Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Finansman şirketlerine, BSMV’ye tâbi işlemleri nedeniyle dekont düzenleme zorunluluğu getirildi. PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2014
Image

Türkiye'de kurulu finansman şirketleri 6361 sayılı "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu" kapsamında faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu şirketler banker kapsamında BSMV mükellefi olup, yaptıkları; Gider Vergileri Kanunu'nun 28. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen işlemler banka ve sigorta muameleleri vergisine (BSMV),bunlar dışında kalan diğer işlemleri ise KDV'ye tâbidir.

3 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 435 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Türkiye'de kurulu finansman şirketlerine, BSMV' ye tâbi işlemleri nedeniyle fatura yerine geçmek üzere dekont düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. Bu şirketlerin, BSMV' ye tâbi işlemleri dışında kalan KDV'ye tâbi teslim ve hizmetlerinde ise fatura düzenlemeleri gerekmektedir.

1 Nisan 2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ'de konuya ilişkin aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:

1. Dekontlarda bulunması gereken bilgiler

Finansman şirketleri tarafından düzenlenecek dekontlarda en az aşağıdaki bilgiler yer almalıdır:

a. Finansman şirketinin (ve şube) unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası,

b. Müşterinin adı-soyadı/unvanı, adresi, vergi dairesi ve T.C. kimlik numarası (vergi kimlik numarası),

c. Düzenleme tarihi,

ç. İşin nev'i, miktarı, fiyatı ve tutarı,

d. Belgeyi düzenleyen finansman şirketi yetkilisinin imzası.

2. Dekontların düzenlenme şartları

Finansman şirketleri BSMV'ye tâbi bütün hizmet veya satışlarını fatura yerine geçmek üzere aşağıdaki şartlara uygun olarak düzenleyecekleri dekontlarla tevsik ederler:

a. Dekontun önyüzünün, üst orta kısmına gelecek şekilde "Dekont (Finansman Şirketi)" başlığı bulunur.

b. Dekontlar en az iki örnek olarak düzenlenir, ikiden fazla örnek olarak düzenlendiği takdirde her birinin kaçıncı örnek olduğu belirtilir.

c. Dekontu düzenleyen her şube veya birim itibarıyla her hesap dönemi başından itibaren 1'den başlamak üzere düzenleme sırasına göre müteselsil sıra numarası verilir.

ç. Dekontlar BSMV' ye tâbi hizmet veya satışlarda BSMV yükümlülüğünün doğduğu anda düzenlenir. Bu şekilde düzenlenmeyen dekontlar hiç düzenlenmemiş sayılır.

d. Dekontların anlaşmalı matbaalara bastırılması veya notere tasdik ettirilmesi zorunluğu yoktur.

3. Dekontların düzeltilmesi ve iptali

Dekontlara sıra numarası verildikten sonra işlemden vazgeçilmesi veya düzenlenen belgede hatalı bilgilere yer verildiğinin anlaşılması halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır:

a. Belgenin hatalı düzenlendiği, işlemin muhasebe kayıtlarına alınmasından önce tespit edildiği takdirde belge iptal edilir. Ancak iptal edilen belge muhafaza edilerek talep halinde yetkili mercilere ibraz edilir.

b. Belge muhteviyatının muhasebe kayıtlarına alınmasından sonra düzeltmenin icap ettiği hallerde ise belge iptal edilmeyip bu kaydı düzeltici mahiyette yeni bir belgeye istinaden düzeltme kayıtları yapılır.

4. Bildirim yükümlülüğü

Finansman şirketlerince bir ay içinde düzenlenen dekontlara ilişkin bilgilerin, takip eden ayın 15. günü sonuna kadar internet üzerinden, www.gib.gov.tr adresinde hizmet veren İnternet Vergi Dairesine, kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanarak giriş yapmak suretiyle Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.

5. Cezai yaptırım

a. Dekont düzenlenmemesi

Düzenlenme zorunluluğu getirilen dekontun düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, aslı ile örneğinde farklı tutara yer verildiğinin veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespiti halinde, her belge için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanunu'nun 353/2. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilir.

Söz konusu ceza 2014 yılında her bir belge için 190 TL olarak uygulanmaktadır. Ancak her bir belge nevine (dekont) ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 9.700 TL'yi, bir takvim yılı içinde ise 97.000 TL'yi aşamaz.

b. Bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi

Bir ay içinde düzenlenen dekontlara ilişkin bilgilerin yukarıda belirtildiği şekilde gönderilmemesi veya süresinde gönderilmemesi veyahut eksik veya yanıltıcı bilgi gönderilmesi halinde de Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilir. Söz konusu ceza 2014 yılında 1.200 TL olarak uygulanmaktadır.

Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bu bildirimlere ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirimlerin, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmemekte, düzeltmenin takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında (2014 yılı için 240 TL) uygulanmaktadır. E&Y

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.