Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Tüketim Vergisinde Yeni Tevkifat Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2014
Image

19 Nisan 2014 tarih ve 28977 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 34 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile 38.11 GTİP No.lu malların tesliminde KDV mükellefiyeti bulunan imalatçılar tarafından ÖTV tevkifatı uygulanması esası getirildi. 

Tevkifat ÖTV tutarının tamamını kapsıyor. Dolayısıyla, işleme ilişkin olarak hesaplanan ÖTV’nin tamamı alıcılar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecek. 

Tevkifatın sorumlusu, sanayi sicil belgesini haiz KDV mükellefiyeti bulunan imalatçılar. Ancak, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nda tanımlanan rafinericilerden olan alımlar için tevkifat uygulanmayacak. 

Beyan, Ödeme ve Uygulamaya İlişkin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Satıcı ÖTV mükelleflerinin tevkifata tabi mal teslimleri, söz konusu teslimin yapıldığı vergilendirme döneminde (1) numaralı ÖTV Beyannamesinin “Tecil ve Tevkifat” bölümünün “Tevkifat” kısmındaki bilgiler doldurulmak suretiyle beyan edilecek. Ayrıca bu ÖTV Beyannamesinin “Ekler” bölümünde yer alan “Tevkifata Tabi Mal Teslimleri” kısmı da doldurulacak. 

İthalatçı ÖTV mükelleflerinin ithal edilen ürünlerle ilgili gümrükte verdikleri teminatın çözümü, Gümrük İdaresince alıcı imalatçının vergi dairesinden tevkif edilen ÖTV’nin beyan edilerek ödendiğine dair teyit alınarak gerçekleştirilecek. 

Vergi Sorumluları (Alıcı İmalatçılar) teslim alınan mallar üzerinden hesaplanan ÖTV’nin tamamını, teslim gerçekleştiği döneme ilişkin olarak (6) numaralı ÖTV beyannamesi ile beyan ederek ödeyecekler. Beyanname KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine elektronik ortamda verilecek. 

Sorumlu sıfatıyla ödenen ÖTV’nin beyan zamanı önemli. Dikkat edilmesi gereken nokta; ÖTV’nin beyan dönemi teslimin gerçekleştiği vergilendirme dönemi. Teslime ait faturanın izleyen ÖTV dönemi içinde düzenlenmiş olması halinde dahi sorumlu sıfatıyla beyan teslimin gerçekleştiği vergilendirme döneminin beyan süresi içinde yapılacak. 

Tebliğ’deki örnekten hareket edecek olursak; bir imalatçının ÖTV mükellefi olan bir satıcıdan 14/05/2014 tarihinde Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (I) sayılı listede yer alan 38.11 tarife pozisyon numarasındaki müstahzar katkı isimli malı satın alması halinde  (6) numaralı Sorumlu Sıfatıyla ÖTV Beyannamesi 16-25/5/2014 tarihleri arasında verilecek ve hesaplanan ÖTV ödenecek. Satış faturası 17/05/2014 tarihinde düzenlenmiş olsa dahi, bu durum tevkif edilen ÖTV’nin beyan süresini bir sonraki döneme kaydırmayacak. 

Tevkifata Tabi Tutulan ÖTV’nin İndirimi

Tevkifat uygulaması kapsamında satın alınan malların Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) sayılı listede yer alan başka bir malın imalinde kullanılmış olması halinde, vergi sorumlularınca beyan edilip ödenen ÖTV tutarının, ÖTV Kanunu’nun 9’uncu maddesi uyarınca, yalnızca üretilen malın tesliminin yapıldığı vergilendirme döneminde, bu teslimlere ilişkin beyanı da içeren (1) numaralı ÖTV beyannamesinde indirimi mümkün. Söz konusu uygulama kapsamında tevkif edilerek ödenen ÖTV tutarı, (1) numaralı ÖTV beyannamesinin “İstisnalar ve İndirimler” bölümünün “İndirimler (Aynı Listedeki Malın İmalatta Kullanılması)” kısmında beyan edilmek suretiyle indirilebilecek.

Bu şekilde indirim konusu yapılabilecek azami ÖTV tutarı, tevkifat uygulaması kapsamında satın alınan malların girdi olarak kullanılması suretiyle üretilen malın teslimine ilişkin hesaplanan ÖTV tutarını geçemeyecek. İndirim konusu yapılamayan tutar ise tevkifatı yapan alıcı imalatçılar açısından ilgili mevzuat çerçevesinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacak.

Tevkifat Uygulamasında Belge Düzeni

Tevkifata tabi teslimler dolayısıyla satıcı ÖTV mükellefleri tarafından düzenlenecek belgelerde; Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 15’inci maddesi hükmü uyarınca “Teslim Miktarı, Teslim Bedeli, Hesaplanan ÖTV, Alıcı İmalatçı Tarafından Tevkif Edilecek ÖTV, KDV Matrahı, Hesaplanan KDV, Tevkifat Dâhil Toplam Tutar ve Tevkifat Hariç Toplam Tutar” ayrıca gösterilecek. Bu belgelere, tevkifat hariç toplam tutarın rakam ve yazı ile yazılması gerekiyor. 

