Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TMS’yi ilk kez uygulayacak şirketler 3 (üç) bilanço hazırlayacak PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2013
Image

KGK 27 Aralık 2013 tarihinde İlk Defa Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketlerce Geçiş Döneminde Hazırlanacak ve Denetime Tabi Olacak Finansal Tablolara İlişkin Duyuru yayımlamıştır. Bu duyuru yıllar itibarıyla hazırlanacak asgari finansal tabloları ve bağımsız denetim konularına değinmektedir. Aynı zamanda KGK kapsamında düzenlemesi gereken finansal tabloların sunum para birimini de Türk Lirası olmasını gerektirmektedir.

Duyuru 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca TMS’yi ilk kez uygulayacak şirketler için TFRS 1 ‘in nasıl uygulaması gerektiği konularına açıklık getiriyor. KGK kapsamında denetime tabi olan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolar denetimden geçmiş olarak sunulacaktır. Geçmiş hesap dönemi veya dönemlerine ilişkin finansal tabloların karşılaştırmalı olarak sunulması esastır. Geçmiş hesap dönemlerinde denetime tabi olunmamış ise, denetimden geçmiş finansal tablolarla karşılaştırmalı olarak sunulan geçmiş dönem finansal tablolarının denetimden geçmiş olması zorunlu değildir.

1 Ocak 2013 tarihi veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarih itibarıyla çıkarılmış bulunan açılış bilançosu, 6102 sayılı Kanuna göre seçilen bağımsız denetçi tarafından ve bu Kanun hükümleri uyarınca denetlenecektir. Denetçi bu Kanunun 402 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, geçmiş yıla ait finansal tablolar ile gerekli karşılaştırmayı yapabilmek için, 6762 sayılı Kanuna veya diğer mevzuata göre hazırlanan finansal tablolara raporunda yer verecektir.

Buna ek olarak 6102 sayılı Kanunun 70 inci maddesi uyarınca finansal tabloların Türkçe ve Türk Lirası ile düzenlenmesi gerekli olup bu konudaki diğer kanunlarda yer alan istisnalar saklı tutulmuştur. Bu çerçevede, TMS 21 Kur Değişiminin Etkileri Standardı uyarınca geçerli para birimi yabancı para olan şirketlerin, diğer kanunlarda yer alan istisnalar saklı kalmak kaydıyla, sunum para birimi olarak Türk Lirasını kullanmaları gerekmektedir.

Aşağıdaki tablo yıllar itibarıyla hazırlanacak asgari finansal tabloları ve bağımsız denetim durumunu özetlemektedir:

 

*6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun geçici 7 inci maddesi uyarınca denetlenecek finansal durum tablosu 1 Ocak 2013 tarihi veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarih itibarıyla çıkarılmış bulunan açılış finansal durum tablosudur. kpmg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.