Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6455 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu’na eklenen 153/A maddesinin uygulamasıyla ilgili olarak hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2014
Image

6455 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu’na eklenen 153/A maddesiyle esas olarak, münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiği tespit edilip mükellefiyeti terkin edilenlerin yeniden mükellefiyet tesis ettirmek istemeleri halinde uygulanacak prosedür düzenlenmiştir.

Yapılan düzenlemeye göre, bu durumda olanların yeniden mükellefiyet tesisinde;

- Tüm vergi borçlarının ödenmiş olması,

- Belirlenen tutarda teminat verilmiş olması,

koşulları aranacaktır.

Yapılan düzenlemeyle ayrıca;

- Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde sayılan fiilleri işledikleri veya bu fiillere iştirak ettikleri vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen raporla tespit edilenlerden bu durumları kesinleşenler ile

- Maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraların kapsamına girenler veya bu fiillere iştirak edenlerin,

fiilin işlendiği tarihten itibaren altı yıl süreyle hiçbir surette vergi teşvik ve desteklerinden yararlanamayacakları hükme bağlanmıştır.

Özetlenen bu düzenlemelerle ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca bir tebliğ taslağı hazırlanmış ve taslak İdarenin internet sitesine konmuştur. Gelir İdaresi tarafından yapılan duyuruda, taslağın geliştirilmesi ve yayımlanmaya hazır hale getirilmesi için çalışmaların devam ettiği; mevcut taslakta yer alan konuların geliştirilmesi, değiştirilmesi veya katkıda bulunulmasıyla ilgili görüş ve önerilerin Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. ve Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. e-posta adresine iletebileceği belirtilmiştir.

Tebliğ taslağında yer alan, düzenleme kapsamında vergi teşvik ve desteklerinden yararlanmayı engelleyen düzenlemeyle ilgili olarak yapılan açıklamalardan, dikkat çeken bazı konular aşağıda özetlenmiştir:

- Tebliğ taslağında vergi teşvik ve destekleri genel olarak tanımlanmış, tanım kapsamına giren/girmeyen vergi teşvik ve desteklerine çok sayıda örnek verilmiştir. Taslakta yapılan tanıma göre vergi teşvik ve destekleri; vergi muafiyeti, vergi istisnası, vergi indirimleri, vergi ertelemeleri veya vergi matrahından indirimler şeklinde tanınan imkânlarla, vergileme yolu ile belirli faaliyet ve yatırımların özendirilmesini, belirli bölge veya alanlara kaydırılmasını ya da yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazançların Türkiye’ye transfer edilmesini sağlayan araçlardır. Bu teşvik tedbirlerinin temel fonksiyonu vergi yükünü azaltma yoluyla yatırıma ayrılacak fonların arttırılması, yatırımların arzulanan alanlara ve bölgelere kayması veya yurt içine döviz transferinin sağlanmasıdır.

- Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde sayılan fiilleri işledikleri veya bu fiillere iştirak ettikleri vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen raporla tespit edilenlerden bu durumları kesinleşenler, sayılan fiillerin işlendiği tarihten itibaren altı yıl süreyle hiçbir surette vergi teşvik ve desteklerinden yararlanamazlar.

- Vergi incelemesine yetkililerin yaptıkları vergi incelemelerinde mükelleflerin sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeleri bilmeden kullandıkları sonucuna varmaları durumunda bu fiili işleyenler 153/A maddesi kapsamında değerlendirilmez.

- Altı yıllık sürenin başlangıç tarihi olarak fiilin işlendiği tarih dikkate alınır. Fiilin işlendiği tarihten itibaren herhangi bir vergi teşvik ve desteğinden yararlanılması durumunda, bu yararlanılan teşvik ve destekler nedeniyle zamanında tahakkuk etmeyen veya Hazineye intikal etmeyen vergilerin vergi ziyaı ve gecikme faizi ile birlikte alınması gerekmektedir.

Tebliğ taslağında ayrıca, Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde sayılan fiilleri işleyenlerin duyurulmasına ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

İlgili Genel Tebliğ Taslağına aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.