yapılan yönetmelik değişikliği uyarınca, analık (doğum) raporları dışındaki hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle SGK ile sözleşmesi (anlaşması) olmayan sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen istirahat raporlarının da Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmiş olması şartıyla kabul edilecek olup, ayrıca SGK ile sözleşmeli resmi sağlık hizmet sunucularının onayı aranmayacaktır.

Bunun dışında yapılan yönetmelik değişikliği ile, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 39 uncu maddesindeki “(8) Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, geçici iş göremezlik belgeleri ile sağlık kurulu raporlarının birer nüshası düzenlendiği tarihten itibaren üç işgünü içinde sigortalının iş yerinin kurulu bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine, sözleşmeli ülke sigortalısının belgeleri ise sağlık yardımı belgesini düzenleyen sosyal güvenlik il müdürlüklerine/ sosyal güvenlik merkezlerine gönderilir.” şeklindeki sekizinci fıkrasına “Kurumla sözleşmeli” ibaresinden sonra gelmek üzere “ya da sözleşmesiz” ibaresi eklenmiştir.

Yapılan yönetmelik değişikliği uyarınca SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında olduğu gibi, sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularınca da geçici iş göremezlik belgeleri ile sağlık kurulu raporlarının birer nüshasının düzenlendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde sigortalının iş yerinin kurulu bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine, sözleşmeli ülke sigortalısının belgeleri ise sağlık yardımı belgesini düzenleyen sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine gönderilmesi yükümlülüğü getirilmiştir.

3-Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan belgelerde yapılan değişiklik

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin

-EK-9/B nolu (5510/4-c Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi Açıklamalar) ve EK-9/1 nolu (5510/4-c Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi Açıklamalar)

belgelerinin açıklamalar bölümündeki Basın ve Gazetecilik, TRT ve TBMM kısımlarında değişiklik yapılmıştır.

-EK-4 nolu (5510/4-a ve 506 GM 20-Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi ve Açıklamalar) belgesinde öğrenim durumu, sigortalılık türü/kodu bölümlerinde değişiklik yapılmıştır.

-EK-5 nolu (5510/4-a, b ve 506 GM 20- Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi Açıklamalar) belgesinin açıklamalar bölümündeki işten çıkış nedeni ve kodları arasına “36-Doğum nedeniyle işten ayrılma” kodu eklenmiştir.

-EK-9 nolu (5510/4-a, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Açıklamalar) belgesinin açıklamalar bölümündeki işten çıkış nedeni ve kodları arasına “36-Doğum nedeniyle işten ayrılma” durumu eklenmiştir. pwc

Söz konusu Yönetmelik metnine aşağıdaki bağlantı vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.