Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-arşiv uygulamasının usul ve esaslarını belirleyen ve e-fatura zorunluluğunda değişiklikler içeren Tebliğ yayımlandı. PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2013
Image

30 Aralık 2013 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde;

- Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan tanıyan e-Arşiv Uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ile

- 421 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile getirilen e-fatura uygulamasında yapılan değişikliklere ilişkin açıklamalara,

yer verilmiştir.

1. E-arşiv uygulamasına ilişkin açıklamalar

- Bu Tebliğ kapsamında e-arşiv uygulamasından yararlanan mükellefler Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında müşteriye verilen faturanın ikinci nüshasını mali mühürlü veya elektronik imzalı olarak elektronik ortamda saklayacaklar ve istenildiğinde ibraz edeceklerdir.

- Bu Tebliğ kapsamında, e-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükellefler faturayı kağıt ortamında alarak muhafaza ve istendiğinde ibraz edeceklerdir.

- Vergi mükellefi olmayanlara (nihai tüketiciler) istemeleri halinde elektronik ortamda fatura iletilebilecektir. Kağıt fatura isteyen tüketicilere kağıt fatura verilecektir.

- İnternet üzerinden satış yapan ve e-arşiv uygulamasından yararlanan mükellefler internet üzerinden yaptıkları satışlara ilişkin faturayı müşterilerine elektronik ortamda ileteceklerdir. İnternet üzerinden satış yapan ve Tebliğ'de belirtilen şartları taşıyan mükellefler 01.01.2016 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.

- E-arşiv uygulamasından yararlanan mükelleflerin elektronik ortamda düzenlediği faturalara düzenleme tarihi yanında düzenleme saati ve dakikasını da belirtmek zorundadırlar. Malın teslimi anında düzenlenen bu tür faturaların kağıt çıktısı irsaliye yerine geçmektedir.

2. E-fatura uygulamasında yapılan değişikliklere ilişkin açıklamalar

- 421 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile zorunluluk kapsamında olup başvuru yapan bütün mükelleflerin kullanıcı hesapları, e-fatura Başvuru Kılavuzunda belirtildiği üzere 1 Ocak 2014 tarihine kadar GİB tarafından active edilecektir.

- 421 sıra numaralı VUK Genel Tebliği ile zorunluluk getirilenler de dahil olmak üzere e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler için e-fatura gönderme ve alma zorunluluğu, 31.12 2013 tarihi yerine 1 Nisan 2014 tarihi itibarıyla başlayacaktır.

Bu kapsamda mükellefler, genel hükümler çerçevesinde e-fatura düzenleyebilecekleri gibi kağıt fatura da düzenleyebilirler. Yani e-fatura uygulamasına kayıtlı bir mükellef sistemde kayıtlı başka bir mükellefe 1 Nisan 2014 tarihine kadar hem kağıt hem de e-fatura düzenleyebilecektir. Ancak aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kağıt hem de e-faturanın bir arada düzenlenmesi mümkün değildir. Sistemde kayıtlı kullanıcılar açısından gelen faturaların kabulü zorunludur.

- Zorunluluk kapsamında olanlardan entegrasyon yöntemini seçip henüz testlerini tamamlayamayanlar ile özel entegrasyon yöntemi ile yararlanma talebinde bulunup henüz herhangi bir özel entegratörle anlaşmayanların da GİB portal hesapları 01.01.2014 tarihi itibarıyla active edilecektir. Bu mükelleflerin test işlemlerini bitirene kadar veya bir özel entegratörle anlaşana kadar GİB portal hesapları açık kalacak olup, kendilerine gelen e-faturaların kabul edilmesi zorunluluğu vardır.

- Zorunluluk kapsamında olan tüm mükelleflerin portal hesapları 01.01.2014 tarihi itibarıyla active edileceği için, mali mühürlerini temin edemeyen mükelleflerin gelen faturalara erişebilmeleri amacıyla mali mühürlerini bir an önce TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden temin etmeleri gerekmektedir.

3. Yürürlük

Yukarıdaki düzenlemeler Tebliğ'in yayım tarihi olan 30 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.