Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği ile Yapılan Değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
24 Mart 2014
Image

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği 1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yayımlanmış olup bir önceki yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. 

1  Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 12.03.2014 tarih ve 28939 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği ile aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

  • 19.06.2002 tarihli ve 24790 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan bir önceki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Bir önceki yönetmelikte yer alan tanımlarda, teknoloji geliştirme bölgelerinin kuruluşu, planlanması, projelendirilmesi, işletilmesi, destekler vb konulardaki düzenlemelerde değişikliğe gidilmiştir.
  • Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve/veya Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara uygulanan gelir ve kurumlar vergisi istisnası ile bölgede çalışan ve bu yönetmeliğe göre tanımlanmış Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretlerine ilişkin vergi istisnasının süresi, 4691 Sayılı Kanun’daki değişikliğe paralel olarak 31.12.2023 olarak değiştirilmiştir.
  • Teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan ve bu yönetmeliğe göre tanımlanmış Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretlerine ilişkin vergi istisnası ile ilgili olarak 5422 sayılı eski Kurumlar Vergisi Kanunu sirkülerlerindeki bazı açıklamalar güncellenerek ve değiştirilerek yeni yönetmelikte yer almıştır.
  • Teknoloji geliştirme bölgelerinde uygulanan muafiyet ve istisnaların kapsamı genişletilerek bölge dışında yürütülen yazılım ve/veya Ar-Ge projelerinde çalışan Ar-Ge personelinin yönetmelikte belirlenen üst sınırlara ve şartlara uymak kaydıyla gelir vergisinden istisna edilmesine olanak sağlanmıştır.
  • 4691 sayılı Kanun’a göre teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerinin, Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında katma değer vergisinden müstesna tutulması için (KDV Kanunu’nun geçici 20’nci maddesinde yer alan istisna) yönetici şirketin onayının alınarak ilgili vergi dairesine başvuruda bulunma zorunluluğu getirilmiştir.
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca istenilen formata uygun olarak hazırlanmış, üçer aylık dönemler halinde bölge yönetici şirket ve bölgede bulunan girişimcilerin faaliyetlerine ilişkin, kendi mali müşaviri veya yeminli mali müşavirince onaylı bilgilerin Bakanlığa üç aylık dönemi takip eden altmış gün içerisinde gönderilmesi yükümlülüğü getirilmiştir. kpmg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.