Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6519 Sayılı Kanun’un Vergi Düzenlemeleri PDF Yazdır e-Posta
26 Şubat 2014
Image

22 Şubat 2014 tarih ve 28921 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6519 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 45. maddesiyle Katma Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin 3 numaralı fıkrasının (a) bendinde yapılan değişiklik, duyurulmuştu .

6519 sayılı Kanun’la yapılan diğer vergi düzenlemeleri ise aşağıda açıklanmıştır.

6519 sayılı Kanun’un 15 ve 18. maddeleriyle, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 103 ve 106. maddeleri değiştirilerek, bazı tesisler için uygulanan vergi muafiyet ve istisnaları yeniden düzenlenmiştir.

İlgili maddelerin değişiklikten önceki ve sonraki metni aşağıdaki gibidir:

Yeni düzenleme

Eski düzenleme

MADDE 103 - Orduevleri, askerî gazinolar, kışla gazinoları, askerî müzeler ve vardiya yatakhaneleri ile özel, yerel ve kış eğitim merkezlerinde, özel bir ihtisas gerektiren hizmetlerin; personel yetersizliği veya maliyeti nedeniyle verilememesi durumunda bu hizmetler, hizmet alımı veya kiralama yoluyla dışarıdan karşılanabilir. Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olması hâlinde mal ve hizmet alımları birlikte yapılabilir.

Bu tesislerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, mal ve hizmet alımı işlemleri tesis müdürlüklerince yerine getirilir. Bu şekilde elde edilen gelirler, genel bütçe gelirleri ile ilişkilendirilmeksizin tesis gelirlerine dâhil edilir.

Tesislerin kiraya verilmesi, mal ve hizmet alımı sonucu sağlanan gelirlerin dağıtım yerleri, oranları ve kullanılması, yapılacak denetlemeler ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine yönetmelik ile belirlenir.

Madde 103 – Ordu evleri ve müştemilatı 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 18 inci fıkrası gereğince Kurumlar Vergisinden, Bina ve Gelir vergilerinden muaf olup mezkür maddedeki (Ordu evleri) tabirine askeri gazino ve kışla gazinoları ile bunların nizamnamede gösterilen her türlü müştemilatı dahildir.

Muafiyet ve istisnalar

MADDE 106 - Bu Kanun kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kuruluş amaçlarına göre işletilen orduevi ve bağlı şubeleri, askerî gazinolar, kışla gazinoları, vardiya yatakhaneleri ve bunların müştemilatı, özel, yerel ve kış eğitim merkezleri, askerî kantinler ve askerî müzeler kurumlar vergisinden muaftır. Bu muafiyet, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerini kapsamaz.

Bu maddede sayılan tesisler emlak vergisinden, bu tesislerin mal ve hizmet alımları nedeniyle düzenlediği ödemeye ilişkin kâğıtlar damga vergisinden istisnadır.”

IV – Askeri kantinler

Madde 106 – a) Her kışlada askerlerin çeşitli ve zaruri ihtiyaçlarının daha ucuz ve kolaylıkla sağlanmasını temin maksadiyle bir kantin kurulur.

b) Kantinlerin gelirleri, teşkil, idare, murakabe, işletme ve kontrol şekilleri talimatname ile tesbit olunur.

c) Kantinlerin işletilmesinden elde edilen kar kışla kumandanının emriyle, ödeneği olmıyan veya ödeneği olup da kafi gelmiyen zaruri ve resmi işlere sarf olunur.

d) Askeri kantinler hakkında da 103 ve 104 üncü madde hükümleri tatbik olunur.

Tabloda yer alan metinlerin karşılaştırılmasından da anlaşılacağı gibi, yapılan değişiklikle;

- Kurumlar vergisinden muaf tutulan kurumlar arasına; vardiya yatakhaneleri, bunların müştemilatı, özel, yerel ve kış eğitim merkezleri ve askeri müzeler ilave edilmiş,

- Muafiyet, maddede sayılan kurumların kuruluş amaçlarına uygun işletilmesi koşuluna bağlanmış,

- Muafiyetin, vergi kesintilerini kapsamadığı hükme bağlanmıştır.

Kanun’la ayrıca;

- Maddede sayılan kurum ve tesisler emlak vergisinden,

- Maddede sayılan tesislerin mal ve hizmet alımları nedeniyle düzenlenen ödemeye ilişkin kağıtlar damga vergisinden

istisna edilmiştir.

6519 sayılı Kanun yayımı tarihi olan 22 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. pwc

 

İlgili Kanuna aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.