Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yıllık faaliyet raporu 28.02.2014’e kadar hazırlanmalıdır PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2014
Image

1. Yıllık faaliyet raporu hazırlayacak şirketler

Yıllık faaliyet raporu tüm sermaye şirketlerinde düzenlenmek zorundadır. Bu çerçevede, anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde bu rapor hazırlanacaktır.

2. Raporu hazırlayacak yöneticiler

Anonim şirketlerde yönetim kurulu, limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulu ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yönetici veya yöneticiler bu raporu hazırlayacaklardır. Söz konusu rapor aynı zamanda yönetim organının şirketin faaliyetleri ile ilgili olarak pay sahiplerine hesap verdiği bir belge olması nedeniyle, raporu fiiliyatta başka yöneticiler hazırlasa da raporun hazırlanmasından ve içeriğinden yönetim organı sorumlu olacaktır.

3. Raporun ilgili olduğu dönem

Yıllık faaliyet raporu geçmiş faaliyet dönemi ile ilgili olarak düzenlenmektedir. Bu itibarla, sermaye şirketleri 2013 faaliyet dönemlerine ilişkin olarak bu raporu hazırlayacaklardır.

4. Raporun içeriği

Yıllık faaliyet raporunun içeriğinde yer alacak bilgiler, "Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik" (RG:28.08.2012-28395) ile düzenlenmiştir.  Söz konusu Yönetmelik uyarınca, yıllık faaliyet raporunun bölümleri şu şekildedir;

a) Genel bilgiler

b) Yönetim organı üyeleri ile üst düzey yöneticilere sağlanan mali haklar

c) Şirketin araştırma ve geliştirme çalışmaları

ç) Şirket faaliyetleri ve faaliyetlere ilişkin önemli gelişmeler

d) Finansal durum

e) Riskler ve yönetim organının değerlendirmesi

f) Diğer hususlar

Yönetmeliğin 8 ila 15. maddeleri arasında ilgili bölümlerde yer verilmesi zorunlu bilgiler ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Dolayısıyla mevzuata uygun bir yıllık faaliyet raporunun hazırlanması için, Yönetmeliğin aradığı zorunlu bilgiler öngörülen asgari ayrıntı ile raporda yer almalıdır.  Öte yandan, şirketler topluluğuna dâhil bağlı şirketlerde düzenlenmesi zorunlu olan bağlılık raporunun yönetim kurulunun değerlendirmesini içeren sonuç kısmına da yıllık faaliyet raporunda yer verilecektir. Bu itibarla yıllık faaliyet raporu ve bağlılık raporunun eş zamanlı hazırlanması söz konusu olmaktadır.

5. Raporun hazırlanması gereken son tarih

Yıllık faaliyet raporu ilgili olduğu hesap döneminin bitimini izleyen iki ay içinde hazırlanmalıdır. 1 Ocak-31 Aralık hesap dönemine sahip şirketlerde bu rapor, 28 Şubat 2014'e kadar hazırlanmalıdır.

6. Raporun imzalanması

Yıllık faaliyet raporu şirketin yönetim organı başkanı ve üyeleri tarafından imzalanarak onaylanmaktadır. Bu itibarla rapor; anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin tamamı tarafından, limited şirketlerde müdürlerin tümü tarafından ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde de tüm yöneticiler tarafından imzalanmalıdır. Yönetim organı üyelerinden herhangi birinin yıllık faaliyet raporunda yer alan bilgilerle ilgili farklı görüşte olması halinde, itiraz ettiği hususlar gerekçeleri ile birlikte yıllık faaliyet raporuna şerh düşülmelidir.

7. Raporun ilgililere sunulması

Yıllık faaliyet raporu, genel kurul toplantısından önce şirket merkez ve şubelerinde ortakların incelemesine sunulmaktadır. Raporun ticaret siciline tescil ve sicil gazetesinde ilanı söz konusu değildir. Bağımsız denetime tabi şirketlerde kurulması zorunlu olan internet sitesinde raporun yer alması da zorunlu değildir. Öte yandan, halka açık anonim şirketler ve regüle alanda faaliyet gösteren kurumlar ile ilgili mevzuatta özel düzenlemeler bulunmakta olup, raporun ilgililere sunulması ve internet sitesinde yayınlanması açısından şirket ve sektör ile ilgili özel mevzuata da dikkat edilmelidir.

8. Raporun hazırlanmamasının yaptırımı

Yıllık faaliyet raporunun öngörülen süre içerisinde hazırlanmaması ya da zorunlu bilgileri içermemesi durumu ile ilgili olarak öngörülen doğrudan bir cezai sorumluluk bulunmamaktadır. Öngörülen süreden sonra hazırlanan raporlar da geçerlidir ancak, raporun geç ya da eksik hazırlanmasından kaynaklanan bir zarar olursa, raporu hazırlamakla yükümlü olanların sorumluluğu gündeme gelebilecektir. Bu rapor olmadan genel kurulun yapılamayacağına da dikkat edilmesi gerekmektedir. E&Y

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.