Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Uzun Süreli İstirahat Raporu Geçerli Fesih Sebebi midir? PDF Yazdır e-Posta
08 Mayıs 2014
Image

Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda belirtilen hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. 

a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut alkol bağımlılığından doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın art arda üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi. 

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

Sayılan sebepler dışında; işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi haller nedeniyle uzun süreli istirahat raporu alması durumunda, işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 4857 sayılı İş Yasası’nın  17’nci maddesindeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre aynı Yasa’nın 74’üncü maddesindeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez. 

Bu itibarla aşağıdaki durumlarda işverenin işçiyi işten çıkarma hakkı doğar:

a) Çalışma süresi altı aydan az olan işçi için istirahat süresinin 8 haftayı aşması,

b) Çalışma süresi altı aydan bir buçuk yıla kadar olan işçi için istirahat süresinin 10 haftayı aşması,

c) Çalışma süresi bir buçuk yıldan üç yıla kadar olan işçi için istirahat süresinin 12 haftayı aşması,

d) Çalışma süresi üç yıldan fazla olan işçi için istirahat süresinin 14 haftayı aşması 

İşveren yukarıda belirtilen sürelerin sonunda, ihbar tazminatı ödemeksizin işçinin sözleşmesini feshedebilir.

Ancak, işçinin çalışma süresi 1 yıl ve daha fazla ise, kıdem tazminatının işçiye ödenmesi gerekmektedir.

İşveren yukarıda belirtilen sürelerin dolmasını beklemeden de işçinin sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda işçiye ihbar tazminatı ödenmelidir.

Ayrıca, çalışma süresi 1 yıl ve daha fazla olan işçinin kıdem tazminatı hakkı da vardır.

Kaynak: 4857 sayılı Kanun; Md. 17 ve 25

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.