Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge faaliyetleri kapsamında ortaya çıkan buluşlara kurumlar vergisi ve KDV istisnası getiren Kanun, TBMM’de kabul edildi. PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2014
Image

18 Mart 2014 tarihli ve Resmi Gazete'de yayımlanan 30, 31, 32 ve 33 seri numaralı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Genel Tebliğ'leriyle, sırasıyla 1, 6, 18 ve 25 seri numaralı ÖTV Genel Tebliğ'lerinde değişiklikler yapılmıştır.

Söz konusu değişikliklere ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

1. Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri No: 1'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 30)

1 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği'nin "16.3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminat" alt başlıklı bölümü "16.3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminata İlişkin İşlemler" olarak değiştirilmiştir.

Yapılan düzenlemelerde 1 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği'nin 16.3 "(I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminat" bölümünden;

  • (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların tecil-terkin uygulaması kapsamında kullanılmak üzere ithalinde kullanılan "EK:22 Bilgi Formu"
  • 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4. maddesi kapsamında kullanmak üzere ithal edilmesi durumunda kullanılan "EK:23 Bilgi Formu"

ile ilgili düzenlemeler çıkartılmıştır.

1 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği'nin "16.4. İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan Edilen ÖTV'ye Ait Bilgi Formunun Düzenlenmesi ve Gümrük İdaresince Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri" alt başlıklı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

(I) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerindeki malların ithalatı için alınan teminat ve teminatın çözülmesi uygulaması ile ilgili yeni düzenlemelere 16.3. bölümü altında yeni bir alt başlık olarak yer verilmiştir.

İlgili düzenlemede yukarıda belirtilen, tecil terkin gibi uygulaması yürürlükte olmayan maddelere ilişkin detaylar, teminatın çözümü alt başlıklarından da çıkarılmıştır.

Tebliğ görmek için tıklayınız

2.  Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri No: 6'da Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 31)

6 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği'nin "5/d Diğer Hususlar" alt başlıklı bölümüne eklenen yeni bir paragraf ile; 26 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği ile getirilen ÖTVBS uygulamasına ek olarak, bu sistemin tamamlayıcısı niteliğinde olan elektronik takip sistemli bir modül kullanımı zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu modül olası herhangi bir hukuki uyuşmazlıkta tevsik edici unsur olarak dikkate alınacaktır.

Tebliğ görmek için tıklayınız

3.  Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri No: 18'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 32)

18 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği'nin "4.1.2. İthalde Verilen Teminatın Çözümü" alt başlıklı bölümü ve Tebliğ'in "5.3. İthalde Verilen Teminatın Çözümü" alt başlıklı bölümü, 32 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeler doğrultusunda değiştirilmiştir.

Buna göre;

  • Dağıtıcılar tarafından ithal edilen LPG'nin teslim edilmesi ve beyanı üzerine, vergi dairesince EK:12 "Bilgi Formu" elektronik ortamda oluşturularak ilgili gümrük idaresine gönderilecek, gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.
  • Üreticiler tarafından ithal edilen LPG'nin, aerosol üretiminde kullanıldığının, aerosol üretim tasdik raporu ile tevsik edilmesi ve ÖTV'ye ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sonra, vergi dairesince EK:12 "Bilgi Formu" elektronik ortamda oluşturulacak ve gümrük idaresine gönderilecektir.

  • Tebliğ görmek için tıklayınız

4.  Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri No: 25'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 33)

33 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği ile 25 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği'nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

  • Mahsuben ve nakden iade talepleri, internet vergi dairesi üzerinden KDV (KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde gelir veya kurumlar vergisi) yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilecek bir dilekçe ile elektronik ortamda yapılacaktır. Diğer taraftan, mahsuben iadede, iade alacağının sonraki dönemlerde muaccel hale gelecek vergi ve SGK borçlarına mahsubunu mümkün kılan açıklama Tebliğ metninden çıkartılmıştır.
  • Mahsup dilekçesine eklenecek bilgiler bölümüne eklenen cümle ile; sanayi odasına kaydolma zorunluluğu bulunmayan 10 kişiden az çalışanı olan imalatçıların, imalatında ne kadar ÖTV'ye tabi mal kullanıldığının tespit edildiği ekspertiz raporunu, sanayi ve ticaret odalarının ayrı ayrı bulunduğu illerde ticaret odalarından alabilmelerinin mümkün olduğu belirtilmiştir.
  • "4.2.2. Nakden İade Talebinin Yerine Getirilmesi" ile ilgili bölümüne 1 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği'nin "16.3.1" bölümü uyarınca verilen teminatlardan nakden iade talepleri için de kullanılabileceği belirtilmiş olanların, imalatçının talebi üzerine bu bölüm uyarınca alınması gereken teminat yerine kullanılmasının da mümkün olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.E&Y

  • Tebliğ görmek için tıklayınız

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.