Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Finansal kiralama kapsamında gayrimenkullerin satıp geri kiralanması işlemlerinde istisnadan vazgeçme uygulaması. PDF Yazdır e-Posta
11 Mart 2014
Image

2 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6495 sayılı Kanun'la Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin dördüncü fıkrasına eklenen (y) bendi ile finansal kiralama şirketlerinin bizzat kiracıdan satın alıp geriye kiraladığı taşınmazların, mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması koşuluyla kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devri işlemlerine katma değer vergisi istisnası getirilmişti.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "İstisnadan vazgeçme" başlıklı 18. maddesinde ise vergiden istisna edilmiş işlemleri yapanların, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak, belirtecekleri işlem türleri için vergiye tâbi tutulmalarını talep edebilecekleri hüküm altına alınmıştır. Bu talebin dilekçede belirtilen ve dilekçe tarihinden sonra ifa edilen işlemlerin tamamını kapsaması şarttır. Maddenin devamında ayrıca, bu şekilde mükellef olanların üç yıl geçmedikçe mükellefiyetten çıkamayacakları belirtilmektedir.

Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği tarafından Gelir İdaresi Başkanlığından istisnadan vazgeçme ile ilgili aşağıdaki iki konuda yazılı görüş talebinde bulunulmuştur. Bu talebe ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen cevaplar da soruların altında dikkatinize sunulmuştur:

Soru 1: Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği:

Satıp geri kiralama işlemlerinde istisnadan vazgeçilmesi sadece kiracı tarafından işleme konu taşınmazın finansal kiralama şirketine teslimi için mi geçerlidir, yoksa kiracının satış işlemi yanında finansal kiralama şirketinin geri kiralama ve devir işlemini de mi kapsar mı?

Cevap 1: Gelir İdaresi Başkanlığı:

"… sat-geri kirala işlemi, kiralamaya konu malın finansal kiralama şirketine satılması, satan kişiye tekrar kiralanması ve sözleşme sonunda kiracıya devredilmesi şeklinde birbirini tamamlayıcı üç aşaması olan ve bütünlük arz eden bir işlemdir. Dolayısıyla sat-geri kirala işleminin tek bir aşamasına istisna uygulanması ya da tek bir aşamasında istisnadan vazgeçilmesi mümkün değildir."

Soru 2: Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği:

İstisnadan vazgeçilmesi durumunda finansal kiralama şirketi, diğer müşterileriyle yapacağı diğer taşınmaz satıp geri kiralama işlemlerinde de istisnadan vazgeçmiş sayılır mı?

Cevap 2: Gelir İdaresi Başkanlığı:

"… sat-geri kirala işleminde istisnadan vazgeçilmesi halinde, istisnadan vazgeçen finansal kiralama şirketinin sat-geri kirala yöntemiyle yaptığı bütün işlemler genel hükümlere göre KDV'ye tabi olacaktır." E&Y

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.