Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hangi işverenler yurt açacak? PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2014
Image

1 - 147 kadın işçimiz vardı. Bu ay kadın işçi sayımız 152’ye yükseldi. Ayrıca 284 erkek işçimiz var. Bu durumda işyerimizde bulunan emzirme odası yeterli midir? Yoksa yurt mu açmamız gerekir?

Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta bir emzirme odasının kurulması zorunlu bulunmaktadır.

Kadın çalışan sayısı 150’den fazla olması halinde ise 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulması zorunludur. Yurt, işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür.

Oda ve yurt açma yükümlülüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm işyerlerindeki kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınmaktadır. Emzirme odası ve/veya yurt kurulması için gereken kadın çalışan sayısının hesabına erkek çalışanlar arasından çocuğunun annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş olanlar da dâhil edilmektedir. Hemen belirtelim; oda ve yurt açma yükümlülüğünü her işverenin tek başına açması zorunlu değildir. İşverenler, ortaklaşa oda ve yurt kurabilecekleri gibi oda ve yurt açma yükümlülüğünü, kamu kurumlarınca yetkilendirilmiş yurtlarla yapacakları anlaşmalarla da yerine getirebilirler.

2 -İstirahat parasını SGK eksik mi yatırıyor?

Geçen ay hastalanmam nedeniyle 10 gün rapor aldım. Ancak SGK bana istirahat parası vermedi. Benden önce işe giren arkadaşıma ise almış olduğu 10 günlük rapor nedeniyle 8 gün üzerinden para yatırdı. SGK’nın bu işlemleri neden farklı?

SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla; sigortalılardan hastalık sigortasına tabi olanların hastalığı sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için ödenek (istirahat parası) ödenmektedir. Bu bağlamda 90 günden az sigorta priminiz bulunduğundan Kurum size ödenek bağlamamıştır. Arkadaşınıza yapılan işlem de yerindedir. Keza hastalık halinde SGK, ilk 2 gün için ödenek vermemektedir.

3 - 51 yaşındaki işçiye verilecek senelik izin

3 yılını dolduran 51 yaşındaki işçimizin senelik izni 14 gün mü, yoksa 20 gün mü?

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az 1 yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilmesi zorunludur. Genel olarak 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 gün yıllık izin verilmesi gerekmektedir. Ancak istisna olarak 50 ve üzeri yaşta olanlar için en az 20 gün yıllık izin verilmesi yasal bir zorunluluktur. İsa Karakaş/İTO Gazete

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.