Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6527 Sayılı Kanun ile Vergi Alanında Yapılan Değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
03 Mart 2014
Image

Söz konusu Kanun ile birlikte, vergi kanunları da dahil olmak üzere birçok kanunda düzenlemeler yapılmıştır.

6527 sayılı Kanun ile yapılan vergisel düzenlemeler aşağıdaki gibidir:

  • Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlara yönelik istisna 31.12.2018 tarihine kadar uzatılmıştır. 
  • Aynı mahallin faklı semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıkların giderilmesi amacıyla Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında tahsil edilen bazı maktu vergi ve harç tarifeleri semt bazında Bakanlar Kurulu yatafından belirlenebilecektir. Bakanlar Kurulu tarafından bir düzenleme yapılana kadar mevcut tarifeler uygulanacaktır.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Kapsamında Düzenlenen Ürün Senetlerinin Elden Çıkarılmasına Yönelik İstisna

Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 76’ncı maddesi uyarınca 10.2.2005 tarih ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar 31.12.2014 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna iken yapılan düzenleme ile istisnanın uygulama süresi 31.12.2018 tarihine uzatılmıştır.

Ayrıca, istisna edilen bu kazançlar üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü madde kapsamında tevkifat yapılmayacak, münhasıran bu kazançlar için gelir vergisi mükelleflerince yıllık beyanname verilmeyecek, bu kazançlar verilecek beyannamelere dahil edilmeyecektir. 

Belediye Gelirleri Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

Belediye Gelirler Kanunu’nda yapılan değişiklik uyarınca mahallin çeşitli semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi, İçişleri Bakanlığı’nın görüşü ve Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine bazı maktu vergi ve harç tarifeleri semt bazında Bakanlar Kurulunca tespit edilebilecektir.

Bakanlar Kurulunca belirlenecek tutarlar Kanun’da belirlenen en alt ve en üst sınırları aşamayacak olup, bu tutarlar her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacaktır. 

Bakanlar Kurulu’nun değişiklik yapabileceği vergi türleri aşağıdaki gibidir:

  • İlan ve reklam vergisi
  • Biletle girilmesi zorunlu olmayan yerlerden alınan eğlence vergisi
  • İşgal harcı
  • Tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı
  • İşyeri açma izin harcı

Bakanlar Kurulu tarafından bir düzenleme yapılana kadar mevcut tarifeler uygulanmaya devam edilecektir. KPMG

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.