Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bazı Mallara Uygulanan Vergi ve Fonlara İlişkin Oran ve Tutarların Yeniden Tespit Edilmesine Dair Karar (BKK 2013/5761) PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2014
Image

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu; (II) sayılı listedeki mallar için belirlenen oranları bir katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, uygulanmakta olan oranları EURO normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda yarısına kadar indirmeye, kanuni oranına kadar çıkarmaya yetkili kılınmıştır.

Bakanlar Kurulu kendisine Kanun ile verilen bu yetkiyi, 1 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2013/5761 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kullanmıştır.

Yayım tarihinde yürürlüğe giren söz konusu BKK uyarınca, ÖTV Kanunu'na ekli (II) sayılı listede yer alan aşağıdaki binek otomobillerin vergi oranları artırılmıştır:

 Mal ismi

Vergi oranı (Eski)

Vergi Oranı (Yeni)

  Motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü geçmeyenler

% 40

% 45

  Motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü geçen fakat 2000      cm3'ü geçmeyenler

% 80

% 90

  Motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenler

% 130

% 145


Ayrıca, 8517.12.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı malların (cep telefonları) her bir adedi için 100 TL olarak uygulanan asgari vergi tutarı, söz konusu BKK ile 120 TL'ye yükseltilmiştir. Böylece, bu mallara (IV) sayılı listede belirtilen oran uygulanmak suretiyle hesaplanacak verginin adet başına 120 TL'den az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 120 TL vergi alınacaktır.

ÖTV Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu; (III) sayılı listedeki mallar için belirlenen oranları her bir mal itibarıyla sıfıra kadar indirmeye, (A) cetvelindeki mallar için dört katına (B) cetvelindeki mallar için yarısına kadar artırmaya, asgari maktu vergiyi her bir mal itibarıyla sıfıra kadar indirmeye, (A) cetvelindeki mallar için iki katına (B) cetvelindeki mallar için bir katına kadar artırmaya, bu sınırlar içinde malların cinsleri, özellikleri, fiyat grupları, alkol dereceleri ve içerdiği alkol miktarına göre farklı vergi oranı ve asgari maktu vergi tutarı belirlemeye yetkili kılınmıştır.

1 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2013/5761 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listede yer alan mallara ilişkin asgari maktu ve maktu vergi tutarları yeniden belirlenmiştir. BKK 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ayrıca bu kararda, ÖTV Kanunu'nun 12/3'üncü maddesi gereğince, ÜFE oranında yapılması gereken artışların 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde uygulanmayacağı da belirtilmiştir.

Söz konusu kararın 5'inci maddesinde ÜFE değişim oranına göre vergi tutarlarının arttırılmasında (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan asgari maktu vergi tutarları için virgülden sonraki iki hanenin, (B) cetvelinde yer alan asgari maktu ve maktu vergi tutarları için ise virgülden sonraki dört hanenin dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir. E&Y

Buna göre 1 Ocak 2014 tarihi öncesi ve sonrasında ÖTV Kanunu'na ekli (III) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerindeki mallara uygulanan ÖTV oranları ile maktu ÖTV tutarlarını karşılaştırmalı olarak gösteren tablolara ulaşmak için tıklayınız...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.