Örnek; Satıcı ÖTV mükellefi tarafından tevkifat uygulaması kapsamında ÖTV ve KDV hariç 3.000 TL bedelle teslim edilen ve ÖTV tutarı 2,2985 TL/Kg. olan 1.000 Kg. 38.11 tarife pozisyon numarasındaki müstahzar katkı isimli malın faturası aşağıdaki bilgileri içerecek şekilde düzenlenecek:

Teslim Miktarı :

1.000 Kg.

Teslim Bedeli (ÖTV ve KDV hariç) :

3.000 TL

Hesaplanan ÖTV (1.000 x 2,2985 =) :

2.298,50 TL

Alıcı İmalatçı Tarafından Tevkif Edilecek ÖTV :

2.298,50 TL

KDV Matrahı (3.000 + 2.298,50 =) :

5.298,50 TL

Hesaplanan KDV (5.298,50 x 0,18 =) :

953,73 TL

Tevkifat Dahil Toplam Tutar (5.298,50 + 953,73 =) :

6.252,23 TL

Tevkifat Hariç Toplam Tutar (6.252,23 - 2.298,50 =) :

3.953,73 TL

Yalnız Üç bin dokuz yüz elli üç Türk Lirası yetmiş üç Kuruştur.

Bu belgeler, satıcı açısından teslimlere ilişkin ÖTV’ye tevkifat uygulandığını tevsik eden belge mahiyetini de taşıyor.

Satıcı ÖTV mükellefleri tarafından tevkifata tabi olan ve olmayan malların teslimlerine ilişkin fatura ve benzeri belgeler ayrı ayrı düzenlenebileceği gibi; tevkif edilen ÖTV’nin bu belgelerde ayrıca gösterilmesi koşuluyla, tek bir belgenin düzenlenebilmesi de mümkün.

Düzeltme İşlemleri

Malların İade Edilmesi, İşlemin Gerçekleşmemesi ve İşlemden Vazgeçilmesi Hallerinde Düzeltme İşlemleri

İade edilen malların ÖTV mükellefinin işletmesine girmesi ve bu işlemin defter kayıtları ile belgelerde gösterilmesi kaydıyla ÖTV iadesi alıcı imalatçıya yapılacak. Satıcılar düzeltmeyi gerektiren işlemin ortaya çıktığı dönem beyannamesinde tebliğde açıklandığı şekilde düzeltme yapacak, imalatçı alıcı ise KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine elektronik ortamda vereceği iade dilekçesi ile nakden ya da diğer vergi borçlarına mahsuben iade talep edebilecek.  

Fazla veya Yersiz Uygulanan Tevkifata İlişkin Düzeltme İşlemleri

Tevkifat işlemine ilişkin fazla veya yersiz ödenen verginin bulunması halinde, gerek alıcı imalatçıların gerekse satıcı ÖTV mükelleflerinin beyanlarının düzeltilmesi gerekiyor.

Fazla veya yersiz tevkif edilen vergi öncelikle tevkifatı yapan alıcı imalatçı tarafından satıcıya iade edilecek. Bu durumda alıcı imalatçının, fazla veya yersiz tevkif ettiği ÖTV tutarını satıcıya iade ettiğini gösterir belge ve satıcının düzeltmeyi yaptığını gösterir vergi dairesi yazısı ile birlikte başvurması halinde, fazla veya yersiz tevkif edilen vergi, bu vergiyi vergi dairesine beyan ederek ödeyen alıcı imalatçıya iade edilecek.

Tevkifata tabi olmadığı halde tevkifat uygulanan ve satıcı tarafından da verginin beyan edildiği durumlarda, satıcının düzeltmeyi yaptığını gösterir vergi dairesi yazısının ibrazı aranmayacak.

Tevkifata tabi olan ve tevkifata tabi tutulan ÖTV’nin satıcı tarafından da beyan edildiği durumda, satıcının düzeltmeyi yapmasından sonra, varsa önceki beyanı üzerine ödenen ÖTV’nin, söz konusu işlemle sınırlı kısmı satıcıya iade edilecek. Dolayısıyla bu durumda alıcı imalatçıya iade söz konusu olmayacak.

Yapılacak iadelerde teminat, yeminli mali müşavir raporu ve vergi inceleme raporu aranmayacak.

Fazla veya yersiz tevkifata tabi tutulan ÖTV’nin alıcı imalatçı tarafından beyan edilmiş ancak ödenmemiş olması halinde, sorumlu sıfatıyla beyan edilen bu vergi sadece tahakkuktan terkin edilecek, alıcı imalatçıya iade söz konusu olmayacak.

Diğer Hususlar

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 4’üncü maddesinin 2 numaralı fıkrası uyarınca, sorumlu tayin edilenler tarafından beyan edilip ödenmesi gereken vergilerin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, söz konusu vergi tutarının 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ikmalen veya re’sen tarh edilerek bu tarhiyata vergi ziyaı cezası kesilmesi ve gecikme faizi hesaplanması gerekiyor. Ancak, sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen ÖTV tutarının, satıcı tarafından beyan edilmiş olması halinde sorumlu adına yapılacak tarhiyatta vergi aslı aranmayacak.

Sorumlu tarafından beyan edilip ödenmesi gerekirken ÖTV’nin satıcı tarafından beyan edilerek süresinden sonra ödenmiş olması halinde, normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar; söz konusu verginin ödenmemiş olması halinde ise normal vade tarihinden yapılacak tarhiyatın tahakkuk tarihine kadar gecikme faizi uygulanacaktır.

ÖTV mükellefleri, tevkifata tabi mal alımları nedeniyle ÖTV tevkifatı uygulayanların tevkifat tutarını ödememeleri halinde, tevkifat kapsamındaki teslimlere ilişkin ÖTV ile sınırlı olmak üzere Hazine’ye intikal etmeyen vergiden dolayı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müteselsilen sorumludur. M. Yavuz Öner

http://kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=251

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.